FOTO: Centrul de îngrijiri paliative Casa Soarelui s-a redeschis la Constanța
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 22 mai 2019, 11:17
Centrul de îngrijiri paliative Casa Soarelui s-a redeschis la Constanța.
Experiența unei boli incurabile este una foarte dificilă, căreia pacientul și familia acestuia sunt nevoiți să-i facă față. În ajutorul lor, poate fi îngrijirea medicală paliativă care este centrată pe controlul durerii, astfel încât bolnavul să aibă confort fizic, psihic și emoțional.
Un astfel de centru medical va fi redeschis, astăzi, la Constanța, și va funcționa ca secție externă a Spitalului Clinic Județean de Urgență. Invitat, în direct, prin telefon, directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, dr. Cătălin Grasa.
Adelina Tocitu – Astăzi vorbim despre deschiderea centrului Casa Soarelui, este vorba despre centrul de îngrijiri paliative…
Cătălin Grasa – Da, într-adevăr, s-a numit Casa Soarelui, a rămas așa, este o secție exterioară, un compartiment de 21 de paturi, a Spitalului Clinic Județean Constanța, de îngrijiri paliative.
Adelina Tocitu – Astăzi va fi redeschis, pentru că, la un moment dat s-a discutat, foarte mult despre asta în Constanța, despre faptul că acest centru a fost închis. Iată că a fost redeschis, nu la timp pentru că birocrația, circuitul hârtiilor în natură ne-a împiedicat. Până la urmă se întâmplă acest lucru. Cărui tip de pacienți i se adresează acest centru de îngrijiri paliative?
Cătălin Grasa – Întrebarea este mai mult decât importantă și la obiect. Aici vom face îngrijiri paleative pentru pacienții cu afecțiuni terminale de tip oncologic în stadiul IV și non oncologice, AVC-uri, afecțiuni pulmonare, cardiace de stadiu terminal, de stadiu mare. Pacienți care au nevoie de îngrijiri paliative de suport, pentru a ameliora simptomatologia astfel încât să nu aibă de suferit pe ultima sută de metri… Foarte important de reținut că este un compartiment al spitalului nostru de urgență, deci nu este o zonă de cronici astfel încât să stea… a la long! Am luat și noi protocoalele celorlalte spitale din țară, tot așa județene, sau Institutul Oncologic Regional din Iași și există un tempo, aproximativ 3 săptămâni se poate sta încât să putem să rulăm cât mai mulți pacienți ce au nevoie de acest tip de îngrijire.
Adelina Tocitu – Spuneați că urmați protocolul celorlalte spitale din țară pentru funcționarea acestui centru de îngrijiri paliative. Cum ajung acești pacienți? Sunt cei care ajung în spital și care hotărâți dumneavoastră?
Cătălin Grasa – Da, într-adevăr, avem o echipă medicală, sunt două doamne doctor, șef de secție doamna doctor Lascu și doamna doctor Fătu, care au mai lucrat și asta este de reținut. A fost o mare surpriză pentru mine să constat că medicii și asistentele și infirmierele care au lucrat în vechea structură Casa Soarelui, care era o zonă privată și au dorit să se reîntoarcă și într-adevăr, atunci când au fost examenele au reușit să treacă cu brio și acum se regăsesc în vechea structură, sub managementul nostru.
Adelina Tocitu – Cum va fi realizată această triere, poate apela oricine?
Cătălin Grasa – Poate să apeleze direct, cu trimitere de la medicii specialiști, oncologi, cardiologi, pneumologi și evaluarea se face de către medicii noștri care vor lucra pe acest compartiment.
Lucrările de amenajare și dotare a compartimentului au fost realizate de către Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” și au avut o valoare totală de aproximativ 700.000 lei, din care aproximativ 500.000 lei alocați de Consiliului Județean Constanța.
Realizator interviu – Adelina Tocitu / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – Radio Constanța