CONSTANȚA: Tot mai mulți străini din afara Uniunii Europene primesc avize de muncă
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 29 iulie 2019, 12:58
Tot mai mulți străini din afara Uniunii Europene primesc avize de muncă în România, din momentul în care legislația a fost simplificată. O parte dintre ei lucrează în județul Constanța.
Șeful Serviciului Teritorial pentru Imigrări al Județului Constanța, Mircea Labeș, în dialog la Radio Constanța cu Bogdan Comșa.
Mircea Labeș – De la începutul anului, serviciul teritorial pentru emigrări al județului Constanța, a emis 1569 de avize. Dintre acestea, 96 sunt pentru angajați doar pe perioada sezonului estival. În ceea ce privește domeniile în care ar activa ei se pot împărți în două categorii mari, Horeca și Construcții Civile.
Față de anul trecut cum stăm, în creștere, în scădere?
Mircea Labeș – Față de anul trecut, în octombrie 2018 am avut parte de o schimbare legislativă care a relaxat foarte mult angajarea străinilor în România, odată că, nu mai este obligatoriu salariu mediu brut pe economie. Se pot angaja străini numai cu salariu minim pe economie. Mai mult de atât, condițiile de angajare sunt relaxate în ceea ce privește pregătirea profesională a străinilor. Trebuie să facă dovada doar în cadrul selecției organizate de angajator. Automat, numărul străinilor angajați a crescut foarte mult.
Câți erau la momentul respectiv, octombrie trecut?
Mircea Labeș – În octombrie, anul trecut, la nivelul județului Constanța erau undeva la aproximativ 700 – 800 de străini angajați.
De unde provin acești lucrători? Din ce țări?
Mircea Labeș – Marea majoritate a lor provin din spațiul Moldovei. Trebuie să spunem că este foarte ușor de angajat un cetățean din Republica Moldova, pentru că este și vorbitor de limba română. Condițiile și costurile necesare aducerii lor în România sunt mai mici și se pot folosi foarte mult în domeniul Horeca, fără nici o problemă. Ulterior, a început să crească numărul de angajați din spații asiatice. Aici facem referire la Vietnam, Nepal, Sri Lanka.
Pe litoral, acum, cam câți sunt din afara spațiului U.E.?
Mircea Labeș – Din afara spațiului UE sunt destul de mulți, pentru că mai avem și societăți care-și desfășoară activitatea doar sezonier, care au sediile în alte județe și preconizez că se apropie de 2000 de cetățeni străini.
Nu doar turism, tot ce înseamnă activitate unde aceștia au acces. În port și în construcții civile…
Mircea Labeș – Pe șantierele navale, construcții civile și în domeniul Horeca.
Am înțeles că mai sunt și ceva probleme…
Mircea Labeș – Odată cu relaxarea legislativă, automat, a trebuit să ne luăm și niște măsuri care să încerce să pună în legalitate și să-i determine atât pe cetățenii străini cât și pe agenții economici care folosesc forță de muncă din străinătate să respecte cadrul legislativ. În acest context ne referim la un număr de aproximativ 100 de străini, care anul acesta au fost depistați că nu respectau scopul declarat la intrarea în România, mai exact desfășurarea unei activități lucrative fără a obține un aviz de muncă, împotriva străinilor luându-se măsura de returnare sub escortă direct la frontiera externă a României.
Din ce țări proveneau acești muncitori cu probleme?
Mircea Labeș – Moldova. Fiind vorba de cetățeni moldoveni, care pot intra în România în baza desființării vizei, e o convenție internațională, ei pot să vină în România în calitate de turist sau în vizită dar nu au dreptul să desfășoare activități lucrative.
Realizator interviu – Bogdan Comșa / Redactor online – Liviu Predescu