Târgul Gaudeamus Litoral | “Secretele Bibliei”, de Semion Vinokur, promovată în cadrul evenimentului
Publicat de Doina Sirbu, 6 august 2019, 12:32
La Târgul Gaudeamus Litoral 2019, a fost promovată cartea „Secretele Bibliei” de Semion Vinokur. Volumul urmăreşte transpunerea în realitatea curentă a evenimentelor biblice încercând să pătrundă dincolo de evenimentele concrete. Dana Malciu a aflat mai multe despre acest volum de la reprezentantul editurii (ARI), Daniel Meze.
Daniel Meze – Această carte ne aduce o interpretare mai adâncă a tot ce înseamnă textele din Biblie, dincolo de tot ce-ar fi textul clasic. Adică, noi putem citi acolo, un popor este sclav în Egipt, se eliberează cu ajutorul lui Moise, pleacă prin deșert și ajungem în țara numită Israel.
Dacă ne plimbăm câtiva ani!
Daniel Meze – Da, 40 de ani, ca să se termine o generație, să înceapă altă generație.
Să uităm vechile obiceiuri…
Daniel Meze – Idolatria și vechea mentalitate de sclav, care poate o regăsim. De exemplu, noi am ieșit de 30 de ani din comunism, unde în comunism se presupune că eram mult mai puțin liberi ca astăzi în democrație, având mult mai puține drepturi. Deci, comunismul pentru noi, într-un fel, putem spune că era metafora Egiptului, unde eram sclavi. Acum suntem prin deșert, de vreo 30 de ani, cum spunea și Silviu Brucan, că ne va trebui măcar 20 de ani să învățăm democrația… Suntem în 30 de ani de mers prin deșert, unde bâjbâim, inventăm instituții democratice, ne exersăm dreptul la vot, politicienii își exersează și ei dreptul de a conduce această țară, mai mult sau mai bine și noi trebuie să intrăm undeva în Israel. Adică într-o țară, care este simbolul dăruirii, altruismului, iubirii de aproape, o altă mentalitate decât mentalitatea de sclav din Egipt. Și iată, că sunt destule înțelesuri mai adânci, pe care noi le putem descoperi în Biblie, care se referă strict la persoane și la parcursul psihologic interior în saltul în conștiință, pe care o persoană îl face.
Adică să-ți găsești un scop al vieții?
Daniel Meze – Un scop al vieții, superior. Dincolo de scopurile vieții materiale, că avem un job, muncim, facem copii, ne căsătorim, avem o viață cât de cât normală și echilibrată social. Care ar fi un scop superior al vieții?
Să-ncetăm să mai fim copii, cam așa, nu? Am citat din introducerea în această carte.
Daneil Meze – Pe de o parte, adică să fim naivi, să nu știm ce se întâmplă. Să înțelegem puțin mai mult, ce se întâmplă în viața noastră, să fim stăpânii vieții noastre, să o coordonăm noi, să nu ne lăsăm duși de evenimente, să nu ne lăsăm manipulați, zombie sau sclavi, ci să fim conștienți de noi, să nu facem rău, să nu ne rănim aproapele, pentru că toată armonia pe care încercă să o aducem în viața noastră este armonia interpersonală, cu persoanele din jurul nostru și cu societatea, per ansamblu. Atunci, noi dacă o să învățăm mai mult să fim mai toleranți, mai empatici, mai altruiști, mai cu gândul să nu fac rău aproapelui meu, să fac bine. Fiecare la locul lui unde este, că este la un studio de televiziune, că este la un studio de radio, că este politician, că este economist, că este medic, că este un profesor. Fiecare să încerce să-și facă datoria și noi ca națiune, noi ca și popor, noi ca și individ, ca și societatea să mergem mai departe, înspre o dezvoltare și un scop superior.
realizator interviu – Dana Malciu / redactor online – Liviu Predescu / foto – Editura ARI Facebook