Sistemul dual, soluție pentru criza forței de muncă | Ciprian Lepădatu, vicepreședinte al Comitetului Județean al Părinților Constanța, la „Interviul dimineții“

Publicat de , 13 iulie 2019, 11:03 / actualizat: 16 iulie 2019, 15:27
„Sistemul dual – soluție pentru criza forței de muncă“ este un demers al Comitetului Județean al Părinților Constanța de sprijinire a agenților economici care au nevoie de forță de muncă calificată, prin implicarea în programe de școală profesională în sistem dual. Prima Conferință Regională privind Învățământul Profesional în Sistem Dual va avea loc pe 24 iulie, ora 14, la Tomis HUB Biblioteca Colorată Tomis Mall Constanța. Ne-a oferit detalii despre acest proiect Ciprian Lepădatu, vicepreședinte al Comitetului Județean al Părinților Constanța, într-un interviu realizat de Larisa Calistru.
Să vorbim puțin despre Prima Conferință Regională privind Învățământul Profesional în Sistem Dual…
Vom dezbate ce înseamnă învățământul dual, vom învăța care sunt avantajele și dezavantajele lui și cum acest sistem dual este parte a soluției, pentru a găsi noi angajați, mai ales angajați specializați, meseriași ca să le spun așa, cei care să ducă companiile mai departe.
Destul de greu găsești forță de muncă în zilele noastre. De ce?
Este un cumul de factori. Dar învățământul dual vine cu o soluție foarte frumoasă: aceea de a școlariza forța de muncă de care ai nevoie. Și atunci o școlarizezi exact cum vrei și din punct de vedere uman, în genul lucrul în echipă, comunicare, înțelegerea ierarhiilor. Aceste aspecte sunt foarte importante pentru viitorul angajat și pentru companie. Pe lângă faptul că îl înveți exact ceea ce are el nevoie, ca să producă tot ceea ce dorește compania, viitorul angajat va ști și restul de lucruri de făcut, ceea ce e foarte important. Iar el, din prima zi de muncă, produce deja, pentru că știe exact ce are de făcut și ce i se cere.
Cine participă la această primă conferință regională?
Noi invităm companii din Brăila, Galați, Călărași, Tulcea și Constanța, pentru a le explica despre ce este vorba. Nu invităm părinții, furnizorii de copii ca să spun așa. Companiile sunt cele care depun cerea către sistemul educațional, pentru a școlariza copiii după clasa a opta până la vârsta de 26 de ani, părinții urmând să fie de acord. Dar companiile trebuie să înțeleagă care sunt avantajele lor și îndatoririle lor, evident. Această conferință este sprijinită de niște oameni și de niște instituții. Primăria Constanța s-a așezat în spatele acestei conferințe și o împinge cât poate de tare înainte, pentru că își dorește foarte mult un învățământ dual performant la Constanța, Camera de Comerț a devenit partener al acestui eveniment, l-am adus de la București pe Cornel Bertea Hanganu, cel care este tatăl învățământului dual în România. El este principalul speaker la conferință, tocmai pentru că ne dorim răspunsuri. Ne dorim o conferință cu mai puține discursuri și cu foarte multe întrebări și cu răspunsuri pragmatice, astfel încât elevii să rămână în compania care i-a sponsorizat în această perioadă. Sistemul dual este foarte bun pentru cei care vor să învețe o meserie. Statul pune la dispoziție o bursă de 200 de lei pentru fiecare elev, iar compania este obligată să pună lunar o bursă de minimum 200 de lei pentru elev. Din experiența românească a dualului, știm că pun companiile la bătaie mai mult decât 200 de lei, pun transport gratuit, masa de prânz, avantaje de tin team-building, avantaje de programe sociale pe care copiii să le implementeze tocmai pentru a-și dezvolta abilitățile și a înțelege ce se întâmplă cu ei. Sunt multe aspecte prin care copiii trec în 3 ani, iar după 3 ani intră în câmpul muncii, prin semnarea unui contract de angajare.
Ce meserii ar fi vizate?
Sunt meserii pentru calificativ de tip 3, este o listă foarte foarte lungă…Cele foarte cerute sunt: sudor, lăcătuș mecanic, ospătar, muncitori, vânzători…aproape orice meserie în sistemul practic se poate școlariza în sistemul dual. Ceea ce e important să înțelegem este că acea companie are un cuvânt foarte greu de spus în ceea ce învață copiii. Ei învață partea teoretică împărțită în două, teoria generală, puțină matematică, puțină română, învață partea teoretică despre ceea ce urmează să facă practic și învață la companie partea practică. Conferința este gratuită, pentru că este vorba despre viitorul orașelor noastre. Nu contează că sunt de turism sau produc saci sau transportă petrol. Companiile fac parte din viitor, fără ele orașele noastre nu ar fi la fel de frumoase.
Au nevoie companiile constănțene de o astfel de conferință?
Da, au nevoie! Au foarte multe întrebări la care în general nu au primit răspunsurile sau au primit răspunsurile eronate și au tras concluziile eronate. Suntem în campanie de a ne întâlni cu ei, eu cel puțin, și întrebările pe care le pun sunt de multe ori ciudățele, venind pe un fond de lipsă de informare. Și încerc să le explic. Una dintre întrebările frecvente ale companiilor este: „Ce se întâmplă după 3 ani de școlarizare? Va veni sau nu elevul să muncească în companie?“ Orice argument de tip filozofic nu ține. Eu dau un argument de la Brașov, care are o istorie de aproape 7 ani în învățământul dual și le spun așa: „La Brașov, după 3 ani de școlarizare, 92% dintre copiii care termină dualul rămân în companiile care i-au sponsorizat“.
Ești vicepreședintele Comitetului Județean al Părinților. Ce este comitetul și ce își propune?
Comitetul Județean al Părinților s-a înființat acum un an. S-a înființat pentru că munceam foarte mult, sprijinind asociațiile de părinți din școlile preuniversitare și am zis că asociația ar trebui să fie o modalitate mai bună și mai clară de ajutor. Avem în acest moment mai multe programe în derulare pentru a sprijini copiii, părinții și sistemul educațional, pentru că ne dorim un dialog, nu o ruptură între părinți și sistemul educațional. Lucrăm și suntem parte a Federației Naționale a Ascociațiilor de Părinți. Avem programe în Constanța, dau exemplu un program de securitatea copilului care merge de acasă la școală și de la școală acasă (bineînțeles, în timpul școlii), un program pe care îl împingem înainte și suntem convinși că luna septembrie va începe cu niște lucruri spectaculoase.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – Larisa Calistru