Ziua Mondială Art Nouveau | Ghidul și bloggerul Diana Slav, despre Cazino și alte elemente Art Nouveau în orașul de la malul mării
Publicat de , 10 iunie 2019, 13:43
Clădirea Cazinoului, proiectată la începutul secolului al XX-lea de către arhitectul Daniel Renard, sub influența cosmopolită a cazinourilor epocii, a fost inaugurată în prezenţa Principelui Ferdinand, în 1910. Cazinoul a funcționat 38 de ani, cu două întreruperi cauzate de cele două războaie mondiale, iar în 1948 a fost preluat de comuniști. În timp, s-au făcut multe încercări de restaurare, majoritatea rămase la stadiul de intenție, iar astăzi Cazinoul este într-o avansată stare de degradare. Ghidul și bloggerul Diana Slav ne-a vorbit, în direct la Radio Constanța despre alte elemente ale stilului Art Nouveau din Constanța, în cadrul unui interviu realizat de Gabi Crețu.
Gabi Crețu – Cum vezi tu viitorul Cazinoului, al acestei clădiri simbol care, astăzi, la ora la care vorbim, nu se află în cea mai bună formă?
Diana Slav – Eu încă sunt optimistă, pentru că știu că încă nu este de fapt atât de distrus, într-adevăr, el nu arată într-o formă foarte bună, dar, din fericire, construcția și restaurările de care a avut parte de-a lungul timpului au fost foarte bine făcute, ceea ce îl ajută în continuare să reziste. Au trecut el peste două războaie. Eu zic că ne va face și nouă față și știm că este deja pe lista de patrimoniu european, care va ajuta la intensificarea acestor lucrări de reparții și de mentenanță, de zi cu zi.
Gabi Crețu – Ultima reparație majoră a clădirii a fost făcută între anii 1986 – 1988 și, din păcate, clădirea se degradează pe zi ce trece. Crezi că încă nu am găsit soluția pentru a ne pune în valoare moștenirea asta istorică? Sau e vorba de ignoranță și nepăsare aici?
Diana Slav – Da, este o problemă mai mare. Nu este o problemă legată strict de Cazino, din păcate un ochi râde, unul plânge, ajungând și în alte orașe cu mult mai multă moștenire Art Nouveau și văzând starea de degradare pe care o aveau și ei.
Gabi Crețu – Te referi la Oradea, cumva?
Diana Slav – Nu, Timișoara. Și Timișoara și Aradul au foarte multe clădiri Art Nouveau, și la fel și acolo procesul de restaurare încă se mișcă încet.
Gabi Crețu – Art Nouveau, ca să înțeleagă toată lumea, sau arta nouă în limba română, este un fenomen apărut în arhitectură undeva în Europa pe la 1880 și a durat până aproape de primul război mondial. Este un stil inspirat din natură, nu?
Diana Slav – Exact! A fost unul din cele mai scurte curente de arhitectură, fiind datat oficial ca fiind 1890 – 1905, maxim 1910, dar exact arhitectura aceea din natură și cu foarte multe motive florale în general, vegetale și uneori și niște sculpturi feminine extraordinar de elegant făcute, dau o grație foarte frumoasă tuturor clădirilor, chiar dacă e un singur element de Art Nouveau, nu trebuie să fie toată clădirea în stilul Art Nouveau.
Gabi Crețu – Centrul vechi al orașului Constanța reprezintă o zonă compactă, un mix de stiluri arhitecturale, în care se pot evidenția elementele Art Nouveau existente și mă refer aici, printre altele, la Casa Constantinidis, la Casa Zambaccian, la Casa Cănănău, Casa Șomănescu, Hotel Intim ș.a.m.d. Crezi că autoritățile ar trebui să facă în așa fel încât să atragă fonduri europene pentru restaurarea și conservarea acestor clădiri, așa cum au făcut cei de la Oradea, unde am înțeles că au atras 240 de milioane de euro pentru aceste proiecte…
Diana Slav – Da, ei vor rămâne pentru mult timp un exemplu în materie de astfel de accesare și de asimilare a fondurilor, pentru că pentru alte proiecte au mai aplicat și alte primării, nu doar a noastră, dar au pierdut nerespectând termenele de implementare a lor. Avem acest potențial, inclusiv mixul de arhitectură, pe care ar trebui să punem și noi accent. Toate clădirile și toate centrele vechi, de obicei, au un stil definitoriu. Noi nu-l avem și am putea să fim mândri cu acest mix pe care îl găsim în orice clădire și în orice zonă a centrului vechi.
Gabi Crețu – Din sursele mele știu că ai realizat un tur Art Nouveau la Constanța. Poți să ne spui mai multe despre asta?
Diana Slav – Acesta a fost primul tur făcut doar de mine. Anii trecuți a fost în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, pentru că și ei își doresc să pună accent pe astfel de momente, și a fost un mix de Art Nouveau și de Art Deco, pentru că, de multe ori, la tururile pe care le mai ofeream eu localnicilor, le tot povesteam de anumite de anumite uși preferate ale mele, Art Deco venind imediat după Art Nouveau. Sunt foarte multe uși metalice, la fel, cu niște elemente și din natură inspirate.
Gabi Crețu – Le-ai fotografiat undeva? Le ții pe un blog?
Diana Slav – Pe pagina dedicată turului există un album doar pentru uși, ferestre și detalii de Constanța, dar nu le-am documentat și ca străzi sau unde le-am găsit efectiv. Pe unele le recunoaște lumea, altele sunt un pic mai ascunse. Acum, de la turul de ieri, chiar au început să apară fotografii, am văzut că lumea deja a postat și asta înseamnă zona de Centru Vechi, dar, inclusiv zona de magazin Tomis, shopping area, dar în spate, toate străduțele acelea mici, inclusiv numele străduțelor, să vedem cine a fost Lahovary, cine a fost Ion Bănescu, Valter Mărăcineanu, sunt foarte multe străduțe la care au fost menționate niște personalități din oraș.
Realizator interviu – Gabi Crețu / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – Arhiva Radio Constanța