Dezbatere Radio Constanța: Naționala României U21 la Euro 2019
Publicat de , 28 iunie 2019, 12:42
România Under 21 a fost eliminată aseară de la Euro 2019, în semifinala împotriva reprezentativei Germaniei under 21, scor 4-2. Practic, nemții au întors rezultatul din prima repriză pe finalul meciului. Este tema ce a fost dezbătută astăzi, în direct la Radio Constanța, de Gabriel Crețu, alături de Lucian Burchel, directorul ethnic de la Academia de fotbal “Gheorghe Hagi” și Claudiu Dobrescu, redactor Radio Constanța.
Această partidă s-a jucat la 41 de grade Celsius și a plouat cu goluri…
Lucian Burchel – Da! S-a jucat și la temperatură înaltă. Aș fi preferat ca partida să se desfășoare în condiții egale pentru ambii parteneri.
Ce înseamnă condiții egale?
Lucian Burchel – Dacă și România ar fi avut o zi în plus. Mă refer la faptul că, din acest punct de vedere, am avut un pic de suferit. S-a văzut și în repriza a doua. Temperatura a fost foarte mare la acea oră.
Foarte cald. Am văzut la un moment dat că jucătorii erau foarte transpirați…
Lucian Burchel – Mă uitam chiar la Ivan. Cred că suferea de crampe musculare. Ăsta e un efect al deshidratării. Se vede clar, nerefacere bună, după efortul din meciul anterior plus căldura mare, e o problem.
A fost penalty sau nu la faza la care nemții au egalat la 2-2?
Lucian Burchel – Dacă arbitrul l-a dat… Nu comentăm arbitrajele.
Claudiu Dobrescu – Cred că a fost până la urmă, desi nu sunt arbitru. Oricum, vreau să adaug ceva. Germania a avut o zi în plus în care jucătorii s-au relaxat. Contează foarte mult, mai ales fizic, apoi psihic! Și Germania a venit dintr-o grupă unde nu a disputat partide atât de grele, pe când România a venit din grupa morții, din grupa de foc. Am jucat foarte bine cu Croația, cu Anglia am întors rezultatul și cu Franța am făcut un egal, 0-0. Cred că s-a resimțit oboseala, s-a văzut în repriza a doua diferența din punct de vedere fizic.
Cel mai bun jucător al nostrum a fost George Pușcaș, autorul ambelor goluri, am încheiat meciul cu o posesie mai bună decât Germania, fapt rar întâlnit în istoria echipelor noastre naționale indiferent de categoria de vârstă.
Lucian Burchel – Da, e adevărat! Dacă George reușea să marcheze și al treilea gol, nu mai era o surpriză pentru nimeni, că reușeam, pe fotbal, să întoarcem rezultate, la pauză chiar.
Acela ar fi fost momentul cel mai important, cred, dacă am fi făcut 3-1…
Lucian Burchel – În plus, o echipă dominată clar. Am băgat echipa Germaniei în careul ei, am văzut un Ianis cu niște execuții sclipitoare. Am văzut cursivitatea jocului, ambiție multă și determinare. Asta la o echipă românească…
Am avut și mai multe atacuri, dar nu am reușit să profităm de cele 15 faze fixe de care am dispus. Prin comparație, nemții au avut 6 faze fixe, iar la 3 dintre ele au reușit să marcheze. Din păcate pentru noi…
Lucian Burchel – Da. Revenim la oboseală, revenim la focus, toate sunt legate.
Claudiu Dobrescu – Oricum este generația de fotbaliști, tineret, care a realizat clar cele mai bune performanțe. Ne-am calificat și la Olimpiada de la Tokyo, de anul viitor, însă cum explicați faptul că acești tineri au reușit să realizeze mai mult decât au realizat generațiile anterioare? Este vorba de jucători născuți în 1997, 1998, de bază, printre care și Ianis. Care e secretul până la urmă?
Lucian Burchel – Cred c-ar trebui să vorbesc despre ceea ce știu. În primul rând vorbesc de ai noștri, despre jucătorii care au trecut prin mâna noastră. Au profitat de o instruire mai corectă, față de ceea ce s-a întâmplat în țară până la demararea proiectului nostru, proiectului lui Gică Hagi. Informațiile, datele, instruirea pe care au primit-o a fost destul de apropiată de dezvoltarea lor fizică, pe fiecare vârstă parcursă cu noi. Nu le-am dat unor elevi de clasa a VII-a materie de clasa a XII-a. Selecția a fost foarte bine făcută, riguroasă. Ținta la noi este foarte clară, știm ce tip de joc urmărim. În ultimul timp, de vreo câțiva ani încoace cunoaștem foarte bine și drumurile.
Evaluați corect, absolut, toată situația! Asta vreți să ne spuneți!
Lucian Burchel – Predăm ca la școală. Academia este … școala generală, gimnaziul și liceul, iar Gică Hagi cu echipa mare reprezintă facultatea sau chiar Master-ul. Cam așa ar trebui înțeleasă.
Viitorul, după opinia mea, este cel mai bun exemplu pentru revitalizarea fotbalului românesc…
Lucian Burchel – Da! Pentru clubul nostru există un stil de joc, niște principii clare, există o linie pe care toată lumea o urmărește. În pregătire există o organizare, există ordine în viața copiilor. Ordinea implică disciplină. Programul lor zilnic are școală. Pentru noi este un punct de reper. Are unul sau două antrenamente, cee ace înseamnă 4,5 ore cu tot cu drum. Înseamnă timp liber, înseamnă mese, odihnă. Toate astea fără program destul de strict este foarte greu.
Claudiu Dobrescu – Ce am constatat în cei 10 de ani existență ai Academiei de la Ovidiu, ați obținut și la celelalte grupe de juniori, la 15 ani echipa este campioană națională, la 17 ani, la 9 ani au jucat finala cu cei de la Cluj dar nu poți să câștigi întotdeauna. Finala de cupă, mi-a plăcut acel meci. Rezultatele bune se văd la juniori până la tineret! Au venit și rezultatele la seniori! Ce-ar mai fi de zis… E vorba și de niște condiții financiare! Condițiile de lucru care sunt create acolo.
Lucian Burchel – Cu asta s-a început. Sunt principii universal valabile. El are principiul ăsta declarat peste tot! Prima dată ofer, după care aștept rezultate! S-a făcut infrastructura, după care toată lumea a început să muncească la ce ne-am angajat cu toții. Există ținta, destinația la fiecare capăt de drum o cam știm. Pas, cu pas, în anii ăștia ne-am cristalizat pe fiecare grupă de vârstă și drumul.
Realizator interviu – Gabriel Crețu / Redactor online – Liviu Predescu