Examenul național de Bacalaureat 2019 începe astăzi, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba Română
Publicat de Doina Sirbu, 3 iunie 2019, 10:55
Prima sesiune a examenului naţional de Bacalaureat 2019 începe, astăzi, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba Română. Mai multe detalii despre acest subiect ne-a dat inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Gabriela Bucovală, la Interviul Dimineții.
Adelina Tocitu – Bună dimineața! Au intrat sau n-au intrat elevii în sălile de examen?
Gabriela Bucovală – Bineînțeles că au intrat! Astăzi dăm startul examenului de Bacalaureat național 2019. Astăzi și mâine, 3 – 4 iunie, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Numărul de candidați înscriși la nivelul județului Constanța este de 5067. Candidații pe care-i așteptăm, însă, astăzi sunt în număr de 4309, candidați care au de susținut aceste competențe. Urmează, apoi, 5-6 iunie competențele lingvistice de comunicare orală în Limba maternă, din 7 până în 11 iunie competențele digitale, 12-13 iunie evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Toate aceste probe orale ale examenului de Bacalaureat se vor desfășura în 51 de centre pe teritoriul județului.
Adelina Tocitu – Ce-ar trebui să știe elevii care intră începând de astăzi în centrele de examen! Care sunt regulile pe care ar trebui să le respecte, astfel încât să nu piardă examenul acesta din cauza unor mici neregului sau a unor lucruri pe care nu le respectă?
Gabriela Bucovală – Ce-ar trebui să știe este că trebuie să arate tot ceea ce au învățat și sunt convinsă că absolut toți candidații sunt pregătiți pentru acest examen. De cealaltă parte este ceea ce se știe, de ani de zile, toleranță zero. Nu au voie să intre cu telefoane mobile, nu au voie să se inspire din diverse surse. Dorim să organizăm și această sesiune a examenului în același registru de corectitudine, cu care candidații noștri sunt deja obișnuiți, pentru că așa se desfășoară acest examen și așa este corect să desfășurăm acest examen, indiferent de miza, sau nu, a acestor competențe.
Adelina Tocitu – La nivel de organizare, numărul supraveghetorilor este suficient pentru sesiunea examenului?
Gabriela Bucovală – Deocamdată vorbim despre probele de competențe. Aceste probe se desfășoară, în principiu, în fiecare unitate de învățământ liceal. Sunt doar câteva unități care au fost arondate, fie din cauza lipsei acreditării pe diverse specializări, fie din cauza faptului că numărul candidaților este foarte mic, totul se desfășoară la nivel de unitate școlară. Evaluatorii sunt profesorii din unitatea școlară respectivă. Asistenții pentru proba scrisă a competențelor digitale și pentru partea scrisă a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională sunt din unitatea școlară respectivă. În momentul în care vorbim despre probele scrise, ele vor începe la 1 iulie, cu proba scrisă la Limba și Literatura Română, 2 iulie – Limba și Literatura Maternă, 3 iulie – proba scrisă obligatorie a profilului, 4 iulie – proba scrisă la alegerea profilului și specializării. Acolo avem organizate la nivelul județului 14 centre de examene și două subcomisii. Pentru aceste probe centralizăm resursa umană necesară și sperăm că toți colegii vor răspunde pozitiv.
Adelina Tocitu – Ați făcut o centralizare, cam care este numărul de supraveghetori, astfel încât examenul să se desfășoare în condiții optime? Aveți o astfel de evaluare?
Gabriela Bucovală – Bineînțeles că avem și facem în continuare pentru că abia vineri seara s-au finalizat înscrierile și am avut numărul total de candidați. Așa cum am spus, avem o datorie față de acești absolvenți, sunt elevii cu care am lucrat patru ani de zile în liceu dar și pentru colegii din gimnazii. Sunt elevii noștri, pe care i-am crescut începând de la grădiniță și bineînțeles că datoria noastră morală este să finalizăm acest ciclu școlar cu examenul național de Bacalaureat și sper că, așa cum s-a întâmplat în fiecare an, colegii vor răspunde la solicitările noastre în vederea organizării comisiilor de examen pentru probele scrise.
Adelina Tocitu – Ce se întâmplă cu cei care nu promovează examenul de Bacalaureat, cei care nu iau nota de trecere, dar și cu cei care nu promovează acest examen de Bacalaureat, pentru că nu respectă regulile despre care am vorbit puțin mai devreme? Care ar putea fi a doua șansă pentru ei, dacă există o astfel de șansă?
Gabriela Bucovală – Pentru cei care nu promovează examenul, ca în fiecare an, avem a doua sesiune a examenului, care debutează aproape imediat ce se finalizează prima, în 15 – 19 iulie cu înscrierea candidaților, probele începând în 21 august. De partea cealaltă, îi rog pe candidați să nu-și rateze șansa, pentru că în momentul în care se ajunge la eliminare, două sesiuni nu mai au dreptul să susțină acest examen. Deci, pentru cei care ajung într-o astfel de situație, șansa este în a doua sesiune, anul viitor.
realizator interviu – Adelina Tocitu/ redactor online – Liviu Predescu / foto – unsplash.com