La Muzeul de Istorie din Hârşova se află o expoziţie de amoniţi
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 24 iulie 2019, 12:58
La Muzeul de Istorie din Hârşova se află o expoziţie frumoasă şi interesantă de melci uriaşi fosilizaţi (amoniţi). Exponatele au fost primite ca donații şi sunt descoperite în zonă iar despre vechimea lor ni s-a spus că „sunt contemporane cu dinozaurii”.
O bogăție a Dobrogei, fără egal. O expoziție frumoasă la Muzeul de Istorie din Hârșova. Melci uriași fosilizați vechi de sute de milioane de ani. Pietrele frumos dantelate sunt șterse cu grijă de praf de directorul muzeului, Nicolae Constantin.
Nicolae Constantin – Melcii ăștia fac parte dintr-o colecție de fosile pe care am primit-o cadou la muzeu. Am înregistrat-o aici.
Când ați primit-o?
Nicolae Constantin – Am primit-o în 2010. Ele fac parte din perioada Jurasic 300.000.000 – 60.000.000 î.Hr., când se sfârșește marea extincție, dacă teoria e valabilă și se duc, că sunt contemporani cu dinozaurii. Amoniții, fosile jurasice!
De unde sunt?
Nicolae Constantin – Din zonă, de la Hârșova. Numai de la Hârșova. N-avem din altă parte.
Expoziția are și o poveste hazlie…
Nicolae Constantin – În ’90 am umblat cu colecția asta în mașină, o parte din ea, să o donez, că nu știam că e atât de importantă. Nici nu știam ce impact o să aibă. Am avut o expoziție arheologică în fosta Casă a Pionierilor, în spatele primăriei, era acolo. La Revoluție spațiul ăla a fost ocupat de gărzile patrotice. Aveam câteva piese acolo și mi-era milă de ele. Le-am strâns în niște cutii de carton, le-am pus în portbagajul mașinii și hai să le ducem la Constanța, la Muzeul Marinei. N-a vrut nimeni să se uite la ele. Am plecat și la Universitate la București, au zis că nu sunt interesați de așa ceva și am venit acasă.
Melcii fosilizați de la Hârșova, contemporani cu dinozaurii, vă așteapt astăzi să-i admirați.
Realizator interviu – Dana Malciu / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – Radio Constanța