TULCEA: Administraţia Deltei analizează oportunitatea înfiinţării unei direcţii de decolmatare
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 10 iulie 2019, 12:45
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) analizează oportunitatea înfiinţării unei direcţiii de decolmatare în instituţie, după ce fosta conducere a obţinut acordurile necesare de la autorităţile naţionale pentru funcţionarea acesteia.
‘Analizăm necesitatea achiziţiei utilajelor pentru a fi eficienţi din punct de vedere financiar. Nu spun că nu e utilă achiziţia unor utilaje pentru decolmatare, dar lucrurile nu sunt atât de simple ca atunci când cumperi două pâini. Discutăm despre utilaje care urmează să fie amarate, care presupun nişte cheltuieli, costuri de mentenanţă, de salarizare şi de pregătire profesională a angajaţilor. Nu în ultimul rând, trebuie să ne gândim că, indiferent, e nevoie de un studiu pentru asemenea lucrări, de un diriginte de şantier ş.a.m.d.’, a declarat guvernatorul Rezervaţiei, Cătălin Ţibuleac.
În funcţie de rezultatele acestei analize, conducerea ARBDD va lua o decizie pe tema înfiinţării departamentului de decolmatare.
‘Urmează să decidem şi vom vedea dacă lucrurile vor merge în continuare, le nuanţăm sau, eventual, le stopăm’, a mai spus Ţibuleac.
Colmatarea canalelor din Delta Dunării, un fenomen natural care face din această zonă a României cel mai tânăr pământ al Europei, este o problemă ridicată în repetate rânduri de operatorii turistici care au susţinut că în unele situaţii i-au pus pe turişti să împingă bărcile în zonele în care nivelul apei era foarte mic.
Aproape în fiecare vară, în urma solicitărilor primite din partea operatorilor şi comunităţilor locale, autorităţile tulcene solicită fonduri din partea Guvernului pentru decolmatarea unor canale în vederea asigurării accesului populaţiei în comunităţi, însă banii sunt alocaţi târziu, iar în unele cazuri nici nu sunt consumaţi din cauza procedurilor birocratice care presupun o perioadă lungă de timp pentru organizarea licitaţiilor de decolmatare.
Anul trecut, conducerea ARBDD a decis înfiinţarea unui serviciu propriu de decolmatări, astfel încât lucrările să poată începe într-un timp cât mai scurt, iar comunităţile locale să nu aibă de suferit.
Departamentul de decolmatare nu este funcţional din cauza lipsei bugetului, Ministerul Finanţelor Publice dând asigurări că va susţine financiar acest departament la prima rectificare bugetară şi îndrumând autorităţile tulcene să acceseze fonduri europene pentru achiziţia utilajelor şi lucrările de decolmatare.
În paralel, pe situaţii de urgenţă, autorităţile judeţului au început procedura de achiziţia a lucrărilor de decolmatare a unui canal care asigură accesul populaţiei în satele comunei CA Rosetti.
Potrivit conducerii ARBDD, lucrările vor fi demarate cel mai probabil în toamnă, deoarece în prezent ele nu pot fi executate din cauza nivelului crescut al fluviului.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă