Județul CONSTANȚA: Sute de câini comunitari trăiesc în condiții groaznice. Aceștia au ajuns să se mănânce între ei
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 28 august 2019, 10:08 / actualizat: 28 august 2019, 11:50
Sute de câini bolnavi, care trăiesc în condiții groaznice – este realitatea crudă semnalată în zona comunei constănțene Mereni. Reprezentanții autorităților publice locale spun că este posibil ca aceste animale să fie aduse din alte localități constănţene.
Primarul comunei Mereni, Silviu Gărea, în dialog cu Dana Malciu.
Care este situația? Ce se întâmplă cu câinii de la Mereni, dacă sunt de la Mereni?
Silviu Gărea – Mai exact, este vorba despre existența unui adăpost de câini care funcționează ilegal și nu numai. Și de pisici, animale de companie, care funcționează ilegal în localitatea Miriștea, care aparține de comuna Mereni.
Dar este pe teritoriul comunei, UAT-ului!
Silviu Gărea – Da, este pe teritoriul UAT-ului, așa este!
Este adevărat? Câinii se mănâncă între ei?
Silviu Gărea – Așa este! Câinii se mănâncă între ei, dar asta presupune să înțelegem cum funcționează respectivul adăpost. Este în grija sau este format de o asociație, din câte știu, pentru că această asociație chinologică nu este înregistrată ca și punct de lucru în raza comunei Mereni.
Are autorizație de funcționare?
Silviu Gărea – Nu are! Nu a avut niciodată autorizație de funcționare. S-au mutat în localitatea Miriștea, comuna Mereni, aproximativ cu 8 ani în urmă și funcționează după ureche. Neavând autorizație de funcționare, n-au fost niciodată în controlul Direcției Sanitar Veterinare. Aduc grave atingeri mediului sanitar în ceea ce privește funcționarea. Nu au gropi de depozitare a animalelor moarte, nu fac niciun fel de igienizare, absolut nimic. Câinii și pisicile trăiesc, efectiv, libere, ad hoc. Ele vin la mâncare acolo pentru că, funcționează ilegal dar, totuși, cineva îi finanțează pentru că li se aduce, din când în când, mâncare. Nu știm exact. Noi am încercat să o convocăm. Personal, am avut o discuție acum 2 ani, ultima dată, cu doamna Doina, dacă nu mă înșel, nu-mi mai aduc aminte numele de familie. Persoana care ar fi trebuit să aibă grijă, este proprietara asociației, reprezentanta, nu știu în ce condiții, pentru că la primărie nu a venit nimenni cu niciun fel de document. Nu pot să vă dau date mai exacte de atâta, nu mi-au spus nimic. Nici de unde vin câinii, pentru că respectivele animale tot apar. Nu știm de unde. Noi presupunem că ele sunt colectate de pe raza unor alte UAT-uri, în special a orașelor din județul Constanța, care au fonduri pentru prinderea câinilor comunitari și ulterior sunt transferați către această asociație. Nu știm cu ce forme! Am făcut demersuri de-a lungul anilor. Începând cu Ministerul de Interne, Direcția Sanitar – Veterinară…
Adică ați făcut reclamați…
Silviu Gărea – Reclamații… E impropriu spus. N-ai ce să reclami, practic. Intreprinderea nu există, legal. Ce să reclami? Modul în care respectivii, din punctul nostru de vedere, persoane fizice, funcționează acolo, și adună un număr mare de câini, de animale, de care nu se îngrijesc.
Cine are grijă, efectiv, de acel adăpost?
Silviu Gărea – Există o persoană în vârstă…
Este cetățean al comunei?
Silviu Gărea – Nu.
Ce puteți face ca autoritate locală?
Silviu Gărea – Din punct de vedere legal și teoretic am fi putut să facem o comisie, pentru analiză, care să întreprindă măsuri de colectare, adunare, transferare către terțe instituții sau entități economice care se ocupă cu îngrijirea acestor animale. Asta numai teoretic pentru că în practică este nevoie de sume mari de bani pentru a susține cheltuielile, sume care nu există la nivelul comunei. Nici nu ar fi corect, având în vedere că respectivele animale nu sunt produsul comunei Mereni, sunt mereu venite de aiurea! Deci, mereu vin acolo câini și pisici… Sunt sute, cel puțin 200 – 300 de câini. Din păcate ei sunt liberi, au împânzit întreg teritoriul comunei Mereni în haite semisălbăticite.
