CONSTANȚA: Copiii din actualele centre de plasament din județ vor fi transferați în alte spații
Publicat de Doina Sirbu, 23 mai 2019, 17:29
Copiii din actualele centre de plasament din județul Constanța vor fi transferați în alte spații, mai prietenoase și care îi vor ajuta să se dezvolte în condiții mai bune. Este vorba despre locuințe de tip familial, care seamănă cel mai bine cu un cămin obișnut. O schimbare asemănătoare va surveni și în viața adulților cu dizabilități, îngrijiți de stat.
În jur de 60 de copii de la centrele de plasament Delfinul şi Orizont, din Constanţa, vor fi transferaţi în patru case de tip familial, care vor fi construite la Murfatlar şi Lumina.
Acelaşi proiect prevede construirea a patru locuinţe protejate la Băneasa, unde vor fi mutaţi adulţii cu dizabilităţi de la unitatea din Negru Vodă. În plus, în localităţile amintite vor fi amenajate centre sociale de zi, destinate adulţilor şi copiilor din sistemul de ocrotire de stat, dar şi comunităţii locale.
Este o parte a unui proces amplu, derulat la nivel naţional, care prevede schimbarea totală a modului în care sunt îngrijiţi aceşti oameni.
L-am întrebat pe directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, Petre Dinică, în ce mod se va îmbunătăţi viaţa lor:
Petre Dinică: De ce sunt mai bune aceste servicii? În primul rând, pentru că sunt mai puţini copii la un loc. Sunt ca o familie puţin mai numeroasă – cel mult 12 copii într-o casă. Personalul este mult mai aproape de copii şi este împreună cu ei tot timpul, iar fiecare copil va avea mult mai multă atenţie din partea personalului.
Reporter: Cea mai bună opţiune, cel mai bine, este acasă, lângă mama, lângă tata, lângă fraţi, lângă surori. Şi ştim că dumneavoastră încercaţi să îi reintegraţi în familii pe aceşti copii. Cum merge acest proces şi în ce măsură părinţii pot să îi reprimească pe aceşti copii la care au renunţat într-o primă fază, pentru că nu-şi permiteau să îi crească?
Petre Dinică: În acest proces de reintegrare a copiilor în familie sunt prinşi aproximativ 250 de copii. Noi încercăm, într-o primă fază, reintegrarea în familia naturală sau în familia extinsă, dar numai acolo unde condiţiile o permit. Asta, pentru că unele dintre aceste familii sunt, în continuare, într-o situaţie socio-economică destul de dificilă şi nu toţi copiii pot fi reintegraţi. Mai ales cei care au fost abuzaţi sau neglijaţi de familie. Uneori, nu este posibilă nici integrarea la rude, pentru că şi acestea sunt într-o situaţie asemănătoare sau, din păcate, nu vor. Următoarea etapă este de a merge la un asistent maternal, iar dacă nici acest lucru nu este posibil, aceşti copii merg în căsuţele de tip familial.
Reporter: Ne puteţi spune care este reacţia copiilor atunci când sunt duşi acasă?
Petre Dinică: Se bucură! Fiecare copil îşi doreşte să stea împreună cu familia lui, cu părinţii, cu rudele, cu bunicii. Lucrul acesta nu dispare niciodată. Acolo unde este posibil şi copiii îşi doresc reintegrarea în familie, mergem şi îi sprijinim, inclusiv familia, prin acordarea alocaţiei de plasament şi prin colaborarea cu autorităţile publice locale.
Reporter: O măsură similară – bănuim, din motive similare – se va lua şi în cazul adulţilor care vor fi transferați în locuinţe de tip protejat.
Petre Dinică: Aceste locuinţe protejate sunt, de fapt, nişte case puţin mai mici, de 8-10 locuri, unde persoanele cu dizabilităţi care au unele deprinderi de viaţă independentă sunt sprijinite pentru a şi le dezvolta, a şi le conserva, astfel încât, la un moment dat, să poată fi reintegrate în societate.
Reporter: Ce se va întâmpla cu actualele centre Orizont şi Delfinul, după această reorganizare?
Petre Dinică: Vor fi reabilitate şi vor fi transformate în centre de zi de recuperare şi în centre de consiliere pentru părinţi şi copii.
Proiectul ar trebui să fie gata până în octombrie 2020. Banii, în jur de 14 milioane de lei, provin, în cea mai mare parte, din fonduri europene.
redactor – Bogdan Comșa / redactor online – Doina Sîrbu / foto – unsplash.com