Avertismentul specialistului: „Expunerea la radiațiile ultraviolete are un efect cumulativ în timp“
Publicat de , 4 iulie 2019, 09:53
Expunerea prelungită la soare implică anumite riscuri de care trebuie să ținem cont. Cei mai vulnerabili sunt copiii, bătrânii, dar și persoanele cu diferite afecțiuni. Ne-a oferit mai multe recomandări dr. Emma Gheorghe, șeful Secției Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, într-un interviu realizat de Adelina Tocitu.
Cum ne bucurăm de soare, dar să fim și sănătoși în același timp?
Emma Gheorghe – Chiar este o idee foarte bună, ar trebui să ne bucurăm cu toții de soare, dar să ne luăm și precauțiile necesare, pentru că soarele aduce și efecte benefice pentru sănătate dar ne expune și multor riscuri. Efectele nocive ale expunerii la radiația ultravioletă apar numai în condiții de expuneri prelungite, repetate și la ore nepotrivite.
Care sunt categoriile pe care ar trebui să le avem în vedere? Copiii, persoanele în vârstă, persoanele cu diferite afecțiuni…
Emma Gheorghe – De fapt, expunerea la radiațiaultravioletă afectează pe oricare dintre noi, indiferent de vârstă, cu unele particularități. Dacă ne gândim la vârsta mică, ne gândim la copii, primul risc al unei expuneri prelungite și nesupravegheate este insolația și eritemul Solar. Eritemul solar ar însemna numai înroșirea pielii, insolația este deja însoțită de manifestări generale, de febră, stare generală alterată. Sunt de obicei niște manifestări pe care părinții le sesizează cu ușurință, dar de multe ori prea târziu în timpul expunerii la soare. Supravegherea copiilor și expunerea la interval orar potrivit pentru pielea lor, pentru vârsta lor. Expunerile trebuie să fie progresive, nu intempestive, astea toate ar proteja și copiii, dar și adulții.
Care este perioada potrivită atuni când vorbim despre copii?
Emma Gheorghe – Perioada potrivită ar fi dimineața, la primele ore, între 08.00 și 10.00, sau după-amiaza, după ora 16.00. Mai recent, chiar prin recomandări ale Minsterului Sănătății această oră de după-amiază s-a prelungit, ora 17.00 chiar, până când ne putem bucura de soare.
Ce recomandări aveți pentru persoanele în vârstă atunci când temperaturile depășesc temperatura de 30 de grade Celsius, atunci când avem dinsconfort termic, canicula pe care o anunță meteorlogii?
Emma Gheorghe – La persoanele vârstnice, radiația ultravioletă are și ea efecte, dar, poate c-aș aminti în această categorie de vârstă mai întâi efectul radiațiilor calorice, exact căldura despre care pomeneați mai devreme, pentru că această căldură poate să aibă efecte nedorite, mai ales la persoanele vârstince care suferă și de diferite afecțiuni cum ar fi hipertensiunea. Cei care suferă de hipertensiune știu că trebuie să evite căldura excesivă. De asemenea, la persoanele vârstnice este important că multe dintre acestea consumă și se tratează cu medicamente de multe tipuri. Aș aminti aici clasa antibioticelor sau clasa medicamentelor antihipertensive, clasa diureticelor și alte tipuri, antiinflamatorii, sunt toate acestea clase cunoscute de medicamente care, în combinație cu expunerea la soare, pot duce la reacții cutanate, uneori severe.
Care sunt primele semne care ne dau de înțeles că ar trebui să ajungem la medic după o expunere la soare, în afară de insolația care se manifestă?
Emma Gheorghe – Eritemul solar, înroșirea pielii care trebuie să ne spună că este momentul să întrerupem expunerea la soare și să ne adăpostim, fie în interior, la umbră, sau să ne protejăm cu haine potrivite, din materiale subțiri, pălării, ochelari de soare ș.a.m.d. Dacă ăsta este primul, nu înseamnă că efectele radiației solare se opresc aici. Continuarea expunerii, după apariția eritemului solar, duce în continuare la manifestări din ce în ce mai severe, pentru că arsura solară are aceleași grade ca orice arsură făcută cu orice alți agenți, fizici, chimici, termici, ș.a.m.d. Poate că ar trebui să amintim de faptul pe care nu multă lume îl cunoaște, acela că expunerea la radiațiile ultraviolete are un efect cumulativ în timp, pentru că multă lume se întreabă de ce dezvoltă precancere, cancere de piele la vârstă înaintată, când nu a făcut plajă decât în tinerețe. Acest lucru este explicat prin faptul că dozele de ultraviolete și expunerea la aceste radiații ultraviolete se cumulează în timp. Se adună toate de-a lungul vieții, aceste efecte ultraviolete având efect cunoscut, recunoscut, știut pe tot ce înseamnă nucleu și A.D.N.-ul nostru celular din celulele pielii care, odată ce este afectat de radiațiile ultraviolete, poate conduce la apariția de precancere și cancere de piele.
Ce spun statisticile? Cum evoluează afecțiunile cauzate de expunerea prelungită la soare?
Emma Gheorghe – Din păcate, statisticile arată ceea ce vedem și noi în practica noastră, de zi cu zi. Creșterea numărului de afecțiuni cutanate datorate expunerii la radiațiile ultraviolete. Aș aminti aici și efectele de foto – îmbătrânire și precancerele cutanate, dintre care cea mai redutabilă formă rămâne melanomul malign.
Realizator interviu – Adelina Tocitu / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – unsplash.com