Ascultă Radio România Constanța Live

Sankt Petersburg, orașul în care primează curățenia și respectul pentru conservarea patrimoniului – FOTO

Sankt Petersburg, orașul în care primează curățenia și respectul pentru conservarea patrimoniului – FOTO

Publicat de Doina Sirbu, 16 august 2019, 13:03

Fiind născută într-un oraș port, am o afinitate pentru destinațiile de vacanță călduroase, legate de mare sau de activitatea portuară, motiv pentru care am pregătit o recomandare de vacanță care sunt convinsă că nu o să te lase indiferent.  

Chiar dacă am ajuns în acest oraș cosmopolit, cu o arhitectură deosebită și o istorie grandioasă în primăvară, m-am bucurat de fiecare secundă și am savurat fiecare moment încercând să cuprind tot ce avea de oferit în doar câteva zile. M-au impresionat curățenia și atenția acordată pentru conservarea patrimoniului.  Sigur, mi-ar placea să revin în sezonul cald, să particip la numeroasele festivaluri și evenimente care se desfășoară în aer liber, dar mai ales să savurez spectacolul Nopților Albe. Cred că ai ghicit că orașul despre care am scris astăzi, este Sankt Petersburg. Un alt motiv pentru care m-am bucurat de experiența unei vacanțe la Sankt Petersburg s-a datorat ghizilor vorbitori de Limba Română care lucrează cu agenția de turism Kalinka Travel, singura agenție specializată pe recepția turiștilor români din Rusia care lucrează cu ghizi vorbitori de Limba Română.

Dacă într-o postare anterioară am ales să-ți povestesc despre palatele țarilor, excelent restaurate de parcă marile evenimente care au cutremurat lumea în secolul al XX-lea nici nu ar fi avut loc, astăzi ți-am pregătit câteva rânduri despre unul dintre cele mai frumoase obiective pe care trebuie neapărat să-l vizitezi dacă ajungi la Sankt Petersburg. De asemenea, m-am gandit să scriu câteva rânduri despre una dintre cele mai cunoscute colecții.

Muzeul Fabergé și Biserica Mântuitorului pe Sângele Vărsat sunt două obiective legate de istoria familiei Romanov, mai precis de personalitatea țarului Alexandru al III-lea.

Muzeul privat Fabergé este renumit datorită colecției de ouă, numite și „ouăle cu surprize ale țarilor”. Potrivit historia.ro, istoria Casei Fabergé începe în Franța secolului al XVII-lea, în nordul țării mai exact, regiunea Picardia, satul La Bouteille. Acolo trăia familia hughenotă Favri – însă persecuţiile împotriva francezilor protestanți îi împing pe aceştia să-și caute o casă nouă, dincolo de granițele estice ale regatului. Familia Favri se îndreaptă către teritoriile germane și, pe măsură ce își caută locul în care să se stabilească definitiv, își schimbă și numele – Favry devine Fabri, apoi Fabrier, iar în final Fabergé.

Poți citi articolul despre istoria familiei Faberge aici. https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/faberge-numele-francez-al-extravagantei-ruse

Firma Fabergé a produs peste 50 de ouă, începând cu anul 1885. Cucerit de talentul maestrului aurar Carl Fabergé, țarul Alexandru al III-lea hotărăște să comande cadouri personalizate pentru soția sa, Maria Feodorovna, cu ocazia sărbătorilor pascale. În prezent, colecția cuprinde obiecte variate, chiar și termometre.

La muzeul Fabergé poți vedea primul ou din această impresionantă și celebră colecție, Cloșca.

Exponatul reprezintă dovada măiestriei casei Fabergé, fiind realizat din aur și email alb. Înăuntrul oului se află un gălbenuș care conține o cloșcă mică. Istoria confirmă că Maria Feodorovna a fost plăcut impresionată de acest cadou, motiv pentru care țarul Alexandru al III-lea a hotărât să-i facă astfel de cadouri soției sale în fiecare an, cu ocazia sărbătorilor pascale. În total, aceasta a primit zece cadouri asemănătoare, iar la muzeul Fabergé din Sankt Petersburg poți vedea o parte.

După Cloșca, mai poți admira Renaștere sau Rennaissance, un ou realizat din agat, împodobit cu rubine și diamante pe care a fost inscripționată data creării acestui cadou.

Oul intitulat Bobocul Trandafirului este un simbol al dragostei iubirii și a familiei unite.  Acest ou conține un boboc de trandafir.

Aceste bijuterii au fost create nu numai pentru marcarea evenimentelor familiale, ci și pentru oficiale, de stat.

De exemplu, Oul de Incoronare a fost executat pentru a marca încoronarea țarului, reprezentând o copie fidelă a trăsurii care a asigurat transportul unor membri ai familiei imperiale la ceremonia dedicată acestui eveniment.

