Cum poți deveni „salvator din pasiune”. Proiect de recrutare a celor care vor să se alăture salvatorilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență
Publicat de , 11 iunie 2019, 11:17
„Salvator din pasiune“ este un proiect de recrutare a persoanelor care vor să se alăture salvatorilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Voluntarii trebuie să aibă vârstă cuprinsă între 16 şi 65 de ani și să fie apţi medical. În această vară, sunt deschise mai multe puncte de prim ajutor, de-a lungul litoralului, iar voluntarii sunt așteptați pentru a se implica în salvarea de vieți omenești.
Sezonul estival debutează oficial pe 15 iunie și plajele litoralului se vor umple de oameni dornici de vacanță și relaxare. Salvatorii ISU știu că primejdiile sunt multe și sunt la datorie în punctele mobile de prim ajutor. Deși primesc întăriri din țară, nu refuză niciodată ajutorul voluntarilor care se pregătesc printr-un proiect numit „Salvator din pasiune“. Ne-a oferit detalii purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea Litoral, Ana Maria Stoica, într-un interviu realizat de Cecilia Pătrăhău.
Ana Maria Stoica – Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească toți cei care doresc să se alăture pompierilor salvatori sunt următoarele: vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani, să fie apți din punct de vedere medical, să nu fi fost comdamnați pentru săvârșirea infracțiunilor cu intenție și să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din orice județ al țării.
Dacă un tânăr aflat în vacanță ar vrea să vă ajute, ce trebuie să facă practic?
Ana Maria Stoica – Orice detalii suplimentare legate de activitatea de voluntariat pot fi obținute accesând site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, www.igsu.ro, sau cel al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al județului Constanța, www.isudobrogea.ro. De asemenea, aceștia se pot adresa și serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților la numărul de telefon 0241.695.976, la interior 27707, sau să vină personal la sediul Inspectoratului, situat pe bulevardul Tomis, Nr. 51, în cadrul Primăriei Constanța, la sediul 2 al ISU Dobrogea, al județului Constanța.
Un voluntar care să poată ajuta ce trebuie să știe? În cadrul cursului învață acest lucru?
Ana Maria Stoica – Sigur că da. În cadrul cursului, care se face la noi, voluntarii vor face în primă fază un curs introductiv, despre situațiile de urgență, care durează 4 zile, iar apoi fac un curs de prim ajutor de bază care și acesta durează 5 zile iar, la final, colegii noștri fac un ordin și voluntarii pot merge să practice și să aplice ceea ce au învățat în cadrul Inspectoratului.
Cu cât mai mulți oameni de ajutor, cu atât mai bine!
Ana Maria Stoica – Ne bazăm foarte mult pe voluntari și îi așteptăm cu drag să vină să se înscrie în număr cât mai mare și întotdeauna ne-au fost de folos, mai ales pe perioada sezonului estival, când este nevoie.
Realizator interviu – Cecilia Pătrăhău / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – IGSU