Drepturile angajaților minori. La ce trebuie să fie atenți atunci când semnează un contract de muncă
Publicat de , 28 mai 2019, 09:24
Mulți dintre elevii de liceu care nu au de pregătit examene importante își caută un serviciu pe durata vacanței de vară. Dacă nu sunt atenți, însă și dacă dau peste un angajator necinstit, riscă să fie înșelați. Bogdan Comșa a aflat cum se pot evita astfel de situații, de la Didina Mititelu, șef de serviciu la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța.
Prima posibilă capcană este perioada de probă – „Hai că nu facem contract, o săptămână două, să vedem cum te descurci tu și mai vedem…“
Conform Codului Muncii, perioada de probă face parte din contractul individual de muncă, motiv pentru care orice persoană care este în căutarea unui loc de muncă nu trebuie să accepte așa-zisa perioadă de probă în afara contractului de muncă.
În ce condiții se pot angaja minorii?
Se pot angaja cu contract individual de muncă. Cei care au vârsta cuprinsă între 15 – 16 ani au nevoie de acordul părinților sau al reprezentantului legal, întrucât lipsa acestuia duce la nulitatea contractului de muncă, iar cei care au 16 ani împliniți nu au nevoie de acordul nimănui, prin urmare își pot negocia și încheia contractul de muncă singuri.
La ce trebuie să fie atenți atunci când semnează contractul?
Trebuie să fie atenți la salariul pe care îl stabilesc, la durata contractului, norma de lucru. Trebuie să subliniem că, în cazul tinerilor de până la 18 ani, durata timpului de muncă este de până la 6 ore pe zi, 30 de ore pe săptămână. Nu au voie să lucreze pe timpul nopții, nu au voie să lucreze suplimentar.
Cum definește legea lucrul pe timpul nopții?
Lucrul pe timpul nopții este celd esfășurat în intervalul orar 22:00 – 06:00 dimineața.
Există condiții speciale de muncă pentru minori?
Conform Codului Muncii, tinerii care au vârsta până la 18 ani nu au voie să lucreze în locuri de muncă cu condiții grele, vătămătoare sau periculoase. Prin urmare, ei trebuie să primească niște atribuții corespunzătoare fizice și/sau psihice a acestora.
Dacă se simt nedreptățiți de angajator, ce pot să facă?
Au posibilitatea să se adreseze instituției noastre, printr-o petiție în care să ne spună în mod expres ce drept le-a fost încălcat.
Să le reamintim și angajatorilor ce riscă, dacă nu respectă aceste rigori…
În primul rând, dacă angajatorii nu respectă prevederile legale cu privire la angajarea minorilor, le aducem la cunoștință că acest lucru constituie infracțiune și nu contravenție. Deci, prin urmare, folosirea unui minor, cu nerespectarea vârstei și cu nerespectarea regimului de muncă al acestuia – timp de lucru, muncă pe timpul nopții – constituie infracțiune. Sancțiunea este – închisoare de la 3 luni la doi ani sau amendă. De subliniat este faptul că fiecare salariat, indiferent de vârsta pe care o are, în momentul în care a semnat un contract individual de muncă trebuie să primească și el un exemplar. În acel moment poate fi cât de cât sigur că este angajat cu forme legale.
Realizator – Bogdan Comșa / Foto – unsplash.com