Asociaţia SUITA din Constanţa – sprijin pentru părinţii copiilor diagnosticaţi cu autism
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 17 iunie 2019, 16:18
Aproape 500 de copii din judeţul Constanţa sunt diagnosticaţi cu autism. Pentru a-şi ajuta copiii, părinţii lor au nevoie – şi ei, de ajutor. Iar Asociaţia SUITA din Constanţa şi-a propus exact acest lucru.
Totul a pornit din experienţa şi povestea de viaţă a doamnei Eleonora Nicolae, mama unui băieţel cu autism:
Cezărică, fiul meu, a fost diagnosticat la vârsta de trei ani. În schimb, de la doi ani şi patru luni, am observat pierderea contactului vizual şi lipsa de interes faţă de mine ca mamă. Nu mai verbaliza, doar ţipa şi se dădea cu capul de pereţi.
Reporter: Aţi fost la medic…
Eleonora Nicolae: Am fost la medicul de familie, într-o primă fază şi mi s-a spus că nu are nici o problemă. Am ajuns la Bucureşti, în cele din urmă şi am primit diagnosticul şi aşa a început toată lupta noastră. Acum avem, deja, nouă ani şi jumătate!
Reporter: Iar acum îi ajutaţi şi pe alţi părinţi care sunt în aceeaşi situaţie.
Eleonora Nicolae: Exact. Este foarte greu, ca părinte, să treci printr-o astfel de experienţă sau chiar traumă, pentru că la început este o traumă.
Reporter: Care este primul sfat pe care îl daţi părinţilor care au primit acest diagnostic?
Eleonora Nicolae: Să nu se lase adânciţi în durerea şi în trauma aceea de moment. Este normal să plângi, dar să nu te vadă copilul, să nu simtă durerea, însă, totodată, trebuie să începi să îşi trasezi linia vieţii ca să îţi ajuţi copilul.
Reporter: Şi poţi să ceri şi ajutor.
Eleonora Nicolae: Bineînţeles, este foarte important! La SUITA, prioritatea, pentru mine, sunt părinţii. Automat – şi copii acestora, dar eu îi ajut pe părinţi să îşi gestioneze absolut tot, de la ceea ce simt, până la domeniul financiar. Pentru că noi avem şi servicii gratuite şi ştiu că un părinte singur, aşa cum sunt eu, trebuie să renunţe la serviciu atunci când apare autismul, ca să fie lângă copil în permanenţă.
Reporter: Cât vă ajută statul?
Eleonora Nicolae: Jumătate din intervenţia copilului o putem acoperi din ajutorul statului. Cealaltă jumătate o completăm noi, aşa cum putem. Tocmai de accea, la SUITA am făcut în aşa fel încât părintele să se încadreze în ajutorul pe care îl primeşte de la stat copilul, cât să nu mai fie nevoit să facă eforturi extra, pentru a-şi acoperi terapia copilului. Dacă părinţii sunt liniştiţi din punct de vedere financiar, atunci ei pot să fie un sprijin mult mai mare pentru copii. Tot ce vorbesc nu vorbesc din ce am citit… le-am trăit pe propria piele!
Eleonora Nicolae, coordonatorul Asociaţiei SUITA. Părinţii sunt ajutaţi, în plus, de voluntarii asociaţiei – care au o solidă pregătire de specialitate, cum să îi îngrijească singuri pe copii.
Psihoterapeutul Ionuţ Ivăncescu:
Noi organizăm pentru părinţi tot felul de ateliere de lucru gratuite şi ne propunem să demarăm un proiect prin care părinţii să fie învăţaţi cum să aplice anumite programe acasă, cu copilul. Pentru că, uneori, părinţii, din dorinţa lor de a-şi ajuta copilul, neştiind exact ce să facă, pot să îi afecteze tratamentul. Şi, atunci, noi ne-am propus ca şi părinţii să beneficieze de aceste cursuri gratuite, ca să înveţe cum să continue terapia acasă.
Datele de contact ale asociaţiei SUITA sunt foarte uşor de găsit pe internet, inclusiv pe reţelele sociale.
Redactor – Bogdan Comșa / Redactor online – Daniel Țăndăreanu