Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului îi dă replica lui Mohammad Murad: „Nu faceţi din animalele fără stăpân motiv de neplată a datoriilor către stat!“
Publicat de , 23 iunie 2019, 14:37 / actualizat: 24 iunie 2019, 6:49
Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, a transmis vineri, într-un comunicat de presă, că pe litoralul românesc umblă liberi peste 5.000 de câini comunitari, care periclitează siguranţa turiştilor şi dacă primăriile nu iau măsuri până luni, 24 iunie, şi nu îi duc în adăposturi special amenajate, hotelierii vor înceta să mai plătească taxe către autorităţile locale.
Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a declarat vineri după-amiază, în cadrul unei vizite în Eforie Nord, că este justificat apelul lansat de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) pentru a fi întreprinse măsuri urgente de ecarisare în staţiunile de pe litoral şi cere autorităţilor locale să-şi îndeplinească atribuţiile.
„Este îndreptăţită solicitarea FPTR şi toate autorităţile care au atribuţii în sensul de a limita apariţia câinilor comunitari, eventual chiar elimina apariţia lor în spaţiile publice, trebuie să îţi facă treaba obligatoriu. Nu poţi să ai o staţiune civilizată dacă sunt haite de câini lângă tomberoane sau chiar printre turişti“, a afirmat Trif.
În context, ministrul Turismului a mai subliniat faptul că reducerile de fiscalitate intrate în vigoare pentru industria ospitalităţii trebuie să ducă la creşterea confortului turiştilor şi aici revine un rol important şi administraţiilor publice locale.
„Este normal să invoci aceste lucruri şi este normal ca autorităţile publice locale să îşi facă treaba. Ne dorim o staţiune, aici pe malul mării, exact ca şi dincolo unde sunt resorturi care pot fi date exemplu. Trebuie să recuperăm timpul pierdut şi să facem investiţii. Tot ce a ţinut de Ministerul Turismului am făcut şi mă refer aici pe măsuri fiscale, unde avem cea mai mică fiscalitate. Acum aceşti bani trebuie să se regăsească şi în confortul turiştilor, pentru că într-adevăr am relaxat aceste măsuri fiscale, dar aşteptăm ca şi condiţiile să se îmbunătăţească, astfel încât turiştii să fie multumiţi“, a conchis ministrul Turismului.
Pe de altă parte, însă, Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului a transmis pe reţelele de socializare un drept la replică pentru şeful FPTR. Acestuia i se aminteşte că problema trenează de ani de zile în judeţul Constanţa, deşi autorităţile au plătit sume fabuloase către firme de ecarisaj controversate.
„Majoritatea turiștilor români preferă litoralul din Grecia, Bulgaria și Turcia. De ce? Calitatea serviciilor este net superioară celei din țara noastră, iar prețurile sunt rezonabile. Nu știm cât de des vizitați destinațiile turistice estivale concurente pe care le menționați, însă dorim să vă informăm că în niciuna dintre cele 3 țări susmenționate nu se aplică măsura strângerii și uciderii câinilor în 48 de ore. Nu se practică măsura uciderii animalelor fără stăpân deloc, iar milioanele de turiști continuă să își petreacă vacanțele în acele locuri. Vă sfătuim să ameliorați calitatea serviciilor și să oferiți prețuri rezonabile dacă doriți să atrageți clienți.
Apreciem spiritul dumneavoastră antreprenorial și valoarea investițiilor făcute. Însă vă aducem la cunoștință că toți operatorii economici din România, dar și persoanele fizice, clienții dumneavoastră, plătesc taxe și impozite. Vă rugăm să aveți în vedere că potrivit unui studiu independent publicat de Mercury Research, majoritatea românilor se opun măsurii uciderii animalelor fără stăpân. Din respect pentru clienții dumneavoastră, dar și pentru cultura țării unde ați acumulat o avere uriașă, vă rugăm să nu mai instigați la masacrarea animalelor.
După cum probabil știți deja, greva fiscală este ilegală în România. Știm că există probleme la nivelul colectării taxelor de la operatorii economici din domeniul hotelier și sperăm ca bietele animale fără stăpân să nu fie doar un pretext din partea dumneavoastră pentru eludarea fiscală. Respectați-vă obligațiile legale și plătiți-vă taxele și impozitele corect așa cum o fac și ceilalți operatori economici, precum și clienții dumneavoastră.
Vă plângeți că prezența câinilor fără stăpân pe litoral ar descuraja turiștii să apeleze la serviciile dumneavoastră și v-ar periclita investițiile. Ar trebui să puneți în balanță acest aspect cu boicotul la nivel național și internațional. Nu cred că vă doriți o hingheriadă în stațiunile de pe litoral și nici imagini ale lagărelor de exterminare canină din Ovidiu sau Constanța care să circule pe internet însoțite de textul „Boicott Mamaia”, preluate de celebrități din România și din întreaga lume.
În concluzie, rugămintea noastră este să nu faceţi din animalele fără stăpân motiv de neplată a datoriilor către stat sau pretext pentru servicii necompetitive la tarife usturătoare.
Onorați-vă obligațiile legale față de Statul Român și față de autoritățile locale și respectați țara unde ați făcut avere! Dacă doriți să atrageți mai mulți turiști, puteți să o faceți oferind servicii de calitate și prețuri competitive, nu amenințând autorităţile statului“, se arată în postarea organizației neguvernamentale.