TULCEA: Nivelul ridicat al Dunării, semn bun pentru producţia piscicolă
Publicat de Doina Sirbu, 19 iunie 2019, 07:25
Nivelul ridicat al fluviului înregistrat în ultima perioadă este un semn bun pentru producţia piscicolă a Deltei Dunării, susţin unii pescari tulceni care sesizează însă că puietul de peşte va deveni pradă sigură a păsărilor ihtiofage dacă apa va scădea în ritm alert, pe fondul caniculei.
„Este foarte bine că acum apele sunt mari, fiindcă puietul de peşte are unde să se ascundă de pelicani”, a declarat, pentru AGERPRES, Mihai Stănică, în vârstă de 46 de ani, pescar din Tudor Vladimirescu.
Alţi pescari susţin că anul a început ciudat, în contextul în care în primăvară, atunci când nivelul apei trebuia să fie mare pentru a asigura peştilor locuri de reproducere, cota Dunării a fost mică.
„O problemă mare vom avea atunci când Dunărea va scădea în ritm rapid, iar puietul de peşte nedezvoltat suficient va deveni pradă sigură pentru păsările ihtiofage”, a precizat preşedintele Federaţiei Organizaţiei Producătorilor de Peşte din Delta Dunării, Dan Verbina.
Aproximativ 1.100 de persoane care locuiesc în satele izolate din Deltă depind exclusiv de resursa piscicolă, iar multe dintre acestea susţin că veniturile obţinute din respectiva activitate sunt minime.
„Într-o singură noapte poţi să prinzi şi 50 de kilograme de caras. Suntem doi într-o barcă, împărţim captura la doi, plătim benzina şi rămânem cu zero lei”, a mai afirmat Mihai Stănică.
redactor online – Doina Sîrbu / sursă – AGERPRES / foto – unsplash.com