Festivalul Cinemascop s-a încheiat! – FOTO
Publicat de Doina Sirbu, 9 august 2019, 14:40
Grădina de vară din Eforie Sud, redeschisă anul trecut cu ocazia primei ediţii a festivalului Cinemascop, a găzduit-o pe a doua între 1-7 august. În fiecare seară, publicul a avut ocazia de a viziona un film european, pe când în timpul zilei, cei mici au luat parte la ateliere de creaţie pentru copii, expoziţia foto cu imagini vechi şi noi din Eforie Sud a fost apreciată de turişti şi localnici, cei doi artişti care au realizat picturi murale au fost priviţi de curioşi şi trecători, iar zona de food truck-uri le-a oferit tuturor pofticioşilor motiv să se oprească înainte sau după film.
Cinemascop este mai mult decât un festival de film, aceasta fiind şi deviza evenimentului în 2019. Unul dintre scopurile organizării unui astfel de festival este reprezentat de atragerea atenţiei asupra cinematografelor în aer liber din România, care au dispărut de pe scena culturală treptat, în ultimii 20 de ani. Grădina de vară din Eforie Sud este un spaţiu ce a fost mereu îndrăgit de localnici şi de turiştii fideli ai staţiunii, mulţi dintre aceştia împărtăşind, în timpul festivalului, amintirile lor legate de grădină.
Cinemascop a adus odată cu a doua ediţie mai multe motive pentru care grădina să fie vizitată, începând să contureze variantele de valorificare a spaţiului în viitor. Doi dintre pereţii exteriori ai grădinii au fost acoperiţi cu două picturi murale realizate de artiştii români Robert Obert şi Lucian Hrisav. În interior, vizitatorii au putut admira o expoziţie foto din care au avut de învăţat lucruri noi, aceasta prezentând istoria staţiunii din ultimii 100 de ani, prin imagini vechi suprapuse cu fotografii din prezent ale aceloraşi obiective.
Grădina a prins viaţă în fiecare zi, începând cu ora 16:00. Cei mici s-au bucurat de ateliere pentru copii la care au participat, unii dintre ei cu rigurozitate, neratând nicio după-amiază petrecută la Cinemascop, unde au învăţat prin artă şi s-au distrat cu materialele puse la dispoziţie de brandul ceh Koh-i-Noor. Aceştia, dar şi ceilalţi vizitatori, s-au bucurat de bomboane M&M’s cadou pe toată durata festivalului, dar şi de zona în care food truck-urile de la Fedo’s Burger Bar şi Mnom Mnom i-au încântat cu preparetele specifice – burgeri şi bubble waffles – dar şi cu un pahar de vin Jidvei. Pe deasupra, copiii şi adulţi au rămas şi cu alt fel de amintiri după festival, ei primind tricouri oferite de către partenerii Electrica Furnizare şi Electrica Serv.
Înaintea începerii proiecţiei, 200 dintre spectatori au primit cadou câte o bere cehă Budweiser Budvar, aşa cum se obişnuieşte la evenimentele organizate de Centrul Ceh Bucureşti. Iar apoi, filmul! Sau mai bine zis, filmele, deoarece în fiecare seară, înaintea lungmetrajului din program, a fost proiectat un scurtmetraj din campania EUandME, din partea Reprezentanţei Comisiei Europene în România, urmat de o animaţie scurtă de la festivalul de animaţie ceh Anifilm. Seară de seară, de la ora 21:00, cele 500 de locuri au fost ocupate de cei dornici să vadă un film la mare, într-o grădina de vară.
Filmele proiectate au venit din partea membrilor EUNIC România – Institutul Italian, Institutul Camões, Institutul Balassi, Ambasada Suediei şi Centrul Ceh, organizatorul festivalului – dar şi din partea Freealize şi 42 KM FILM. Diversitatea acestora i-a atras pe spectatori, ce au putut vedea o animaţie („Aventuri fără pereche”), un film documentar („Fotbal Infinit”), un film consacrat al Noului val cehoslovac („Balul Pompierilor”), dar şi un film de aventură plin de suspans („Kincsem –Pariul Secolului”), cât şi filme de comedie, pline de sensibilitate şi potrivite pentru toate vârstele („Tsatsiki, tata şi războiul măslinilor”, „Mama ştie cel mai bine” şi „Femeile din viaţa mea”). În plus, două scurtmetraje speciale au fost proiectate pe 4 august – „Eforie” şi „Mamaia”, realizate de Slavomir Popovici în 1972, cu scopul promovării litoralului românesc în străinătate.
Ziua de sâmbătă, 3 august, a adus, din păcate, ploaie şi vânt, iar activităţile au fost anulate, însă echipa Cinemascop s-a mobilizat şi a revenit cu programul obişnuit, continuând să întreţină atmosfera caldă şi primitoare în zilele ce au urmat.
„După încă o ediţie terminată cu succes, am plecat din Eforie Sud cu multe idei pentru viitoarele ediţii, dar şi cu mulţi prieteni noi ai festivalului. Sponsorii şi partenerii noştri ne-au ajutat să facem experienţa Cinemascop completă, iar voluntarii noştri locali ne-au arătat că sunt mulţi doritori de schimbare în acest oraş, pregătiţi să muncească alături de noi pentru ca Grădina de vară să-şi păstreze specificul, dar şi să evolueze în avantajul tinerilor din zonă şi al turiştilor ce au nevoie de alternative pentru petrecerea timpului liber.” spune Sorina Neaga, directoarea Centrului Ceh Bucureşti.
Cinemascop revine anul viitor cu a treia ediţie, iar până atunci, puteţi urmări pagina de Facebook a festivalului pentru detalii despre ce a fost până acum şi ce va urma.
Organizatori: Centrul Ceh Bucureşti, EUNIC România
Co-organizatori: Primăria Oraşului Eforie, Radef RomâniaFilm, Forumul Artelor Vizuale
Sponsori şi parteneri: Electrica Furnizare, Electrica Serv, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Generali România, Jidvei, Budweiser Budvar, Koh-I-Noor Hardtmuth România, Centrul Cultural Judeţean Constanţa Teodor T. Burada, Policolor, Fabrica de Pufi, Institutul Cultural Român, Ambasada Suediei din Bucureşti, Institutul Camões București, Institutul Balassi, Institutul Italian de Cultură, Animest, Anifilm, 42 KM FILM, Freealize, Casa cu Smochin, THR Marea Neagra, Pattern Media, Fedo’s Burger Bar, Mnom-Mnom, Gust Oriental, M&M’s România, Hotel Edmond, Hotel Cosmos, Hotel Mare Mar, Hotel Anca, Hotel Fortuna, Complex Fortuna, Hotel Genius, Hotel Belona, Hotel Mercur, Hotel Jiul, Hotel Atlantis, Hotel Crişana, Hotel Splendid
Parteneri media: PRO Cinema, Radio Europa FM, Radio Romania Actualităţi, Eforie Online, Radio Constanţa, Radio Vacanţa, Radio România Cultural, AGERPRES, Cinemagia, Revista Zeppelin, LiterNet.ro, filme-cărţi.ro, MovieNews.ro, Igloo media, Cuget Liber, Observator cultural, Ziarul Metropolis, Aarc – All About Romanian Cinema
redactor online – Doina Sîrbu / foto – Cinemascop