CONSTANȚA: Lucrările Forumului de securitate din zona Mării Negre și regiunea Balcanilor. Strategia de securitate a mediului
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 13 iunie 2019, 11:29
La Constanța se desfășoară lucrările Forumului de securitate din zona Mării Negre și regiunea Balcanilor. Înalți oficiali români și străini, experți NATO și UE, reprezentanți ai instituțiilor din domeniul relațiilor externe și securității naționale, alături de invitați din zona academică, dezbat teme legate de provocările de securitate din regiune. La această ediție sunt dezbătute și teme referitoare la schimbările climatice. Din 2016, în România se conturează o astfel de strategie, care va beneficia de finanțare din anul 2021.
Persoana care va trebui să se ocupe de implementarea acestei strategii este Laszlo Borbely, Consilier de Stat al Primului Ministru.
Laszlo Borbely – Am văzut, acum avem și tornade! Slavă Domnului, asta ne mai lipsea să avem tornade în România. Iată că trebuie să facem ceva… Ce avem de făcut, aici e mai complicat. Eu nu întâmplător am propus deja în 2011 să pornim o strategie de securitate a mediului și deși e prezentă în strategia națională de securitate care a fost refăcută, este un capitol separat și încă e loc de o strategie de securitate a mediului și în România. Am pornit discuțiile cu ministerele de linie ca să vedem un plan de acțiune pe termen scurt și lung. Tot ce mișcă în jurul nostru, din cauza activității omului, din păcate, mediul se degradează și dacă nu ne trezim acum, mai ales politicienii, și nu-și dau seama că trebuie să ia măsuri drastice în legătură cu poluarea aerului, cu împădurirea… În ultimii ani nu se mai taie în halul în care s-au tăiat pădurile în anii 1990-2000. Încetul cu încetul, dar cu pași foarte fermi, trebuie să vedem care sunt măsurile.
Realizator – Cum îi veți convinge pe politicieni să se întoarcă și către mediu?
Laszlo Borbely – De când am înființat acest departament, un an de zile am umblat prin toată țara, am pregătit această strategie, care este o strategie către cetățeni. Avem o rețea de 2500 de oameni pregătiți, care, sper să poată să facă mai mult în această zonă pentru că trebuie să iei felie cu felie. Suntem una dintre cele mai bogate țări din Europa, avem zăcăminte, avem tot ce ne trebuie, numai cum ne gospodărim. Peste un an de zile voi putea spune da, am înființat acea rețea inter-instituțională, s-a înființat un comitet interdepartamental. Prima ședință o vom avea peste două săptămâni și un raport la Parlament în fiecare an. Eu conduc o echipă de sufletiști care își pun energia în această privință, pentru a face o lume mai bună pentru generațiile care vin. Până acum n-am avut niciun fel de problemă cu prim-miniștri care i-am avut și care au înțeles de la început că e o treabă serioasă și o facem.
Relizator – Ce se va întâmpla dacă se schimbă guvernul, culoarea guvernului?
Laszlo Borbely – Păi v-am spus. Deci, ne-am înființat în 2017, când era prim-ministru domnul Grindeanu. Sunt la al treilea prim-ministru și toți cei trei prim-miniștri au spus da, mergi înainte pentru că ce faceți voi pe baza strategiei, pe care o avem acum din noiembrie, deci, a fost toată lumea de acord. Când am avut o declarație în Parlament a fost votată fără niciun vot împotrivă sau abținere, ceea ce nu este caracteristic Parlamentului României. Eu cred că aici trebuie să folosim acest consesns la nivelul politicienilor dacă există, la nivelul societății vrem un feedback foarte bun, atunci de ce să nu o facem? Cam peste un an de zile voi putea spune da, în bugetul pe 2021 deja vor fi proiecte, separată coloana de dezvoltare durabilă și indiferent că vine sau pleacă în Guvern vor trebui să țină cont de aceste lucruri.
Realizator interviu – Cristina Iliuță / Redactor online – Liviu Predescu