Acțiune de repopulare cu sturioni în regiunea Belene, din Bulgaria. Apelul ARBDD către pescarii români
Publicat de , 11 iunie 2019, 08:02
O amplă acţiune de repopulare cu sturioni are loc, astăzi și mâine, în regiunea Belene, în Bulgaria. Conducerea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) atrage atenţia pescarilor cu privire la prezenţa puilor sălbatici de sturion din specia nisetru (Acipenser gueldenstaedtii) în apele Dunării.
„În perioada 11-12 iunie, colaboratorii noștri de la WWF Bulgaria vor elibera în zona Belene (Km 573) un număr de aproximativ 15000 – 20000 de pui de nisetru, cu o dimensiune de aproximativ 10 cm, ceea ce ar putea duce la prinderea lor în plasele pescărești. Populaţia de sturioni din Dunăre a scăzut în ultimul secol la un nivel care face ca speciile să fie critic periclitate. Prin urmare, există o nevoie urgentă de conservare prin repopulare și reintroducerea sturionilor în habitatele natural”, au transmis reprezentanții ARBDD.
ARBDD face apel către pescarii care practică pescuitul comercial în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, să descurce, fără întârziere, din uneltele de pescuit puii de sturion capturați accidental și să îi elibereze cu prioritate în mediul natural. „Eliberarea puilor de sturion în special, dar și a celorlalte specii de pești subdimensionați, este un gest de normalitate și moralitate, dar totodată şi de legalitate, întrucât reținerea acestor specii de sturion se pedepsește conform normelor în vigoare. În perimetrul rezervației, pescuitul sturionilor în alt scop decât cel științific sau pentru producerea de material biologic pentru repopulare și acvacultură este interzis conform legii”, transmite ARBDD.
Sturionii sunt pești migratori străvechi aflați astăzi în pragul dispariției. Potrivit WWF România, în prezent, în apele costiere, râurile și lacurile din emisfera nordică trăiesc 27 de specii de sturion și pești-spadă, iar bazinul Dunării conține unele dintre cele mai mari populații de sturioni sălbatici din lume.
„Cu toate că au supraviețuit chiar și dinozaurilor, sturionii sunt în prezent unele dintre cele mai amenințate animale de pe lista roșie a speciilor pe cale de dispariție a IUCN. Până în secolul al XIX-lea, sturioni giganți migrau pe Dunăre până în Germania și erau o importantă sursă de trai pentru numeroase comunități de pescari. Astăzi, cinci din cele șase specii native Dunării se află pe lista animalelor grav amenințate“, scriu cei de la World Wide Fund For Nature.
Foto – Arhiva Radio Constanța