Agricultura de subzistență, soluția care ar rezolva multe din problemele locuitorilor din Delta Dunării
Publicat de Doina Sirbu, 25 iulie 2019, 11:45
Agricultura de subzistență este soluția care ar rezolva multe din problemele locuitorilor din Delta Dunării. Proiectul de lege urmează să iasă, în toamna acestui an, din Parlamentul României. La Pardina, o comună aflată pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, Consiliul Județean Tulcea este pregătit să aloce peste 1800 de ha pentru crescătorii de animale, o suprafață încă insuficientă, după cum a declarat primarul comunei, Dumitru Pocora, în cadrul unui interviu realizat de Cecilia Pătrăhău.
Dumitru Pocora – La nivelul comunei Pardina, eu zic că un număr impresionant de 25.000 de capete de ovine, în jur de 2000 de bovine. Vă dați seama, cât teren ne trebuie să asigurăm la acești crescători de animale. Într-adevăr, legea interpretează că dacă ai un număr mai mare de animale, este o afacere și trebuie să te duci să concesionezi, să închiriezi, să-ți dezvolți afacerea. Acum, în ziua de astăzi, cât se dau subvenții pe aceste terenuri, care mai de care, persoane străine, firme străine care caută să dea un preț extraordinar de mare pe hectar și atunci, crescătorul de animale nu-și permite ca să concesioneze acest teren, deoarece nu are bani, nu are profitul respectiv ca să poată să concesioneze.
El nu privește o subvenție pentru șeptel, pe cap de animal!
Dumitru Pocora – Primesc pe ovine în jur de 20 de lei, dar 20 de lei nu este o sumă. Ca să poți să aduni, să plătești o redevență la un hectar de teren care va fi stabilit de Consiliul Județean, dar prin baza de lege care ne dă acest teren, ne ajută și ne favorizează și ne dă un trai mai decent.
Brânză din Pardina este deja cunoscută, apreciată și o putem găsi chiar și pe rafturile din supermarketuri.
Dumitru Pocora – La noi sunt foarte mulți sibieni. Părinții lor au venit de acum 60 de ani, 70 de ani și acești crescători de animale din Sibiu, chiar și de la Pardina, chiar se străduiesc să producă această telemea, să dezvolte afacerea. Degeaba dai o subvenție pe oaie de 20 de lei, dacă nu-i dai și un teren să-și desfășoare activitatea.
Este vorba de peste 1800 de hectare alocate pentru Pardina, cu această lege, domnule primar?
Dumitru Pocora – Și nu este suficient! La 1800 de hectare, la 25.000 de capete plus 2000 de vite. Ne mai trebuie 1000 și ceva de hectare ca să poți să asiguri necesarul crescătorului de animale.
Probleme sunt și pentru cultivatorii de cereale.
Dumitru Pocora – Dacă vrei să îmbunătățești un teren este interzis, pentru că este Rezervația Deltei Dunării.
Nici măcar o cultură de grâu nu puteți să o erbicidați și la grâu n-ai cum s-o faci manual.
Dumitru Pocora – Trebuie să fii un investitor străin, să te mai finanțeze țara respectivă ca să poți să faci agricultură ecologică la noi, în Delta Dunării.
realizator interviu – Cecilia Pătrăhău / redactor online – Liviu Predescu / foto – pixabay.com