Sunt un atentat, deja, la sanatatea publică…
Silviu Gărea – Sunt un atentat deja de 7 ani, nu de-acum. Nu stă în puterea noastră. Până la urmă un primar nu e un “fac totul”! Nu sunt Împărat aici și nici Dumnezeu.
Ați sesizat celelate instituții?
Silviu Gărea – Da. În nenumărate rânduri am sesizat instituțiile abilitate. Conform legii era Direcția Sanitar Veterinară și Direcția de Sănătate Publică. În schimb, trebuie să înțelegeți că legislația, așa cum este ea adoptată și funcționează azi în România, nu-ți permite să intri în curtea unui individ, să-l sancționezi, pentru că acolo e proprietate private unde cetățeanul se comportă după cum vrea el.
Unde desfășoară o activitate care nu este autorizată de primărie…
Silviu Gărea – Noi nu putem proba că respectivele animale sunt…
Păi sunt libere și mor de foame…
Silviu Gărea – Asta e… Dar de unde vin? Mor de foame, se mănâncă între ei, sunt foarte bolnavi pentru că nu au niciun fel de asistență sanitar veterinară.
Ați fost acolo, domnule primar?
Silviu Gărea – De foarte multe ori. Îmi este foarte cunoscută situația. Nu am pârghii. Ce pârghii legale? Să se ocupe de ei instituțiile abilitate, să o facă!
Ce v-au răspuns instituțiile abilitate?
Silviu Gărea – Ca în marea majoritate a cazurilor, din păcate, au adoptat politica tăcerii.
Adică nu v-au răspuns?
Silviu Gărea – Nu. Au venit echipe de control la sesizări. Au venit, au văzut și au plecat.
Care credeți că va fi situația peste un an?
Silviu Gărea – Aceeași. Păi nu există soluții din punct de vedere administrative și financiar. Nu există nici legal.
Dar de unde vin acești câini, știți cumva?
Silviu Gărea – Nu știm. Bănuim că vin din marile aglomerări urbane ale județului Constanța. Persoanele care îi aduc acolo, o perioadă de timp le aduc și mâncare. E clar că de undeva vin banii ăia!
Nu știți de unde vin?
Silviu Gărea – Nu. Nu știm absolut nimic!
Iar bietele făpturi, fără nicio vină…
Silviu Gărea – Asta-i realitatea. Nu am nicio posibilitate să intervin. Pe de o parte, din lipsa resurselor financiare, că theoretic, logic și conform legii ar trebui ca primăria Mereni să-și înființeze un serviciu de ecarisaj, să construim adăposturi și să cumpărăm asistență medical de specialitate și să aplicăm legea. Le ții 15 zile după care te eutnasiez. 15 zile, dacă îi adoptă cineva, după care îi poți eutanasia. Asta e legea. De unde resursa financiară?
Deci vrem să o aplicăm, nu avem bani…
Silviu Gărea – Nici nu avem cum să avem bani. Nu există sursă de finanțare pentru așa ceva. Ar putea să existe din fondurile Autorității Publice. Cazul nostrum, al primăriei Mereni. Primăria Mereni are un deficit de funcționare de cel puțin 84%.
Ce se poate face? Se poate face ceva?
Silviu Gărea – Din punctul de vedere al Autorității Publice Locale este imposibil. Să nu ne mințim singuri.
Este un atentat și la sănătatea locuitorilor din Miriștea, cel puțin…
Silviu Gărea – Miriștea e sub teroare de 7 ani, 8 ani de zile. Acolo nimeni nu mai poate să mai crească nimic, mă refer la păsări. Sunt câțiva crescători de animale care întâmpină probleme grave. Sunt câțiva crescători de oi și capre care mereu reclamă lucrul ăsta și cheltuiesc foarte mulți bani, excesiv de mulți pentru păstrarea unui nivel de sănătate al animalelor. N-ai cum să te folosești de laptele unui animal dacă ăla paste o iarbă pe care s-a plimbat un câine bolnav. Și dacă s-au plimbat 300, vă dați seama că ce e acolo e complicat.
Situația, oricum, a scăpat de sub control…
Silviu Gărea – E scăpată de sub control de când a apărut. Ea a fost construită să fie scăpată de sub control. Practic, niciodată n-a fost, din punct de vedere legal așezată, după care a scăpat. Nu. De la capul locului așa a fost așezarea făcută. Să nu uităm că bietele animale au toate drepturile, n-am nimic împotrivă… dar oamenii ar trebui să aibă mai multe drepturi decât animalele.
Realizator interviu – Dana Malciu / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – Radio Constanța