CONSTANȚA: Festivalul Bujorului are loc în acest weekend în comuna Valea Nucarilor FOTO
Publicat de , 18 mai 2019, 15:45
În comuna Valea Nucarilor are loc, în acest weekend, cea de-a doua ediție a Festivalului Bujorului. Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local Valea Nucarilor, în colaborare cu Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.
Spectacolul de astăzi a avut loc la Căminul Cultural și a cuprins un program artistic susținut de Grupul de dansuri dobrogene al femeilor din Agighiol, Formația de dansuri Valea Nucarilor, solista Andreea Roman, Ansamblul Folcloric Lipovenesc „Juraveli”din Jurilovca, Grupul de copii „Cununa Spanțov” (Călărași), solistul vocal Denisa Călin (Ansamblul Folcloric de Copii „Dorulețul”), Nina Predescu și Constantin Trușcă. În program au fost incluse și cântece armânești.
Mâine, spectacolul începe la ora 13.00, pe stadionul din Agighiol. În program figurează Grupul de dansuri dobrogene al femeilor din Agighiol, Grădiniţa Agighiol, cu un dans popular dobrogean, Şcoala Agighiol – dansuri armânești, Şcoala Agighiol – dansuri populare, Laura Cristea – dans modern, Şcoala Agighiol – dans arăbesc, Ansamblul Folcloric Profesionist „Baladele Deltei”, Grupul Folcloric „Katiușa”din Mahmudia, un recital susținut de Nicolae Panciu, Grupul de dansuri bulgărești „Asiga” din Lunca, recital Mihaela Gurău, Ansamblul folcloric „Dunărenii” din Chiscani (jud. Brăila), recital Grupul „3 Haiduci”.
Evenimentul este dedicat bujorului românesc, declarat monument al naturii încă din anul 1932. Este o floare foarte rară şi veche, despre care specialiștii spun că a supravieţuit chiar și erei glaciare.
Purpuriul inedit al speciei sălbatice este asociat în tradiția si cultura românească cu frumusețea, dragostea și devotamentul. Tema bujorului este prezentă și în folclorul românesc, în artă, dar și pe obiectele tradiționale.
Planta este răspândită doar în anumite zone din România, inclusiv în Dobrogea. Înflorește în această perioadă, așa că vă puteți face deja planuri pentru o expediție.
Dealul cu Bujori din apropierea cetății Enisala, de pildă, este unul dintre cele mai frumoase locuri din regiune. Mai puteți găsi minunatele flori sângerii în Parcul Național Munții Măcinului, dar și în pădurea din zona Șipote – Adamclisi.
Admirați, fotografiați, dar nu rupeți! Specialiștii ne sfătuiesc să lăsăm bujorul în mediul natural, pentru că este pe cale de dispariție.
Redactor online – Alina Enache / Foto – Liliana Fustanela