Deși vara este aproape de final, în Delta Dunării toamna vine cu multe evenimente atractive
Publicat de Doina Sirbu, 29 august 2019, 12:03 / actualizat: 29 august 2019, 13:35
Finalul verii este aproape, și chiar dacă vremea bună ne va lăsa să ne mai bucurăm de soare și de mare o perioadă, sezonul vacanțelor și al plimbărilor pe litoral se apropie și el, de sfârșit. Nu și în Delta Dunării, unde ultima zi din vară va face trecerea către un sezon de toamnă plin de evenimente atractive, care se va prelungi până spre iarnă.
Delta Dunării poate să-i mulțumească pe turiștii de toate felurile, pe iubitorii de natură și pescuit, dar și pe cei care știu să aprecieze o masă din pește, specifică locului dar, toamnă fiind, și pe amatorii de vinuri. Și asta pentru că nordul Dobrogei are și o ofertă remarcabilă de vinuri, apreciată în cele mai exclusiviste medii. Ne-a povestit despre toate acestea Corina Davidov, șeful Serviciului Comunicare al Asocieției de Management al Destinației Turistice Delta Dunării sau, mai pe scurt, al Asociației Delta Dunării.
Corina Davidov – Din fericire, în Deltă, sezonul turistic nu se termină la sfârșitul lunii august. Luna septembrie este la fel de plină. Pe 31 august va începe Rowmania, unde marele Ivan Patzaichin așteaptă toți turiștii pe faleza Tulcei. În același timp, în celălalt capăt, nu atât de departe, la 40 de kilometri, la Jurilovca este Festivalul Borșului de Pește, lipovenesc. Pe 7-8 septembrie, la Crișan, toți turiștii așteaptă cu nerăbdare, borșul de pește din Delta Dunării. La sfârșitul lunii septembrie încep concursurile de pescuit. Avem incinte mari, la Uzlina, la Holbina, la Dunavăț și ne bucurăm să prelungim, cât putem noi de mult sezonul turistic, să nu se termine în august – septembrie. În octombrie sunt concursuri de pescuit, vrem și în noimebrie un pic. De fapt asta vrem noi să facem.
Turismul din Delta Dunării are un specific, cel gastronomic, dar, poate nu mulți știu că bucătăria specifică Deltei Dunării merge foarte bine și cu oferta remarcabilă de vinuri din zonă.
Corina Davidov – Da, este adevărat! Tulcea are podgorii renumite și sunt cele trei crame, vinuri de Măcin – Alcovin, Crama Hamangia și Sarica Niculițel. Vinurile noastre sunt celebre și noi încercăm să le facem și mai cunoscute. Vrem să dezvoltăm acest turism oenologic ca și turismul cultural, Drumul Cetăților, Drumul Vinului. Pe lângă turismul gastronomic, puțină lume știe, poate, că vinul de Măcin este furnizor al Casei Regale, iar celebrul vin Caii de la Letea, a fost vinul pe care l-a băut Papa Francisc în vizita lui în România. Avem vinuri foarte bune, premiate, dar nu sunt atât de cunoscute. Din păcate, în județul Tulcea, numai Crama Măcin are porțile deschise pentru vizită și degustare. Sarica Niculițel și Crama Hamangia, anul viitor vor începe să primească, să facă toate condițiile pentru a oferi turiștilor vizite și în hala de producție, dar și în sălile de degustare iar noi, poate, în avampremieră, am făcut un circuit cicloturistic, unde bicicliștii noștri au pedalat prin viile celor două crame, Hamangia și Măcin.
realizator interviu – Bogdan Comșa / redactor online – Liviu Predescu / foto – pixabay.com