TULCEA: Încep lucrări de decolmatare pe canalul Sidor-Letea
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 19 august 2019, 11:22
Lucrările de decolmatare pe canalul Sidor-Letea, care asigură accesul populaţiei în satul Letea, vor începe în ultima decadă a lunii, a declarat guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Cătălin Ţibuleac.
‘Licitaţia pentru decolmatarea canalului Sidor-Letea s-a încheiat şi cred că în zece zile vor începe lucrările’, a menţionat guvernatorul Ţibuleac.
El a mai spus că în urma semnalelor primite din partea agenţilor ecologi va reveni cu o adresă către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) pentru decolmatarea unor noi canale.
‘Vrem să repunem în discuţie lista lucrărilor care trebuie realizate în regim de urgenţă’, a menţionat guvernatorul Deltei.
Potrivit acestuia, lucrările de intervenţie care vor fi supuse dezbaterii membrilor CJSU au în atenţie inclusiv asigurarea accesului mijloacelor pentru situaţii de urgenţă în unele zone izolate din Rezervaţie.
Fenomen natural caracterizat prin scăderea nivelului apei de pe canale, colmatarea se manifestă pregnant în lunile iulie şi august ale fiecărui an, iar operatorii turistici solicită intervenţia autorităţilor.
‘Cred că cel puţin 30% din traseele turistice din Deltă sunt impracticabile. Peste două săptămâni, nu cred că vom mai putea intra nici pe canalele pe care intrăm acum, pentru că Dunărea scade. Cel puţin în zona Tulcei este catastrofal’, a declarat un operator turistic cu 20 de ani de experienţă, Mihai Baciu.
Printre canalele pe care autorităţile ar trebui să intervină se numără Şontea, Litcov şi canalul către satul Caraorman, potrivit sursei.
‘Trebuie decolmatate multe canale. Există planuri, oameni care se ocupă de asta şi sperăm să trăim să vedem şi noi puse în aplicare proiectele’, a menţionat operatorul turistic.
Aproape în fiecare vară, în urma solicitărilor primite din partea operatorilor şi comunităţilor locale, autorităţile tulcene solicită fonduri din partea Guvernului pentru decolmatarea unor canale în vederea asigurării accesului populaţiei în comunităţi, însă banii sunt alocaţi târziu, iar în unele cazuri nici nu sunt consumaţi din cauza procedurilor birocratice care presupun o perioadă lungă de timp pentru organizarea licitaţiilor de decolmatare.
Anul trecut, conducerea ARBDD a decis înfiinţarea unui serviciu propriu de decolmatări, astfel încât lucrările să poată începe într-un timp cât mai scurt, iar comunităţile locale să nu aibă de suferit.
Departamentul de decolmatare nu este funcţional din cauză că nu are buget.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă