CONSTANȚA: Situaţia mediilor obţinute de absolvenţii clasei a VIII-a la Evaluarea Naţională 2019, înainte de soluționarea contestaţiilor
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 26 iunie 2019, 10:21 / actualizat: 26 iunie 2019, 13:20
Inspectoratul Școlar Județean Constanța a prezentat situaţia mediilor obţinute de absolvenţii clasei a VIII-a la Evaluarea Naţională 2019, înainte de soluționarea contestaţiilor. Conform datelor prezentate, peste 71% dintre cei aproximativ 5400 de elevi au obținut medii peste 5.00.
Adelina Tocitu, a purtat un dialog la Radio Constanța, cu inspectorul general adjunct al ISJ Constanța, profesor Anca Dragomir.
La această oră sunteți la centrul de contestații. Care este situația pe care o aveți, după ziua de ieri, după publicarea rezultatelor și după efectuarea primelor contestații?
Anca Dragomir – S-a terminat perioada de depunere a contestațiilor, aseară la ora 20.00. Acum, noi preluăm de la centrele zonale de evaluare aceste contestații. Până acum am preluat 600, dar, cu siguranță, vor fi mult mai multe pentru că ne sosește încă un județ. În decurs de o oră vom afla numărul total al contestațiilor depuse la limba română și la matematică.
În acest moment nu aveți o cifră, nu știți pentru care dintre probe au fost depuse mai multe contestații, matematică sau română.
Anca Dragomir – Nu, dar vă pot spune din ce-am preluat până acum, că este un număr, aproximativ egal.
La număr, raportat la ceilalți ani, cum stăm la această Evaluare Națională?
Anca Dragomir – Nu este o diferență foarte mare, cam 30% și din numărul total de elevi care u susținut Evaluarea Națională, adică tot în jur de 1400 de elevi au obținut, anul trecut, note sub 5.
Urmează o perioadă cu emoții, chiar dacă examenele s-au încheiat, pentru că urmează perioada în care se vor înscrie la liceu. Absolvenții de clasa a VIII-a, cei care au promovat acest examen de Evaluare Națională, acea înscriere computerizată. Ce ar trebui să aibă în vedere părinții, profesorii, copiii, astfel încât să ajungă la liceul pe care și-l doresc și mă refer la modalitatea de completare a acestor înscrieri computerizate, acestor formulare pentru înscrierea computerizată?
Anca Dragomir – Aș vrea, puțin, să revin la ceea ce am spus mai devreme. 30% din elevii care au obținut notă sub 5, este un fel de normalitate. Sunt acei elevi care ar trebui să urmeze cursurile școlii profesionale. De aceea, noi, anul acesta în planul de școlarizare, avem mai multe locuri dedicate școlii profesionale, pentru că ne dorim meseriași care să se poată încadra pe piața muncii. Acești copii, după finalizarea contestațiilor, săptămâna viitoare, vor avea la dispoziție o săptămână în care își vor completa fișa de admitere. Ei trebuie să aibă grijă să o completeze corect, în ordinea opțiunilor, dar, să știe că ierarhia contează, adică distribuția este una matematică, după un algoritm matematic foarte simplu, se face o ierarhie la nivelul județului Constanța, ei își văd poziția în această ierarhie și în funcție de poziție și orientativ după ultima medie de admitere la liceu își completează opțiunile. Recomandarea mea este să completeze mai multe opțiuni decât cele dorite, pentru că nu poți ști niciodată care va fi alegerea celui din fața ta și atunci e bine să-ți treci pe acea fișă cât mai multe opțiuni. Nu se va întâmpla nimic. Dacă tu ai medie de prima opțiune, acolo vei intra, nu există riscul să ajungi la un liceu pe care l-ai pus pe poziția 10.
În cazul în care un elev nu e atent, nu completează cum trebuie, ajunge la liceul pe care nu și-l dorește. Se poate face un transfer, poate merge la liceul pe care și-l dorește?
Anca Dragomir – Transferurile se fac în clasa a IX-a, numai cu acordul Consiliului de Administrației al Inspectoratului Școlar Județean și cu condiția ca elevul care solicită transferul să il solicite argumentat, să aibă un motiv foarte bun pentru a solicita acest transfer, iar media lui de admitere să fie mai mare decât media ultimului admis la acel liceu și numărul de locuri disponibile.
Când vor fi date rezultatele la contestații?
Anca Dragomir – La sfârșitul acestei săptămâni.
Realizator interviu – Adelina Tocitu / Redactor online – Liviu Predescu