Enise Ali: Bairam Fericit! KURBAN BAYRAM KAIRLÎ BOLSÎN PUTUN DYN KARDAȘLARÎMA
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 august 2019, 10:20
Bună dimineața și un Bairam fericit prietenilor noștri tătari și turci din Dobrogea și de pretutindeni.
Astăzi, invitata noastră specială la Interviul Dimineții este doamna Enise Ali, o cunoscută și îndrăgită reprezentantă a etniei tătare din Dobrogea, care a lăsat deoparte gospodăria, familia și prietenii pentru câteva minute și a venit alături de noi în prima zi de Kurban Bayram.
Larisa Calistru în dialog la Radio Constanța cu Enise Ali:
Enise Ali: Mai întâi dați-mi voie să spun KURBAN BAYRAM KAIRLÎ BOLSÎN PUTUN DYN KARDAȘLARÎMA!
Tradus, pentru toți de aceeași credință a mea – le doresc un Bairam Fericit!
Pentru noi, musulmanii, această sărbătoare este foarte foarte importantă. Reprezintă ofranda noastră pentru Dumnezeu, care ne-a cerut o ofrandă. Și în legende și în istorie se spune că puteam sacrifica propriii noștri copii pentru a demnostra că EL este unicul și atotputernicul omenirii.
Doamna Enise Ali, sunteți o gazdă minunată de fiecare dată, care se implică și se dedică trup și suflet în organizarea de evenimente pe plan local, având drept tematică cultura, tradițiile, obiceiurile, arta, muzica. La restaurantul dumneavoastră cu specific tătăresc găzduiți și organizați o mulțime de evenimente valoroase, dedicate și etniilor musulmane, atât din România, cât și din străinătate.
Enise Ali: Cu această zi onorabilă pentru noi musulmanii vreau să menționez că noi, tătarii dobrogeni, deși suntem de aceeași credință, avem tradițiile și obiceiurile noastre specifice. Încercăm să le păstrăm, eu doresc foarte mult să dedic mai departe ofrandelor noastre, copiilor noștri, așa cum noi le-am preluat de la bunicii și străbunicii noștri. Prin manifestările pe care le organizez la această micuță cafenea încercă să arăt obiceiurile noastre. De la arta culinară până la limbă și tradiție. Iubesc foarte mult arta încă din copilărie, am fost alături de tot ce înseamnă muzică, dans, poezie. Prin etnia mea încerc să le predăm copiilor această dorință. De altfel, suntem în pas cu timpul. Sunt tare fericită că suntem români dobrogeni, multinaționalitatea română aici își are locașul. Încercăm să conviețuim și să ne predăm fiecare la rândul nostru din obiceiurile și tradițiile noastre.
Vorbiți-ne despre spectacolul cu artiștii crimeeni de Ramazan Bayram din iunie și detalii despre cel de acum, de Kurban Bayram.
Enise Ali : Un domn s-a ocupat de aducerea acestor artiști consacrați ai Crimeei. Ei au studii superioare, sunt artiști reunumiți: tenori, soprane, cântărețe de muzică populară. Eu încerc să fiu gazda acestor artiști crimeeni de înaltă calitate. Ne demonstrează autenticitatea tradițiilor noastre muzicale și internaționale și vreau ca prin acest loc intim să îi fac cunoscuți și acestor tătăruși ai mei dobrogeni, care duc dorul fraților din Crimeea.
Ce ne puteți spune despre obiceiurile de Kurban Bayram, Sărbătoarea Sacrificiului, despre delicioasele preparate din carne, dar și despre dulciurile pe care le savurăm din priviri în această dimineață?
Enise Ali: Această sărbătoare este cea de sacrificiu. În această dimineață a avut loc slujba la geamie. Bărbații, împreună cu Hogea, merg din casă în casă acolo unde oamenii au posibilități. Trebuie să întrunești anumite calități să poți să sacrifici acest animal. Ei merg și sfințesc animalele, după care se sacrifică. Din acest animal sacrificat, gazda, care o face cu dedicație, trei sferturi trebuie să o împartă celor nevoiași. Dar întâi se începe, ca tradiție la noi, cu văduvele, copiii orfani, după care vin la rând familiile sărace. Fiecare om în prima zi de Bayram trebuie să aibă pe masă o bucată de carne fiartă. La noi, această carne are un anume mod de preparare. Se spală, se fierbe cu sare și ceapă până cade carnea de pe os. Este foarte gustoasă, carnea de Bayram nu miroase, deși există idei preconcepute că ar mirosi urât carnea de oaie. Trei sferturi din animal se dă, iar sfertul rămas pentru familie trebuie pus pe masă, toți musafirii care vin în casă să guste din această ofrandă.Semnificația este – sacrificiu, cu o carne gustoasă.
Moștenirea neprețuită: cunoașterea limbii, păstrarea tradițiilor, mândria de a fi tătar și de a promova tătărismul… Care este mesajul dumneavoastră, în zi de mare sărbătoare musulmană, atât pentru conaționalii turco-tătari, cât pentru noi toți, constănțenii, dobrogenii, românii?
Enise Ali : Doresc din tot sufletul meu ca această tradiție a noastră, atât religioasă cât mai ales cea a limbii noastre (ne-a dus la nemurire de sute de ani, oriunde ne-am aflat noi) trebuie păstrată iar mesajul meu este ca noi, tătarii aceștia puțini care trăim în Dobrogea să nu uităm să le oferim copiilor posibilitatea de a învăța limba maternă, chiar dacă ea este numai vorbită deocamdată. Există și cursuri, Uniunea Tătară s-a preocupat de această problemă și a înființat școli, grădinițe cu predare în limba tătară și sunt tare mândră pentru acest lucru. De altfel, este un promotoriu de moștenire pentru noua generație. O a doua moștenire care trebuie predată celor tineri se referă la artă, muzică, folclorul tradițional al nostru dobrogean.De asemenea, tradițională este și mâncarea noastră dobrogeană. În lumea musulmană se practică diverse tradiții, dar la noi în Dobrogea există un unicat tătăresc, mă refer la acele mese care la noi se prezintă atât cu ocazia sărbătorilor, cât și la decese. Mâncarea noastră tradițională dobrogeană este formată din ciorbă, fasole cu carne, sarmale, kuskusul cu compotul de casă, baclavaua și sarailia tătărești dobrogene. Fac această precizare pentru că există o diferență de textură și de gust.
Realizator – Larisa Calistru