Tulcea: Trofeul„Natalia Șerbănescu” 2019 a plecat la Giurgiu
Publicat de Liliana Fustanela, 19 iunie 2019, 16:20 / actualizat: 20 iunie 2019, 5:34
Giurgiuveanul Stelian Păun, câștigătorul Marelui Premiu și al Trofeului ediției a IX-a a Festivalului național de interpretare a muzicii populare „Natalia Șerbănescu”
În zilele de 13 și 14 iunie, la Tulcea s-a desfășurat ediția a IX-a a Festivalului național de interpretare a muzicii populare „Natalia Șerbănescu”, eveniment organizat de Consiliul Local Tulcea, Primăria Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.
Comisia de jurizare, formată din președintele prof. Elise Stan – doctor etnomuzicolog și realizator emisiuni la TVR – și membrii: prof. Maria Tănase Marin – doctor, interpret, dirijor, pedagog, producător și realizator de emisiuni TV, cercetător în muzica de folclor, prof. Daniela Roxana Gibescu – doctor muzicolog la Casa de Discuri „Electrecord” București, prof. Gabriela Rusu Păsărin – conf. univ. doctor, redactor și realizator de emisiuni folclorice la Radio România Oltenia Craiova, prof. Eugenia Florea – etnomuzicolog și realizator emisiuni de folclor la TVR, prof. Ştefan Coman – maestru coregraf, managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, prof. Aurelian Croitoru – dirijor în cadrul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, a stabilit, în urma dezbaterilor, următorul clasament:
Marele premiu și Trofeul Festivalului „Natalia Șerbănescu” – Stelian Păun din loc. Letca Nouă, jud. Giurgiu
Categoria de vârstă 9 – 16 ani – soliști vocali
Premiul I
– Nerea Elena Fieraru din loc. Pleașa, com. Bucov, jud. Prahova
– Diana Geogiana Monete din loc. Valea Mare, jud. Olt
Premiul II
– Karla Ursu din loc. Iași
– Diana Valentina Nuțu din loc. Brăila
Premiul III
– Florin Sebastian Girel din loc. Constanța
– Maria Beatrice Vlaicu din loc. Ploiești
Premiul Special Radio România
– Ana Baciu din loc. Tulcea
Premiul Special de Popularitate
– Cezara Borcea din loc. Iacobeni, jud. Sibiu.
Mențiune
Viviana Bulugu din loc. Vaslui
Andreea Cristea din loc. Tulcea
Diplome de participare s-au acordat următorilor concurenți :
– Daria Maria Ninu din loc. Curtea de Argeș, jud. Argeș
– Dana Gabriela Mirea din loc. Lunca, jud. Teleorman
– Delia Anisia Colac din loc. Pâncești, jud. Bacău
– Cristian Antonio Brașoveanu din loc. Gârliciu, jud. Constanța
-Șurubariu Natalia Maria din loc. Lunca, jud. Teleorman
-Toader Monica din loc. Tulcea.
Categoria de vârstă 16 – 40 ani – soliști vocali
Premiul I
Gabriel Treteag din loc. Cornl Luncii, jud. Suceava
Lorena Minodora Ene din loc. Drobeta Turnu Severin, jud. Mehedinți
Premiul II
Cristina Nicoleta Chichiriță din loc. Dumbrava, com. Cornu Luncii, jud. Suceava
Premiul III
Andrei Nicolae Girel din loc. Constanța
Mențiune
Marina Sava din loc. Constanța.
Diplome de participare s-au acordat următorilor concurenți :
– Ioana Georgiana Asiminei din loc. Drăgușeni, jud. Botoșani
– Viorica Ciubotaru din loc. Chișinău, Republica Moldova
– Elena Gabriela Lipioașcă din loc. Ploiești, jud. Prahova
– Brîndușa Pavel din loc. Asău, jud. Bacău
– Andreea Ștefănescu din loc. Vadu Pașii, jud. Buzău
-Iulian Gh. Urlea din loc. București.
Premiul Special pentru Interpretare al Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”:
Dragoș Vlădeanu din loc. Nufăru, jud. Tulcea
Cristian Andrei Ciaușu din loc. Brăila
Alexandru Ciubotaru din loc. Căușeni, Republica Moldova.
De loc din comuna Letca Nouă, județul Giurgiu, Stelian Păun (31 de ani) a mai câștigat premiul I la Festivalul „Lucreția Ciobanu” la Sibiu, premiul II la Festivalul „Mariana Drăghicescu” – Timișoara, premiul II la Festivalul „Pe deal la Teleormănel”, premiul II la Festivalul „Aurelia Fătu Răduțu” – Caraș Severin, premiul II la Festivalul „Marin Ghiocel” din Giurgiu, precum și Marele Trofeu al Festivalului internațional păstoresc „Miorița” de la Toplița. În concursul de la Tulcea a interpretat cântecele „Fir-ai să fii de ciocoi” și „Rele sunt dragostile”. „De foarte mult timp îmi doresc acest premiu!” Între festivitatea de premiere și recitalul său, marele câștigător al ediției a IX-a, Stelian Păun, a răspuns câtorva întrebări.
