Cămine noi pentru copiii din Centrul de Plasament ”Ovidiu” – FOTO
Publicat de Doina Sirbu, 28 mai 2019, 15:47
Copiii din Centrul de Plasament ”Ovidiu” din municipiul Constanța, din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța vor fi transferați în două case de tip familial, care vor fi construite la Medgidia.
Este vorba de un proces amplu, derulat la nivelul întregii țării și care presupune închiderea marilor centre de plasament care funcționează în prezent. Avantajele sunt multiple: noile spații – niște case cu etaj, seamănă cel mai mult cu un cămin adevărat, de care acești copii nu au parte în prezent.
În plus, pentru că vor fi cel mult 16 la un loc – și nu câteva zeci, ca în prezent – educatorii și îngrijitorii vor putea să fie mult mai aproape de fiecare dintre ei.
În paralel, tot la Medgidia, va fi amenajat un imobil unde va funcționa un centru de zi cu o capacitate de 30 de locuri, destinat copiilor din casele de tip familial, dar și comunității locale. Aici vor fi organizate tot felul de activități utile pentru dezvoltarea copiilor, care să îi pregătească pentru o viață independentă.
Totul va costa în jur de 4,5 milioane de lei, iar cea mai mare parte a sumei vine de la Uniunea Europeană. Documentele au fost semnate zilele acestea, cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud – Est. Conform proiectului, totul ar trebui să fie gata până în toamna anului viitor.
Servicii mai bune pentru tinerii și adulții cu dizabilități, aflați în grija statului
Aceeași filosofie este urmărită și în cazul altor categorii vulnerabile, care depind, acum, de sprijinul statului: tinerii și adulții cu dizabilități.
Ei vor fi mutați în 11 locuințe protejate, care vor fi construite, în perioada următoare, în localitățile Chirnogeni, Nicolae Bălcescu și Topraisar, unde vor fi amenajate și centre de zi. Valoarea proiectelor se apropie de 10 milioane de lei, iar finanțarea este asigurată printr-o serie de programe de interes național.
Avantajele descrise anterior în cazul copiilor din căsuțele de tip familial se vor regăsi și în locuințele de tip protejat. Aici, tinerii și adulții care suferă de un anumit tip de handicap vor fi îngrijiți mai bine de personalul de specialitate și vor fi sprijiniți să își dobândească un grad mai mare de autonomie.
Se speră ca, pe viitor, unii dintre ei să nu mai aibă nevoie de sistemul de protecție al statului și să fie capabili să își urmeze viața pe cont propriu.
redactor – Bogdan Comșa / redactor online – Doina Sîrbu / foto – Bogdan Comșa/ unsplash.com