CONSTANȚA: Se anunță o ediție de excepție a „Miturilor cetății”. Festivalul se va deschide săptămâna viitoare
Publicat de , 13 iunie 2019, 16:36
Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru „Miturile cetății“ a stat sub semnul îndoielilor, schimbările petrecute la nivelul managementului punând la îndoială posibilitatea organizării unei noi ediții, într-un interval scurt de timp. Și totuși, se întâmplă.
Astăzi a avut loc la Teatrul de Stat din Constanța o conferință de presă la care a fost anunțat programul evenimentelor și teatrele participante la festival. Un program fantastic, cu siguranță cel mai complex dintre edițiile de până acum.
Organizatorii au menționat colaborarea eficientă cu Teatrul „Oleg Danovski“, cu cel pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare”, cu Centrul Cultural Județean „Teodor Burada” și sprijinul Consiliului Județean și al Primăriei Constanța.
Vor fi prezente piese ale unor mari nume ale dramaturgiei naționale și universale precum: Rinocerii de Eugen Ionesco, „Fluturii sunt liberi”, de Leonard Gershe, „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, regizori și actori celebri ai scenei românești.
Festivalul se va deschide joi, 20 iunie, cu piesa „Carnavalul”, după I.L. Caragiale, în regia lui Alexa Visarion, realizată de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, o deschidere simbolică.
„Nu este doar o desfășurare de forțe la nivelul titlurilor mari din dramaturgie, care într-adevăr sunt, începând de la «Euripide» și trecând prin Shakespeare, Molière, venind înspre Cehov și mergând până la dramaturgia contemporană americană – Sam Shepard, David Mamet, dramaturgie românească – Caragiale, Ionesco. Trecem prin toate palierele. Dincolo de aceste nume din dramaturgie avem și o selecție impresionantă, spun eu, de nume ale regiei românești, de la marile nume – Silviu Purcărete, Andrei Șerban, Alexander Hausvater, Victor Ioan Frunză, Alexa Visarion, Felix Alexa, nume mari din dramaturgia universală. Avem și elita tinerei regii, mari actori care vin – Maia Morgenstern, Constantin Cojocaru, Marian Râlea, Cristi Iacob, sunt convins că îmi scapă și alte nume, în acest moment“, a declarat pentru „Radio Constanța“, directorul teatrului, Erwin Șimșensohn.
Aproape 1.000 de persoane sunt implicate în acest festival, aflat la a IV-a ediție. Păstrând titlul original care, într-o oarecare măsură face trimitere la festivalul de teatru antic de odinioară, organizatorii și-au propus totuși să extindă această sintagmă, pentru că, așa cum declara Erwin Șimșensohn: „Astăzi se montează destul de puțin teatru antic. Putem găsi în dramaturgia universală surse mitologice. În continuare căutăm acest lucru, dar, mai mult decât a căuta o tematică anume, mi s-a părut mai important a căuta spectacole de calitate, să avem nume mari din teatrul românesc, companiile mari de teatru să fie prezente“.
„Cred că, începând de anul acesta, ne vom încadra în topurile festivalurilor din România, în rândurile acelor festivaluri care oferă o combinație foarte bună de calitate și cantitate. Iată că suntem la momentul când avem o selecție, cred eu, foarte consistentă, atât ca număr, dar și la nivelul calității spectacolelor“, este de părere directorul Teatrului de Stat Constanța.
Elementul inedit din acest an este și participarea publicului, după spectacol. „Asta înseamnă că invităm, după reprezentație, publicul spectator să rămână în sală la discuții cu artiștii din spectacol, discuții moderate de critici de teatru, care au această experiență și vor genera dezbateri interesante pe temele ridicate de textele, de spectacolele respective“, a mai spus Erwin Șimșensohn.
Criza de timp (pregătirile pentru festival au început în mai) nu a permis echipei să gestioneze și formula unor abonamente . Dar biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a teatrului și de pe platforma online www.mystage.ro.
Text și foto: Steliana Bajdechi
CLICK AICI PENTRU PROGRAMUL INTEGRAL AL EVENIMENTULUI!