România, una dintre ţările cu cele mai mici procente raportate de cazuri de hărţuire sexuală din Europa
Publicat de Doina Sirbu, 25 mai 2019, 13:07
România este una dintre ţările cu cele mai mici procente, raportate, de cazuri de hărţuire sexuală din Europa, potrivit Agenţiei Europene pentru Drepturile Omului.
La începutul anului, un studiu arăta faptul că, în România, doar 32% dintre femeile cu vârsta de peste 15 ani au raportat autorităţilor faptul că au fost hărţuite sexual.
Care sunt sancţiunile, am aflat de la avocata Alina Arseni.
‚‚Avem o procedură contravențională, astfel că poate fi atrasă răspunderea contravențională a făptuitorului în măsura în care fapta nu constituie infracțiune. De asemenea, în paralel, și angajatorul poate să efectueze o proprie investigație internă și să aplice, dacă este cazul, sancțiuni disciplinare. Victima poate să pretindă, de asemenea, și despăgubiri civile. Aceste despăgubiri civile pot fi pretinse atât de la hărțuitor cât și în solidar obligat și angajatorul cu hărțuitorul la plata despăgubirilor’’, a declarat Alina Arseni.
Sunt două tipuri de infracţiuni, în acest caz.
‚‚O faptă care se numește hărțuire sexuală, aceasta incriminează hărțuirea sexuală care vizează relațiile de muncă obișnuite. Se pedepsește fapta cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă. În cazul acestei infracțiuni de hărțuire sexuală, este necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de trei luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârșirea faptei’’, a mai spus Alina Arseni.
Infracţiune este şi folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual.
‚‚O altă normă de incriminare care, de data aceasta privește relațiile de autoritate, se numește folosirea abuzivă a funcției în scop sexual și este o infracțiune de serviciu. Aceasta presupune pretinderea sau obținerea de favoruri de natură sexuală de către un funcționar public sau privat care se prevalează sau profită de funcția sa de autoritate sau de superioritate asupra victimei ce decurge din acea funcție deținută. Pedeapsa este închisoarea de la trei luni la doi ani sau amendă și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta’’ a precizat Alina Arseni.
Acţiunea penală se pune în aplicare din oficiu.
redactor online – Doina Sîrbu / foto – unsplash.com