Ministrul Anton Anton, despre Centrala de la Cernavodă: „Vrem să extindem capacitatea cu două unități“
Publicat de , 12 iulie 2019, 09:38
Centrala Nucleară de la Cernavodă are nevoie de noi reactoare, cu atât mai mult cu cât, în primă fază, reactorul numărul 1 trebuie să intre în ample de verificare și detrifiere, a declarat Ministrul Energiei, Anton Anton.
„Singura noutate pe care pot să v-o dau este că lâncezeala cu care a fost tratată până acum s-a terminat. Discuțiile sunt alerte, deci, vom avea cel puțin, un nou reactor. Discuțiile sunt pentru două unități, pentru că în strategia noastră noi avem nevoie de două unități și acolo sunt două probleme la Centrala Nucleară, de fapt 3. O problemă este că vrem să extindem capacitatea, cu două unități, o altă problemă este că Unitatea 1 trebuie reabilitată, în termenii lor, retubată, pentru prelungirea duratei de viață și după aceea începem cu Unitatea 2, la care facem exact același lucru. A treia problemă este detrifierea. Ăsta trebuie scos, că este periculos. Pe de-o parte este periculos, pe de altă parte este o materie primă foarte bună pentru viitoarea, Doamne Ajută, Centrală de Fuziune! În Europa se face la Cadarache în Franța. O mare centrală care să rezolve problema energetică mondială, o centrală care funcționează pe bază de fuziune și aia are nevoie de Tritiu“, a spus ministrul
Un lucru așteptat cu interes este începerea exploatării de gaze naturale din Marea Neagră. „La una din firme i-am dat aprobare! Cealaltă firmă văd că semnează contracte. Încă n-a venit la minister cu toate hârtiile ca să spună, începe exploatarea și dați-ne aprobare, dar, eu zic că lucrurile sunt pe drumul cel bun și eu mi-aș dori ca exploatarea să înceapă cât mai repede. Așa ne dorim și noi, așa își doresc și vecinii noștri pentru că harta gazelor în regiunea asta se schimbă în timp ce vorbim noi, pentru că se descoperă tot felul de rezerve în jurul Ciprului, în zona Israelului, a Libanului. Se face la Alexandroupolis un terminal pentru gazele lichefiate, adică toată zona asta în care vine conducta prin Turcia și aduce gaze din Rusia, în principiu, dar nu numai, și din zona Baku. Și din dinamismul ăsta și România este parte în zonă. Fiecare dorește să fie Hub de gaze. Eu cred că noi trbuie să fim distribuitori“, a declarat Anton Anton.
Realizator – Cristina Iliuță / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – Radio Constanța