– Felicitări! V-am văzut palmaresul. De aceea, vă întreb cât de important este premiul obținut la Tulcea.
– Este foarte important, mai ales că mi l-am dorit de foarte mult timp! Am participat de patru ori la Festivalul „Natalia Șerbănescu” și nu am obținut absolut niciun premiu. Ambiția și perseverența m-au adus astăzi aici, la Tulcea, dovadă că mi s-a decernat Marele Premiu.
– Se vede treaba că ați impresionat serios juriul. Piesele interpretate sunt pregătite special pentru Festivalul „Natalia Șerbănescu” sau fac parte din repertoriul dumneavoastră de bază? Le-ați mai cântat în celelalte trei ediții precedente la care ați luat parte?
– Sunt piese din repertoriul meu personal. Nu, nu le-am mai cântat la Tulcea. Sunt piese culese din satul Clejani (județul Giurgiu), la doi kilometri de satul meu natal, Letca Nouă. Sunt piese autentice, luate de la rapsozii lăutari din Clejani; n-am modificat absolut nimic.
– Am văzut că urmați cursurile Facultății de Psihologie.
– Da, am trecut în anul al III-lea. Vreau să îmbin cele două meserii, de psiholog și de interpret de muzică populară, fiindcă și muzica este tot un fel de… psihologie. Ca viitor medic psiholog, mă ajută foarte mult și latura muzicală. Voi găsi timp să mă împart între una și cealaltă. Am plecat ieri din Tulcea: azi (14 iunie – n.n.) am avut examen la București, la „Practică profesională”, dar am revenit degrabă pentru festivitate.
„Bucuria de a cânta de dragul cântatului”
După decernarea premiilor ediției a IX-a a Festivalului național de interpretare a muzicii ușoare „Natalia Șerbănescu”, președintele juriului, prof. Elise Stan, doctor în muzicologie, etnomuzicolog și realizator emisiuni la TVR, a acordat o scurtă declarație:
– Stimată doamnă, sunteți în măsură să faceți comparații valorice între edițiile acestui festival.
– A fost o ediție foarte bună; tocmai de aceea, juriul s-a hotărât să acorde premii ex aequo. Aceasta însemnând că membrii juriului au încercat să nu înlăture niciun concurent cu potențial artistic extraordinar tocmai pentru a nu îndepărta pe nimeni. Este foarte bine, foarte frumos și de apreciat faptul că sunt din ce în ce mai mulți copii și tineri care îndrăgesc cântecul popular, iar noi avem datoria să-i încurajăm, să-i păstrăm și să promovăm dragostea lor pentru cântecul popular. Din această pricină, am hotărât să acordăm chiar câte două premii pentru fiecare secțiune în parte. M-am bucurat foarte tare că au fost concurenți din foarte multe județe ale țării. Ceea ce pot să spun este faptul că e un lucru demn de toată lauda că organizatorii au reușit, iată, să aducă din nou în atenția publicului figura proeminentă a Nataliei Șerbănescu, o interpretă extraordinară, prima care a promovat cântecul dobrogean și l-a făcut cunoscut. Cântecele ei au rămas adevărate șlagăre care acum sunt preluate de către tânăra generație. Ea a fost un reper și un model pentru generațiile care urmează cântecului dobrogean. Iar lucrul acesta a fost semnalat exact așa cum se cuvine prin inițierea acestui festival. Cred eu că cei care au gândit acest festival acum se pot mândri, pentru că este un festival – concurs care se numără, pe drept cuvânt, printre cele mai bune festivaluri de gen de la noi din țară.
– În timpul festivității de premiere ați remarcat plăcerea cu care interpreții au cântat melodii dintre care unele se regăseau în repertoriul regretatei Natalia Șerbănescu.
– În alocuțiunea mea de pe scenă am subliniat că, din păcate, pe măsură ce muzica populară a devenit industrie muzicală, cred că s-a pierdut din farmecul acela extraordinar pe care-l dă bucuria de a cânta de dragul cântatului. Copiii aceștia care s-au urcat pe scena de la Tulcea, chiar au demonstrat că ei au cântat de dragul cântatului. Lucrul acesta trebuie menținut și încurajat cu maximă atenție și responsabilitate de către părinți, profesori și îndrumători.
– Din ceea ce ați spus rezultă că jurizarea a fost un proces deliberativ dificil.
– Foarte dificil! Dar, cum am spus, în juriu fiind personalități de marcă ale domeniului, oameni cu o bogată experiență în spate, experiență care numără ani de zile, este firesc că scara valorică întocmită de aceștia a fost una foarte corectă: totul a fost evaluat cu maximă preocupare și răspundere.
Redactor: Liliana Fustanela
Sursa: Comunicat Ansamblul Profesionist „Baladele Deltei”
Foto: Ansamblul Profesionist „Baladele Deltei”