Ședința Consiliului Director al Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa se desfășoară la Constanța – FOTO
Publicat de Doina Sirbu, 11 iunie 2019, 14:29 / actualizat: 11 iunie 2019, 15:53
În perioada 11-12 iunie, se desfășoară, la Constanța, ședinta Consiliului Director al Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa (CCRE/CEMR). Printre participanți se numără Karl-Heinz Lambertz, președinte al Comitetului European al Regiunilor (CoR), Stefano Bonaccini, președinte CCRE/CEMR, Mariana Gâju, vicepreședinte CCRE/CEMR și peste 120 de reprezentanți ai asociațiilor membre ale CEMR din toată Europa, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, preşedintele CJC, prefectul și primarul Constanței.
Obiectivul evenimentului este de a stabili politicile CCRE/CEMR în următoarea perioadă de programare a UE și de a prezenta punctele de vedere ale autorităților locale din Europa privind inițiativele și legislația Uniunii Europene. Despre importanța acestui eveniment a vorbit, la Interviul Dimineții, vicepreședintele CCRE/CEMR, Mariana Gâju.
Adelina Tocitu – Aș vrea să le explicăm ascultătorilor noștri, importanța acestei întâlniri, acestei ședințe la care participă asociații membre din toată Europa.
Mariana Gâju – Tocmai pentru aceasta este importantă, pentru faptul că cei 120 de reprezentanți sunt din toate țările europene, nu doar membre ale Uniunii Europene și că ei reprezintă, sunt aleși locali ai comunităților, ai regiunilor de pe întreg teritoriul Europei. Vor fi prezenți la această întâlnire, președintele comunelor și regiunilor din Europa, domnul Bonaccini, dar și președintele comitetului european al regiunilor, domnul președinte Lambertz. Din partea României, prezent va fi domnul vicepremier Daniel Suciu. Lucrările se vor derula pe parcursul celor două zile 11, 12 iunie și această invitația am făcut-o având în vedere, nu doar că sunt vicepreședinte al Consiliului Comunelor și Regiunilor, pe regiunea Europa de Sud–Est, ci și pentru faptul de a beneficia de prezența oficialilor europeni, sub președenția Consiliului Uniunii Europene, la aceste lucrări, care au ca temă “Fluxurile semnificative de cetățeni români care decid să se mute, să trăiască și să muncească în alte state membre ale Uniunii Europene, dar ca români și ceilalți cetățeni din Europa de Sud-Est. Acest lucru a generat numeroase influențe externe asupra dezvoltării țărilor din care migrează. “Ce schimbări au avut acești factori externi în dezvoltarea internă a României” este una dintre teme. Ce rol pot juca Comitetul European al Regiunilor și Consiliul Comunelor și Regiunilor în sprijinirea și dezvoltarea viitoare a României având în vedere marile incertitudini cu care se confruntă chiar Uniunea Europeană. Sunt principalele teme ale acestor dezbateri.
Adelina Tocitu – În calitate de vicepreședinte, în cadrul Consiliului Director al Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa, cum se reflectă în viața românilor deciziile luate la aceste întâlniri? Spuneați dumneavoastră despre emigrație, despre faptul că sunt români care pleacă în alte țări ale Uniunii Europene!
Mariana Gâju – În afara faptului că am reușit să avem această liberă circulație în Uniunea Europeană este corect să recunoaștem faptul că foarte mulți români au părăsit țara și au plecat în țările vest europene, numai și numai pentru a găsi un nivel de trai mai bun, pentru a avea salarii mai bune, pentru a avea condiții pe care noi românii le căutam. În același timp, banii pe care-i câștigă acolo i-au trimis în țară familiilor care încă sunt aici și putem spune că în România cauzele migrației sunt cele de natură economică. Nevoile concrete ale familiilor, ale gospodăriilor din care fac parte emigranții sunt cele care îi determină să încerce o altă țară unde să poată să trăiască într-o comunitate la fel ca într-o familie. O altă cauză a migrației românești este nivelul salariilor din România. Acum, în ultimii ani, aceste salarii ajung să fie aproape de cele ale cetățenilor din statele membre ale Uniunii Europene. Eu sper ca aceste fluxuri ale migrației de astăzi și acoperirea globală a rețelelor de migrație pot oferi mai multe motive întemeiate pentru ca țările să extindă în același timp, să dezvolte o cooperare internațională, regională și bilaterală prin intermediul unor mecanisme formale și informale. Ca și reprezentant al Asociației Comunelor din România, militez pentru o cetățenie europeană activă, care încurajează schimburile și cooperarea cu cetățenii și între aceștia, pentru o Uniune Europeană cu caracter social, care să promoveze egalitatea de șanse, atât între cetățenii români cât și cetățenii din țara unde lucrează aceștia, dar, egalitate în drepturi pentru toți, fie femeie, fie bărbați, fie tineri, fie cei cu experiență. Să beneficieze tinerii noștri de educație și formare, să poată studia și găsi loc de muncă oriunde pe continentul Uniunii Europene.
realizator interviu – Adelina Tocitu / redactor online – Liviu Predescu / foto – Dana Malciu