Echipa Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” din Constanța va participa la Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „Arlechino–Caravana Poveştilor”- Ediţia a V-a” 2019 de la Brașov
Publicat de Doina Sirbu, 24 mai 2019, 09:59
În perioada 30 mai 2019 – 01 iunie 2019, echipa Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” din Constanța va participa la FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU PENTRU COPII „ARLECHINO–CARAVANA POVEŞTILOR”- EDIŢIA A V-A” 2019 de la BRAȘOV. Actorii constănțeni vor prezenta spectacolul LEBEDELE, ce se va juca la Sala Reduta, vineri 31 mai 2019, ora 17.00.
Spectacolul este o adaptare neconvențională, dar plină de sensibilitate și profesionalism a frumoasei povești aparținând lui H. Ch. Andersen, regia și scenariul fiind semnate de Cristian Mitescu, actor, scenarist și regizor de teatru de animație. Decorurile magnetizante ce îi poartă pe copii într-o lume plină de mistere sunt lucrate cu măiestrie de scenografa constănțeană Eugenia Tărășescu-Jianu, cu o coloană sonoră coordonată de compozitorul Alexandru Berehoi, cu versuri pline de umor și impact emoțional ce ajută la dezvoltarea prezentării personajelor. Coregrafia spectacolului este realizată de talentatul coregraf Ionuț-Sergiu Anghel. În distribuție îi întâlnim pe
Daniela Vlad, Clara Ghiuvelechian, Lică Gherghilescu, Daniel Minciună, Andrei Stroescu, Arina Cojocaru, Tiberiu Roșu, Rovena Paraschivoi.
Alături de blânda și curajoasa Eliza care se sacrifică și pătrunde într-o lume a tăcerii pentru a rupe vraja aruncată asupra celor 11 frățiori ai ei, cei mici vor întâlni personaje ca vicleana Mașteră, Împăratul, cruda Babă Zdreanța, Prințul, misterioasa Zâna Morgana, spiritele sau Pisica vrăjitoarei și vor învăța cât de important este să îți prețuiești familia (Eliza suferă enorm că ea și frățiorii ei sunt orfani de mamă) cât și faptul că bunătatea și blândețea reprezintă întotdeauna soluțiile în abordarea unor situații extreme în viață.
„Cine are o mamă, de-i bună sau rea,/ S-o prețuiască așa cum e ea,
E totuși mama ta!/ E rău să nu ai mamă, asta puțini o știu.
Ai grijă, bagă de seamă/ Până nu e prea târziu!”
În final, binele învinge și Eliza reușește, prin sacrificiul pe care îl face pentru frățiorii ei, transformați în lebede de vrăjitoarea cea rea, să rupă vraja aruncată asupra lor .
Spectacolul este recomandat etapei de vârstă 6+.
DUMINICĂ, 02 iunie 2019, ORA 19.00, ASOCIAȚIA TEEN TALENT în parteneriat cu Teatrul „Căluțul de mare” va susține pe scena teatrului de păpuși, spectacolul pentru tineret „COȘMARUL LUI PUCK”, adaptare după „Visul unei nopți de vară”, de William Shakespeare, regia artistică fiind semnată de actorul Tiberiu Roșu, pe coregrafia dnei Geta-Violeta Răvdan. Spectacolul este oferit gratuit, cu ocazia ZILEI INTERNAȚIONALE A COPILULUI.
În distribuție se regăsesc elevi ai liceelor constănțene, după cum urmează: Tiberius Zavelea, Teodora Tudor, Adrian Timoc, Anthony Michael Deabes Lungu, Oana Sârbu, Diana Nedelcu, Buse Ozgul, Andrei Calu, Andrei Giurgea, Alexandra Burnichi, Bade Ozgul, Valentin Nechifor, Carol Savin, Gabriel Sandu, Vlad Constantinescu, Ștefan Oprișan, Bogdan Dandeș, Cristina Dănciulescu, Ana Bădilă, Cosmin Melcea, Sabina Florescu, Bianca Munteanu, Dragoș Turiceanu.
În viziunea regizorală actuală, Puck este un adolescent ca toți adolescenții, în preajma vârstei de 18 ani, un tânăr rebel, cu problemele specifice vârstei, cu neîmpliniri, cu frustrări, însă cu dorința de a se schimba. Fricile și temerile lui sunt conservate într-un coșmar ce precede povestea lui Shakespeare „Visul unei nopți de vară”. Ca pe o scenă de teatru în teatru și în care tehnicienii de scenă sunt meșteșugarii din piesa lui Shakespeare. Aceștia sunt niște oameni simpli care vor sa facă teatru cu mai mult sau mai puțin talent ca prin „căminele culturale”. Meșteșugarii ar dori și ei să viseze, dar nu reușesc. Închipuirea e un dar de la Dumnezeu. Acolo unde natura e prea grosolană, prea primitivă, această minunată putere nu mai poate străbate.
La curtea lui Theseu fiecare dintre cele trei perechi de miri e definită în funcție de poziția ei față de lumea vrăjii. Perechile care se iubesc cu adevărat: Lysander si Hermia, Demetrius și Helena, sunt cele mai tulburate de intervenția vrăjita a lui Oberon și a lui Puck. Sentimentele intense sunt ca fulgerele, se frâng pentru a reveni. Prietenia lui Theseu cu Hypolita, care numai pe de-o parte ar putea semăna a dragoste, e de o absolută continuitate. Asupra lor, spiritele nu pot avea niciun fel de înrâurire pentru că nu cuprind fenomenul de nebunie prin care dragostea intensă , îi scoate pe oameni din curba normală a existenței lor.
Al treilea cerc, cuprins de dragoste și zămislit în fantezie, e acela al spiritelor, Oberon și Titania fiind reprezentanții forțelor naturale. Asemeni oamenilor, uniți printr-o dragoste care a fost cândva, ei își adresează reproșuri dictate de o gelozie întârziată, fiecare manifestând un spirit de dominație față de partener. După vraja in urma căreia Titania se îndrăgostește de capul de măgar al lui Fundulea, împăcarea lor ia proporțiile unei reînfrățiri a elementelor.
Tema imaginației se împletește strâns cu aceea a „esenței-aparente” sau „a fi”, „a părea”. Dacă oamenii simpli refuză artificiile imaginației, cei „rafinați” se lasă în voia ei, trăiesc în și prin ea, devenind alții.
Spectacolul este recomandat pentru tineret, etapa de vârstă 12+.
redactor online – Doina Sîrbu