CONSTANȚA: Concert al corului Alexandrov – Corul Armatei Roșii
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 13 iunie 2019, 12:16
La numai o zi distanță de aniversarea a 98 de ani de existență, Corul ALEXANDROV se întoarce în România!, pe 13 octombrie – Constanța, la Casa de Cultură a Sindicatelor, și 14 octombrie – București, la Sala Palatului.
De-a lungul existenței sale, ALEXANDROV a scris istorie. În 2004 a susținut un concert memorabil la Vatican, primind binecuvântarea Papei Ioan Paul al II-lea. În 2007, Ansamblul a cucerit N.A.T.O, printr-un recital de excepție care a avut loc chiar la sediul Alianței Nord Atlantice de la Bruxelles. Un an mai târziu au aniversat 80 de ani de existență printr-un turneu pe întreg teritoriul fostei Uniuni Sovietice și în aproape 60 de țări din Europa, Asia, Africa și America.
De-a lungul anilor, Corul Armatei Roșii a colaborat cu artiști de renume, precum Celine Dion, Jean-Jacques Goldman, Vincent Niclo, Julia Migenes, Laurent Gerra. La începutul anului 2014, Corul a făcut senzație în presa internațională, după ce a interpretat celebrul single „Get Lucky” al grupului electro-pop Daft Punk la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă, organizate la Soci. Evenimentul a fost vizionat de 3 miliarde de telespectatori din lumea întreagă. Pe 1 ianuarie 2015, Corul Armatei Roșii a impresionat încă odată, sărbătorind Anul Nou cu un cover al celebrei piese „Happy”, interpretată de artistul american Pharell Williams.
Ochi Cernye, Kalinka, Smuglyanka, Katyusha și alte piese celebre din fabulosul repertoriu rusesc al Ansamblului vor răsuna într-un spectacol impresionant, ce va aduce pe scenă 120 de staruri în uniformă, dansuri autentice și o garderobă impresionantă. În ultimii 30 de ani de activitate, Ansamblul Alexandrov a oferit peste 7.000 de reprezentații, în mai multe limbi, în fața a peste 20 de milioane de spectatori.
Fondat în 1928, Ansamblul Alexandrov, cunoscut în timpul turneelor sale de succes sub numele de Corul Armatei Roșii, este format în prezent din aproximativ 200 de cantăreți, muzicieni și dansatori. Repertoriul lui include astăzi peste 2.000 de opere, de la cântece folclorice sau care glorifică URSS la muzica sacră, trecând prin cele mai mari hituri moderne internaționale, pe care le interpretează cu voci puternice, însoțite de coregrafii acrobatice. Unul dintre puținele ansambluri care au efectuat turnee în străinătate în perioada sovietică, Corul Armatei Roșii a susținut sute de concerte în URSS, a înregistrat zeci de discuri și s-a impus ca participant cheie la festivaluri publice. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, muzicienii săi nu au cunoscut nici un răgaz, dând peste 1.500 de concerte pentru soldații sovietici în zonele de luptă, ca și în spitale. Condus timp de 18 ani de către fondatorul său, generalul și compozitorul Alexander Alexandrov, autorul muzicii imnului sovietic, ansamblul a fost apoi încredințat fiului său, Boris, care l-a condus între 1946 și 1987.
Corul Alexandrov este cel mai mare ansamblu artistic din Rusia.
Data înființării este considerată ziua de 12 octombrie 1928, atunci când a avut loc și primul concert pe scena Casei Centrale a Armatei Roșii. În acele timpuri, ansamblul era format doar din 12 persoane. La jumătatea anilor 30, corul număra deja aproape 300 de membri, iar renumele său depășise demult granițele Uniunii Sovietice.
Corul Ansamblului Aleksandrov este renumit pentru finețea și puritatea interpretării muzicale academice, plină de emotie, artă și înzestrare vocală. Muzica Ansamblului combină cu succes instrumentele populare rusești – donara, balalaica și acordeonul cu butoane – cu instrumentele de suflat din metal și lemn.
Pe 25 decembrie 2016, un avion rusesc cu 92 persoane la bord s-a prăbușit la câteva minute de la decolare din aeroportul din orașul Soci. Aeronava transporta jurnaliști și 64 de membri ai corului Alexandrov, care urma să concerteze în provincia siriană Latakia.
Redactor online – Daniel Țăndăreanu