CONSTANȚA: Peste 200 de participanţi analizează viitorul afacerilor regionale la Forumul Investiţiilor la Marea Neagră
Publicat de , 22 mai 2019, 17:50
Fonduri şi sisteme pentru finanţarea „economiei albastre“, investiţii în ecoporturi informatizate şi interconectivitea computerizată a sistemelor multimodale de transport au fost temele de pe agenda primei zile de dezbateri la Forumul de Investiţii la Marea Neagră, organizat în perioada 22-23 mai la Mamaia, de Ministerul Transporturilor, sub egida Preşedinţiei României la Consiliul Uniuni Europene.
Secretarul de stat Ion Iordăchescu, reprezentantul Ministrului Transporturilor, a prezentat, în deschiderea evenimentului, principalele direcţii de acţiune în acest domeniu ale preşedinţiei României la Consiliul UE.
„Vreau să subliniez faptul că primele patru luni ale acestui an au constituit o oportunitate deosebită pentru a sprijini efortul de cooperare între ţările din zonă, în contextul agendei maritime a Mării Negre. Toate activităţile noastre din perioada Preşedinţiei României la Consiliul UE vor contribui la buna funcţionare şi dezvoltare a unei reţele de transport complete, competitive, multimodale şi sigure, dar nu pierdem din vedere şi reducerea efectelor dăunătoare ale transporturilor asupra mediului. Activitatea preşedinţiei României la Consiliul UE vizează elemente cheie, în domeniul transporturilor, de promovare a inovării şi digitalizării, obiective de consolidare a pieţii interne şi dezvoltarea unui sistem de transport durabil şi mai puţin poluant“, a afirmat secretarul de stat Ion Iordăchescu.
În context, preşedintele asociaţiei patronale a operatorilor economici din Portul Constanţa, Constanţa Port Business Association, ing. Viorel Panait, a declarat pentru AGERPRES că Forumul de Investiţii al Mării Negre se constitue într-un bun prilej pentru schimbul de idei şi iniţiative în dezvoltarea şi consolidarea climatului economic şi investiţional între ţările din zonă, în contextul unei Agende Maritime Comune la Marea Neagră.
„Este ocazia cu care putem face publice, de la tribuna forumului, ideii şi strategii ce vor sta la dezvoltarea climatului de afaceri şi încrederii între partenerii publici şi privaţi, dar şi de consolidare a transparenţei în plan economic şi investiţional. În acest sens, eu am lansat iniţiativa, ce era de altfel de mult timp aşteptată, pentru listarea la bursă a acţiunilor Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa S. A (CNAPM), operatorul cu capital majoritar de stat ce administrează infrastructura publică a celui mai mare hub de transport şi operare portuară din Bazinul Mării Negre, iniţiativă ce a surprins plăcut mediul de afaceri privat“, a declarat Viorel Panait.
Evenimentul, organizat de Ministerul Transporturilor din România, împreună cu Comisia Europeană şi Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime urmăreşte sprijinirea şi stimularea investiţiilor, respectiv îmbunătăţirea mediului de afaceri global al UE prin eliminarea barierelor din calea investiţiilor şi prin promovarea finanţării durabile.
Forumul de Investiţii al Mării Negre este un eveniment back-to-back cu Conferinţa Ministerială privind Agenda maritimă comună pentru Marea Neagră, ce l-a precedat şi care a vizat teme referitoare la dezvoltarea economiei albastre din regiune (afaceri maritime, pescuit şi acvacultură, cercetare şi inovare, conectivitate, protecţia mediului, turism şi educaţie).
În acelaşi timp, Forumul Investiţiilor la Marea Neagră îşi propune facilitarea conexiunilor între întreprinzători şi funcţionari de nivel înalt din regiune, precum şi între instituţii sau companii din alte state membre ale Uniunii Europene şi instituţiile financiare la nivel european şi internaţional, în scopul identificării de noi perspective de afaceri şi de investiţii.
Sursa – Agerpres / Foto – Monica Cruceanu Comșa