Situație gravă pe plajele sălbatice de la Vadu și Corbu – numărul mare de turiști a provocat distrugeri! Ce măsuri a luat Administrația Biosferei Delta Dunării
Publicat de , 27 august 2019, 10:44 / actualizat: 28 august 2019, 9:09
Situaţie fără precedent pe plajele sălbatice de la Vadu şi Corbu, din aria protejată a Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, constatată de biologii de la Oceanic Club: pe 70% din suprafaţa de coastă între localitatea Corbu şi limita sudică a ariei strict protejate Chituc, habitatul este iremediabil degradat, din cauza numărului mare de turişti care campează pe plajă, calcă vegetaţia cu maşinile ori organizează focuri pe nisip, deşi toate acestea sunt interzise.
Controalele pe plajele sălbatice Vadu şi Corbu se vor intensifica, întrucât, deşi se află într-o arie naturală protejată, zona este împânzită de corturi şi rulote amplasate ilegal. În urma acţiunilor din weekend, au fost aplicate sancţiuni pentru camparea ilegală pe nisip, fiind depistate, de asemenea, peste 50 de autoturisme parcate în zona plajei, în afara spaţiilor special dedicate.
Proprietarii riscă amenzi între 3.000 şi 6.000 de lei, iar dacă sunt persoane juridice, amenda este între 25.000 şi 50.000 de lei.
Cătălin Țibuleac, guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, a vorbit despre măsurile luate, în direct la Radio Constanța, în cadrul unui interviu realizat de Adelina Tocitu.
Înțeleg că în ultima perioadă au fost efectuate controale în zona respectivă. La ce concluzie ați ajuns, domnule guvernator?
Cătălin Țibuleac – În primul rând vreau să fac o precizare! Presiunea pe plajele Corbu – Vadu nu a început din acest an, ci durează de câțiva ani! Situația nu este nouă. Din păcate, nu au fost luate întotdeauna măsurile coerente pentru a reduce această presiune turistică pe o zonă protejată din punct din Rezervația Bosferei Delta Dunării. Faptul că un ONG a venit acum și a semnalat câteva aspecte este un lucru binevenit. Mulțumim celor din acest ONG, dar lucrurile, din păcate, nu sunt din acest an, ci trenează de ceva ani. Această presiune a unor turiști care nu înțeleg ce înseamnă Rezervația Biosferei Delta Dunării și care cred că pot face cam orice, în condițiile în care plătesc o intrare în rezervație, 5 lei pe zi, 15 lei pe săptămână sau 30 de lei pe an… sau taxa de intrare cu autoturismul, ei cred că li se permite orice în aceste plaje. Există zone de campare, zone de parcare în imediata apropiere a plajei, nu înțeleg de ce nu le folosesc sau nu înțeleg să folosească aceste lucruri și doresc în continuare să intre cu mașina până în plajă. Sunt locuri pe care le-am identificat, le-am stabilit. Mandatul de Guvernator pe care cu onoare l-am preluat acum 2 luni, mi-a permis să fac acest lucru cu o evaluare alături de colegii din Comisariate, cu o intervenție începând din luna iulie, graduală, crezând că cel puțin o parte din acești oameni vor înțelege despre ce este vorba, se vor informa. Am avut campanii de informare, avem site-ul A.R.B.D.D.-ului care oferă o informație corectă și completă, de ce se poate face și ce nu se poate face. Din păcate, lucrurile nu au fost întotdeauna înțelese, sunt situații unde a fost afectat ecosistemul în aceste plaje. Gândiți-vă că acum câțiva ani o prestigioasă publicație a declarat plaja Corbu drept cea mai frumoasă plajă. Ar fi păcat să nu le păstrăm așa! Frumusețea lor vine exact din sălbăticia care este dată de locul unde ele există, mai exact, în Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Noi suntem conștienți că situația aceasta nu este de anul acesta, pentru că nu este pentru prima dată când atingem un astfel de subiect cu autoritățile din zonă. La fel cum vorbim de prezența Salvamarilor pe plajă, despre rolul pe care îl au ei. Au fost nenumărate cazurile în care sfaturile acestora nu au fost ascultate și au avut loc tragedii! La fel cum îi atenționăm pe localnici și pe turiști că nu este în regulă să intri cu mașina până în apă și au fost date nenumărate amenzi în ultima perioadă, la fel discutăm și despre situația în care se află plajele de la Vadu și de la Corbu! Ce se va întâmpla de-acum înainte astfel încât, apropo de ceea ce spuneați dumneavoastră, să fie adoptate soluțiile necesare ca aceste locuri să fie păstrate și să fie plajele frumoase, de care publicațiile vorbesc pe plan internațional?