Obiectul de culoare citron a fost realizat de un tânăr meșter, George Stein, care a lucrat timp de 15 luni, 16 ore pe zi, pentru a realiza acest exponat din aur. Se poate observa cu ușurință că roțile se învârt, porțile se deschid, iar în interior să află un cârlig mic de care a fost prinsă o altă surpriză.

Pe lângă familia Romanov, unul dintre clienții firmei Fabergé a fost Leopold Rothschild. Cadourile comandate de celebrul bancher erau realizate din culorile galben (aur) și albastru, ceea ce în timp a devenit ca un fel de semnătură, deoarece aceste nuanțe erau folosite numai de Leopold Rothschild.

Totodată, firma Fabergé a fost recunoscută, pe lângă crearea acestor obiecte fine, pentru confecționarea obiectelor de email, fiind folosite 144 de nuanțe.

În prezent, colecția Fabergé aparține omului de afaceri Viktor Vekselberg care în anul 2004 a achiziționat o colecție cu aproximativ 200 de obiecte de artă, în valoare de circa 200 de milioane de dolari. Timp de doi ani, colecția cumpărată de omul de afaceri Viktor Vekselberg a fost expusă în mai multe orașe din Rusia, astfel încât publicul să poată admira frumoasele exponate. În anul 2006, a început amenajarea palatului Shuvalovsky din Sankt Petersburg,  iar în anul 2013 a fost deschis muzeul, care este cel mai mare din lume. În prezent, colecția muzeului Fabergé ajunge la 4000 de exponate.

Un alt obiectiv pe care nu trebuie să-l ratezi atunci când ajungi la Sankt Petersburg și care este legat de istoria familei Romanov și, implicit, de dezvoltarea Rusiei începând cu secolul al XVIII-lea, este Biserica Mântuitorului pe Sângele Vărsat sau Catedrala Învierii Domnului.

Acest edificiu a fost construit în memoria țarului Alexandru al II-lea, la dorința fiului său Alexandru al III-lea. Odată cu asasinarea țarului de organizația teroristă Narodnaya Volya, a fost organizată o colectă pentru construirea unei capale în locul unde a avut loc atentatul. Alexandru al III-lea ar fi fost de părere că ar fi mai indicat să fie ridicată o biserică, astfel că lucrările au început în anul 1883 și au fost realizate timp de 24 de ani, Biserica Mântuitorului pe Sângele Vărsat fiind inaugurată în anul 1907.

Obiectivul poate fi ușor de recunoscut deoarece construcția poate fi asociată cu stilul rusesc de arhitectură. Unul dintre elemente care o face unică este suprafața decorată cu mozaic care ajunge la aproape 7.100 de metri pătrați pentru interior și exterior.

Andrei Vîlcovan, reprezentantul agenției de turism Kalinka Travel, singura agenție specializată pe recepția turiștilor români din Rusia, care lucrează cu ghizi vorbitori de Limba Română este de părere că Sankt Petersburgul și Rusia sunt mai ușor de vizitat decât pare. Într-adevăr, poate la prima vedere este o destinație intimidantă, deoarece avem proceduri de viză care sunt destul de neobișnuite pentru cetățenii români, pentru turiștii din România, însă acest pas poate fi depășit foarte ușor. Ca transport sunt mai multe căi către Rusia.  Noi recomandăm, mai ales din Constanța, transportul cu Turkish Airlines, decolare din Constanța, sosire la Sankt Petersburg, via Istanbul, care de obicei completează programul de Rusia. Oferta cea mai populară este circuitul combinat, Moscova și Sankt Petersburg: trei nopți în Moscova, patru în Sankt Petersburg, iar perioada cea mai solicitată este vară. Tarifele sunt variate, în funcție de unitatea de cazare preferată, în funcție de numărul de nopți etc.

Și pentru că suntem la capitolul orașe port pe care le poți vizita în sezonul cald, rador.ro a publicat clasamentul celor mai populare orașe din Rusia în care funcţionează muzee marine şi întreprinderi constructoare de nave.

Unul dintre liderii acestui clasament este bineînțeles oraşul Sankt Petersburg. Experţii ruşi au analizat cererea turiştilor pentru excursiile tematice, iar la Sankt Petersburg se bucură de mare popularitate turul efectuat la Muzeul Central al Marinei Militare şi la bordul crucişătorului „Aurora“.

Și dacă nu te-am convins, mai am o veste pentru tine: ilsole24ore, preluat de rador.ro, a anunțat în luna iunie că autoritățile locale din Mamerki, Polonia, au emis o declarație în care susţin că au descoperit presupusul loc în care este păstrată Camera de Chihlimbar, furată de naziști din fosta reşedinţă imperială rusă, de lângă Sankt Petersburg, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În prezent la Mamerki, în fostul cartier general al Wehrmacht-ului, se află un important muzeu care reproduce din istoria celui de-al Doilea Război Mondial şi unde, pe o suprafață de 200 de hectare, au fost construite 250 de unități militare, inclusiv 30 de buncăre din beton armat. Multe dintre acestea au rămas neexplorate, fiind camuflate în mod inteligent de către germani înainte de a se retrage.

