Plasticul, pe locul I la categoria deșeuri în urma monitorizărilor efectuate de ONG Mare Nostrum la începutul sezonului estival
Publicat de Doina Sirbu, 30 mai 2019, 14:28
Monitorizările efectuate de ONG Mare Nostrum la începutul sezonului estival confirmă rezultatele obținute în urma monitorizărilor anterioare: plajele de pe litoralul românesc ajung sufocate de deșeuri: 12.518 deșeuri identificate și eliminate în sesiunea din aprilie, cu 200 deșeuri mai mult decât aprilie 2018. Cel mai murdar sector de plajă a fost Eforie, iar cel mai întâlnit tip de deșeu au fost cele din material polimeric artificial/diverse varietăți din plastic.
ONG Mare Nostrum a monitorizat opt sectoare de plajă, suprafață care însumează 48.035 m2 , adică 1,57% din totalul suprafețelor de plajă de pe litoralul românesc. A fost înregistrată o cantitate de 12.518 deșeuri, cu 200 deșeuri mai mult decât aprilie 2018. Sectorul din Eforie a fost cel mai murdar sector(3.889), urmat fiind de Mamaia Nord și Năvodari. Cel mai curat a fost sectorul din Corbu, cu 267 elemente identificate.
La nivel de categorii deșeuri, materialul polimeric artificial a predominat (7.009), reprezentând 56% din totalul elementelor identificate. Pe locul doi se află elementele din metal, iar pe locul trei cele din categoria sticlei/ceramicii. Cele mai multe elemente inventariate au fost mucurile de țigară, care au atins numărul de 1.860, cele mai multe fiind pe sectorul din Constanța. Locuri fruntașe ocupă și piesele din plastic mai mari de 2.5 cm, pungile din plastic, precum și ambalajele de plastic. Din nefericire, și în această sesiune au fost inventariate scutece, ace și seringile utilizate, alături de blistere pentru medicamente, deșeuri ce reprezintă un pericol atât pentru oameni, cât și pentru fauna marină și costieră.
În urma sesiunii din aprilie 2019 au fost eliminate 75 kg, la care se adaugă alte aproximativ 20 kg, deșeuri sub forma materialelor de construcții. Cele mai multe deșeuri au fost înregistrate pe sectorul din Năvodari, fiind urmat de sectorul din Eforie. Cele mai puține kg de deșeuri au fost pe sectoarele din Corbu și Constanța.
Începând cu anul 2014, Mare Nostrum a inventariat și eliminat în mod corespunzător peste 113 000, iar cea mai mare cantitate a fost înregistrată pe sectorul din Constanța: ”Numărul de deșeuri pe care le identificăm pe plajele românești sunt în continuă creștere, iar acest lucru este mai mult decât îngrijorător. De fiecare dată, deșeurile din plastic domină, plasticul fiind extrem de răspândit în viața noastră. Dar cum am reușit să supraviețuim și înainte fără plastic, considerăm că putem face acest lucru și acum. Este adevărat, este nevoie de educație pentru a putea reuși. Dar mai important, este nevoie de o colaborare între toate părțile interesate pentru promovarea și adoptarea unui consum durabil de resurse. Doar așa vom putea asigura un viitor durabil pentru generațiile viitoare”, spune Angelica Paiu, manager de proiect.
Ce putem face?
Deșeurile marine reprezintă una din cele mai grave probleme ce afectează mediul marin, împreună cu schimbarea climatică, cauzând printre altele și pierderea biodiversității.
Printre măsurile propuse de ONG Mare Nostrum pentru a reduce cantitatea de deșeuri de pe plajele românești se numără:
- Creșterea numărului de activități de educare și conștientizare a publicului (turiști și localnici) desfășurate pe perioada verii;
- Condiționarea utilizatorilor de plajă și a celor ce organizează evenimente pe plajă să folosească alternative la obiectele din plastic de unică folosință;
- Aplicarea de amenzi pentru persoanele fizice și juridice care aruncă deșeurile pe plajă;
- Amplasarea de scrumiere și pubele/coșuri de gunoi pe porțiunile de plajă;
- Controlul sectoarelor de plajă după încheierea sezonului estival și aplicarea amenzilor pentru operatorii care nu aduc sectorul de plajă la stare optimă de curățenie.
Unul dintre proiectele în care este implicat ONG Mare Nostrum vizează direct reducerea numărului de deșeuri marine și implementarea de soluții eficiente pentru acest lucru: Anemone. De altfel, activitatea de monitorizare a deșeurilor din această sesiune a fost inclusă în proiectul ANEMONE.
Mai multe detalii despre activitățile din cadrul proiectelor:
Anemone: https://www.marenostrum.ro/content/biodiversitate/anemone
Pentru a ridica un semnal de alarmă în ceea ce privește această problemă, pe 7 iunie, la Eforie, ONG Mare Nostrum, alături de HP România organizează o sesiune de beach clean up, ca activitate de responsabilizare socială.
Iar pe 8 iunie, cu ocazia ZILEI MONDIALE A MEDIULUI, ONG Mare Nostrum organizează un eveniment de mobilizare a comunității, sub sloganul #fărădeșeuridinplastic. Mai multe detalii despre eveniment aici: https://www.facebook.com/events/2202572386721241/
redactor online – Doina Sîrbu / foto – ONG Mare Nostrum