Cătălin Țibuleac – Am început aceste măsuri, din păcate coercitive, de sancționare contravențională a celor care au fost găsiți pe plajă. Nu totdeauna au înțeles că trebuie să se și legitimeze! Vom lua măsurile ca cei care nu s-au legitimat să fie înștiințați la domiciliu cu privire la contravenții și la cuantumul contravenției. O să am o discuție, inclusiv săptămâna aceasta, cu organele Ministerului de Interne de pe raza județului Constanța. Am avut deja o discuție cu domnul Prefect al județului Constanța, pentru ca aceste măsuri să devină eficiente și cu caracter permanent. Avem o datorie și o obligație să prezervăm și să păstrăm aceste plaje și pentru noi și pentru cei care vin după noi, în această formă.
V-ați gândit, aveți câteva soluții pe care le veți pune pe masa autorităților? Ne puteți spune cam despre ce-ar putea fi vorba?
Cătălin Țibuleac – Au mai fost construite, o să mergem să construim aceste bariere care să limiteze accesul. Vom înmulți panotajele în zonele de panouri pentru informarea tuturor, tocmai pentru ca oamenii să știe ce pot și ce nu pot face, în concomitent cu măsurile de sancționare contravențională a celor care nu înțeleg, din păcate, că vorbim de plaje în Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Cei de la Oceanic Club spun că pe 70% din suprafața de coastă dintre localitatea Corbu și limita sudică a ariei strict protejate Chituc, habitatul este iremediabil degradat. Aceasta este concluzia la care ați ajuns și dumneavoastră în urma controalelor pe care le-ați făcut?
Cătălin Țibuleac – Nu s-a făcut încă un studiu vizavi de cât de afectat este ecosistemul în această zonă. Este planul de management al Rezervației Biosferei Delta Dunării care este la actualizare, în cadrul căruia se vor face și aceste studii privind afectarea ecosistemului și măsurile care trebuie luate pe următorii 10 ani. La ARBDD nu am rimit un astfel de studiu de la niciun ONG, până în acest moment, dar în atenția ARBDD-ului există și în perioada următoare vor fi făcute aceste studii pentru a vedea în ce măsură este afectat ecosistemul și ce măsuri trebuie luate pentru a proteja natura în aceste zone.
Care sunt șansele ca în sezonul estival următor să fie aplicate reguli eficiente, astfel încât ecosistemul să nu mai aibă de suferit în zonă?
Cătălin Țibuleac – Vreau să-i asigur pe toți cei care în acest an au considerat că pot face orice în aceste plaje, că acest lucru nu se va mai întâmpla! În aceeași situație se află și celelalte plaje din Rezervația Biosferei Delta Dunării, mă refer la plaja de la Sfântu-Gheorghe, plaja de la Sulina, care sunt tot plaje sălbatice din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Vor fi luate măsuri, de control, de prezență a agenților din Comisariate în cooperare cu organele Ministerului de Interne pentru a preveni ceea ce s-a întâmplat în anii trecuți și în acest an.
Realizator interviu – Adelina Tocitu / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – Radio Constanța