Interviul dimineții – „Serviciul Sanitar în Dobrogea”
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 2 iunie 2019, 11:12
Luni, 3 iunie 2019, ora 12, la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”- filiala Constanța, Asociația „Dobrogea Străbună”, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”- filiala Constanța, Școala Postliceală Sanitară din cadrul Liceului Teoretic „G. E. Palade” Constanța, organizează Simpozionul „Serviciul Sanitar în Dobrogea”, dedicat manifestărilor Centenarului Marii Uniri.
Dintre temele abordate: „Despre chirurgia constănțeană după înființarea Facultății de Medicină de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, „Spitalul Prof. Dr. V. Sion în 1931”, „Istoricul învățământului preuniversitar sanitar”, „Despre dr. Irwin Bolton”, „ Instrucțiuni sanitare pentru populația școlară din Constanța în 1923.
Invitat în studio, la Interviul Dimineții, a fost Raul Răzvan Ivan, președintele Asociației Dobrogea Străbună.
Larisa Calistru: Cum s-a născut ideea apariției unui astfel de simpozion?
Raul Ivan: Este o idee minunată, Dobrogea este un tărâm unic și datorită cercetărilor și studiilor începute la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu aspecte legate de sănătatea populației, iată că am ajuns la această inițiativă pe care nu puteam să o duc la capăt dacă nu aveam alături oameni minunați, precum colegii de la Școala Postliceală sanitară „”Georghe Emil Palade”, domnul director de la „Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I”, Costin Scurtu, și desigur colegii de la Muzeul de Istorie Națională. Aici în oraș sunt două instituții cu specific, vorbim de Liceul Sanitar, o instituție destul de veche, a împlinit 69 de ani de la înființare. Iată un motiv în plus pentru a aduce în atenția publicului aspecte legate de ce a însemnat acest învățământ. Nu putem să uităm de Universitatea Ovidius din Constanța, prin înființarea Facultății de Chirurgie datorită eforturilor oamenilor inimoși de acolo, prin glasul prof.univ.dr. Vasile Sârbu, iar cercetarea pe tărâmul medical continuă alături și de prof. univ. dr. Octavian Unc.
Preocupările legate de sănătate și tot ce înseamnă serviciu și asistență sanitară nu se referă doar la populația civilă. Rolul cadrelor medicale sanitare în război, din spatele fronturilor, sunt extraordinare, iar istoria a consemnat aceste aspecte.
Larisa Calistru: Cum se prezenta situația serviciului sanitar în armată în primele decenii ale secolului al XX-lea?
Raul Ivan: Nu se prezenta ca acum, era o situație destul de dificilă pentru că vorbim despre boli, de medici puțini și paturi insuficiente, de tratamente și mai puține, însă eforturile și celor implicați a dus la o evoluție.Era o situație destul de precară, se venea după război. Aici trebuie să îl aducem în discuție pe medicul Irwin Bolton, fost farmacist cu merite speciale.
Larisa Calistru: Să vorbim și despre rolul și importanța serviciului sanitar în armată în primele decenii ale secolului al XX-lea…
Raul Ivan: Aici pot spune că este domnul Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I, gazda și moderatorul acestui eveniment. Însăși Regina Maria, aflată pe front a dat un semnal puternic în privința îngrijirii tuturor soldaților, a ofițerilor care au luptat în prima linie. Sunt imagini de epocă, sunt mărturii de pe front. Medicina militară întotdeauna a constituit o ramură specială în ceea ce privește sănătatea tuturor. Avem Spital Militar în Constanța.
Larisa Calistru: După încheiera primului Război Mondial existau în școli prevederi sanitare pentru populația școlară?
Raul Ivan: Acum în secolul XXI avem în școli medicină școlară. Poate pentru noi este o chestie de normalitate. Însă să știți că ea a apărut cu 100 de ani în urmă.Spre exemplu, după 1923 și după primul Război Mondial a existat o epidemie de scarlatină. La vremea respectivă, doctorul Mărgărit, șeful medical al orașului, a creat un regulament scris, trimis tuturor directorilor școlilor, cu instrucțiuni clare de protejare a populației școlare. Înainte să intre la clase, copiii erau verificați, se uitau pe corpul lor, în gâtul lor și dacă existau suspiciuni îi trimiteau imediat la medic. Iată, pentru copii s-a arătat mereu o grijă deosebită.
Larisa Calistru: Simpozionul „Serviciul Sanitar în Dobrogea” este la prima ediție…
Raul Ivan: Da, și ne dorim o continuare a tradiției și îi așteptăm pe toți cei care iubesc sănătatea și au idei și inițiative de a aborda teme legate de trecutul istoric al Dobrogei. Să dea Dumnezeu să fim sănătoși și să putem organiza și a doua și a treia ediție a simpozionului, cu teme diferite. Una dintre ele ar fi legată de personalități medicale în Dobrogea și să scoatem la lumină ceea ce au realizat și de ceea ce noi beneficiem astăzi.
Realizator – Larisa Calistru / Redactor online – Daniel Țăndăreanu