Bartłomiej Plebańczyk, responsabilul Muzeului Militar din Mamerki, Mamerki Bunkry Muzeum, a anunțat că, prin utilizarea unor sisteme georadar sofisticate, s-a putut ajunge la o trapă de un metru şi jumătate sub care ar fi identificat un spațiu gol. Trapa este acoperită de un strat de pământ pe care crește un copac mare. Autoritățile au ordonat tăierea copacilor și îndepărtarea solului.

Camera de Chihlimbar (Bernsteinzimmer) a fost creată între 1701 și 1709 pentru Palatul Charlottenburg din Berlin, aflat pe-atunci în Prusia şi mai târziu, a fost decretată a opta minune a lumii. În 1716 a fost donată de regele prusac Frederick William I aliatului său, țarul Peter I cel Mare, potrivit rador.ro.

Ar fi nemaipomenit ca acest chihlimbar să revină în camera care a devenit atât de celebră. Între timp, poți admira o reproducere a Camerei de Chihlimbar la Tsarskoe Sole, reședința de vară a țarilor, locul în care ajung aproximativ două milioane de turiști pe an, despre care ți-am scris aici. https://www.radioconstanta.ro/2019/05/11/patru-zile-in-sankt-petersburg-un-oras-de-world-travel-awards-galerie-foto/.

Documentarea pentru aceste articole a fost posibilă cu sprijinul agenției de turism Kalinka Travel, singura agenție specializată pe recepția turiștilor români din Rusia, care lucrează cu ghizi vorbitori de Limba Română, Dashkova Residence și Turkish Airlines.

redactor – Adelina Tocitu / redactor online – Doina Sîrbu / foto – Ovidiu Oprea

MAI: Peste 430 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni legate de procesul de vot
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 11:59

MAI: Peste 430 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni legate de procesul de vot

Poliţia a înregistrat, duminică, 435 de sesizări cu privire la posibile contravenţii sau infracţiuni legate de procesul de vot, dintre care 126...

MAI: Peste 430 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni legate de procesul de vot
Județul CONSTANȚA: Bărbați cercetați pentru furt de combustibil din trenurile de marfă
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 11:32

Județul CONSTANȚA: Bărbați cercetați pentru furt de combustibil din trenurile de marfă

La data de 23 noiembrie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Siguranță Transporturi, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul...

Județul CONSTANȚA: Bărbați cercetați pentru furt de combustibil din trenurile de marfă
TULCEA: Accident între două autoturisme în apropiere de Agighiol
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 09:53

TULCEA: Accident între două autoturisme în apropiere de Agighiol

Asttăzi, prin apel la numărul unic de urgență 112, a fost solicitat ajutorul pompierilor militari tulceni în cazul producerii unui accident...

TULCEA: Accident între două autoturisme în apropiere de Agighiol
Prezidențiale 2024 | Elena Lasconi îl depășește pe Marcel Ciolacu și intră în turul doi, alături de independentul Călin Georgescu
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 09:33

Prezidențiale 2024 | Elena Lasconi îl depășește pe Marcel Ciolacu și intră în turul doi, alături de independentul Călin Georgescu

După numărarea a 99,93% din procesele-verbale centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă la nivel de ţară, independentul Călin...

Prezidențiale 2024 | Elena Lasconi îl depășește pe Marcel Ciolacu și intră în turul doi, alături de independentul Călin Georgescu
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 08:33

Programul „Rabla pentru tractoare”, etapa înscrierii dealerilor de utilaje agricole

Peste 50 de firme furnizoare de echipamente agricole s-au înscris încă din prima zi a programului „Rabla pentru tractoare”, care...

Programul „Rabla pentru tractoare”, etapa înscrierii dealerilor de utilaje agricole
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 07:48

Independentul Călin Georgescu, surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale

Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat detașat primul tur al alegerilor prezidențiale. Inițial dat favorit de sondajele la ieșirea...

Independentul Călin Georgescu, surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 06:59

Prezidenţiale 2024 | Independentul Călin Georgescu câștigă detașat primul tur de scrutin

Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,84% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, arată datele...

Prezidenţiale 2024 | Independentul Călin Georgescu câștigă detașat primul tur de scrutin
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 23:23

Prezidențiale 2024 | Rezultate parțiale după numărarea a peste 58% dintre voturile din țară

Rezultatele alegerilor prezidențiale 2024 sunt transmise în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă, care prezintă numărătoarea...

Prezidențiale 2024 | Rezultate parțiale după numărarea a peste 58% dintre voturile din țară