Salvamarii, apel către turiști. Semnificația steagurilor arborate de salvatori
Publicat de , 11 iunie 2019, 09:47 / actualizat: 15 iunie 2019, 11:26
80 de salvamari sunt prezenți în momentul de față pe plajele din Mamaia și Constanța. Salvatorii au la dispoziţie 29 de foişoare şi 7 puncte de prim- ajutor. De asemenea, salvamarii sunt dotaţi cu ambarcaţiuni rapide, caiace de salvare, ski-jeturi pentru intervenţii urgente.
În acest sezon estival, numărul salvamarilor care vor veghea la siguranța turiștilor de pe litoralul românesc va ajunge până la 120, după cum ne-a declarat Gabriel Culea, coordonatorul Serviciului Salvamar din Constanța și Mamaia, în cadrul unui interviu realizat de Adelina Tocitu în programul matinal de la Radio Constanța.
„Acești salvamari urmează în prezent cursuri de pregătire, iar în momentul finalizării vor intra direct în activitate“, a spus Gabriel Culea. El a atras atenția, încă o dată, asupra pericolelor mării. Weekend-ul trecut, un bărbat a fost scos inconștient din valurile mării, în zona Hanul Piraților. Medicii l-au resuscitat și a fost transportat cu elicopterul la spital, în stare gravă. Din păcate, medicii nu l-au mai putut salva.
„Turiștii trebuie să înțeleagă că apa este un mediu periculos pentru toată lumea, chiar dacă știi să înoți foarte bine. Acea persoană era într-o zonă de îmbăiere unde adâncimea apei nu era mai mare de 70 – 80 de centimetri, probabil i s-a făcut rău și a căzut în apă. Cei care au probleme medicale trebuie să evite să intre în apă, mai ales între orele 11:00 și 17:00, când temperatura este foarte crescută și atunci pot apărea probleme medicale. Apoi aș vrea să atrag atenția asupra copiilor lăsați nesupravegheați. Atunci când intră la îmbăiere, părinții trebuie să țină cont să îi supravegheze cu mare atenție pentru că pot apărea aceste situații neplăcute“, a mai spus Gabriel Culea.
De multe ori, salvamarii încearcă să-i atenționeze fără succes pe turiști că marea este agitată și că scăldatul este interzis. Curenții marini sunt foarte puternici și îți pot pune viața în pericol, indiferent de cât de bun înotător ești, atrag atenția salvamarii.
„Turistul trebuie să înțeleagă că acolo unde vine pe plajă cu destinație turistică trebuie să respecte niște reguli. Serviciul salvamar îi atenționează prin arborarea acestor stegulețe. Șteagul roșu cu galben înseamnă prezența salvamarului la locul de muncă. El a început activitatea la ora 8.30, a arborat steagul, ceea ce înseamnă că zona respectivă este supravegheată de salvamar. În momentul în care s-a arborat steagul galben, turiștii sunt atenționați că începe să fie pericol în apă, marea să devină mai agitată, curenții mai puternici. Este recomandat doar celor experimentați. În momentul în care s-a arborat steagul roșu, scăldatul este interzis. Turistul nu mai are voie să intre la îmbăiere. Trebuie să respecte aceste reguli, nu sunt puse degeaba, sunt venite în sprijinul lor pentru a-i ajuta și avertiza că în apă începe să fie pericol și nu merită riscul de a-și pune viața în pericol, pentru că vor să intre să înoate în valuri. Este o zonă periculoasă, curenții sunt foarte puternici, iar riscul de a se îneca este foarte-foarte crescut“, a mai spus Gabriel Culea.
Anul trecut, 32 de persoane și-au pierdut viața în apele mării, pe litoralul românesc.
Redactor – A. Enache / Foto – Radio Constanța