‚‚Copii cu Viitor”, pentru micuții din centrele de plasament și nu numai
Publicat de Doina Sirbu, 20 mai 2019, 17:44 / actualizat: 21 mai 2019, 12:18
Copiii din centrele de plasament rămân, chiar și după ce părăsesc sistemul de ocrotire al statului, o categorie extrem de vulnerabilă. Cu toate să sunt sprijiniți să își găsească un serviciu, cu toate că sunt ajutați și sfătuiți în continuare de foștii tutori de la Protecția Copilului, ei se luptă nu doar cu greutățile prezentului, dar și cu traumele trecutului. De aceea, riscul de a ajunge într-o zonă infracțională nu este deloc de neglijat, iar specialiștii ne atrag atenția că este interesul nostru, al tuturor, să îi ajutăm, cum putem, pe acești copii, ca să nu devină niște adulți-problemă pentru societate.
În acest efort sunt angrenate și asociațiile și organizațiile non-guvernamentale. Cel mai amplu program de acest fel, denumit ”Copii cu Viitor”, dedicat copiilor din centrele de plasament și altor copii vulnerabili din Constanța, a fost lansat oficial de către Asociația ”Club de Bine”, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.
O abordare mai prietenoasă față de copii și mai cuprinzătoare față de ce au ei nevoie. Așa descrie coordonatorul programului, Razvan Iancu, modul în care se va acționa. Iar acești copii au nevoie, mai mult decât alții, de un ajutor și, mai ales, de un tip de atitudine care să îi ajute să depășească niște obstacole mentale și niște traume de care s-au lovit de la vârste foarte fragede.
Aceștii copii au un trecut mai puțin fericit și au început viața cu mai multe hopuri. Vrem să le arătăm că nouă ne pasă de ei, că au un sprijin și că au absolut toate condițiile pentru a reuși în viață. Le arătăm exemple pozitive în acest sens, încercăm să îi implicăm în anumite activități care se le ofere amintiri plăcute, dar care să îi și stimuleze pentru anumite deprinderi. Le creăm hobby-uri, le dăm acces la aceste hobby-uri. De asemenea, vrem să le creăm experiențe reale de viață, prin care ei să observe lumea, să vadă cât de frumoase sunt lucrurile pe care le pot face, să își facă planuri coerente și, mai departe, să îi susținem în fiecare pas.
Iar una dintre pasiunile care îi poate ajuta pe copii să creadă într-un viitor mai bun este dansul. Șeila are 11 ani și, alături de colegele sale de la Centrul pentru Copii ”Micul Rotterdam” din Constanța, a câștigat o mulțime de premii la concursurile de dans.
Reporter: Ce tip de dans îți place cel mai mult?
Șeila: Îmi plac toate!
Reporter: Văd aici, pe pereți, o mulțime de medalii și trofee pe care le-ați câștigat voi. Au fost concursuri de dansuri moderne sau populare?
Șeila: Unele, populare, altele – spaniole și moderne.
Reporter: Șeila, ți-ar plăcea, mai târziu, să faci o meserie din dans, să devii dansatoare profesionistă?
Șeila: Da! De ce nu!?
În centrele de plasament din Constanța sunt câteva sute de copii. Iar pentru a-i ajuta pe cât mai mulți dintre ei, este nevoie de voluntari. Razvan Iancu spune că nu exită un profil ideal al voluntarului:
Pur și simplu, trebuie să fie un om onest, dornic de implicare, cu vârsta de peste 18 ani, care poate să aloce câteva ore pe săptămână în interiorul și în afara centrelor de plasament. Mergem la anumite locuri de joacă sau care le stimulează creativitatea copiilor, facem tot felul de activități, gen hand-made. Voluntarii pot să le citească acestor copii sau să îi ajute să își facă temele. Pot, pur și simplu, să stea de vorbă cu ei. Este o chestiune complexă, pentru că noi discutăm, copiii pun întrebări și, exact ca un părinte, până la urmă, suntem alături de ei și avem un dialog natural, care poate ajuta foarte mult!
Cei care vor să ajute și să devină voluntari, pot găsi cu ușurință, pe internet, datele de contact: copiicuviitor.ro sau copiicuviitor – pe Facebook. Donațiile în bani sunt, oricând, binevenite. Chiar și 5 lei pot fi de ajutor, iar, la adresa de mai sus, donațiile online sunt scutite de comisioane.
redactor – Bogdan Comșa / redactor online – Doina Sîrbu / foto – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului