Ascultă Radio România Constanța Live

De la scoici cu urdă, la scoici cu… leurdă. Rețete inedite, prezentate de chef Cătălin Scărlătescu, în direct la Radio Constanța

Publicat de , 17 mai 2019, 11:00

„Festivalul Scoicilor” a revenit la Constanța, în Piața Ovidiu. Evenimentul gastronomic este deschis publicului între orele 11:00 și 22:00.  Chef Cătălin Scărlătescu vine cu noi rețete culinare – meniul este compus din tocănițe de midii, scoici sotate cu vin alb sau sos, de roșii, picant, cu pătrunjel şi usturoi, supe, midii pane, marinate sau tempura și …..alte delicatese. Chef Cătălin Scărlătescu ne-a oferit detalii despre eveniment, într-un interviu telefonic, în direct la Radio Constanța. 

Adelina Tocitu – A început Festivalul Scoicilor la Constanța. Ce ne recomandă chef Cătălin Scărlătescu? Ce le spunem celor care ne ascultă? Care e rețeta acestui festival?

Cătălin Scărlătescu – Rețeta acestui festival se numește Constanța, se numește constănțeni. Suntem la a IV-a ediție și nu mai am ce rețete să mai dau, că le-am dat aproape pe toate. În momentul de față constănțenii vin la mine și îmi spun „Hai să încercăm rețeta… nu știu care!“ Majoritatea dintre ei au idei, au rețete frumoase și câteva au fost și gustoase. Ieri am gătit, cel puțin 3 plite de scoici – le-am gătit după rețetele lor.

Adelina Tocitu – Ce-a fost diferit față de ce pune chef Scărlătescu de obicei?

Cătălin Scărlătescu – De exemplu, a venit o doamnă tătăroaică, care mi-a zis: „Uite, mamă, ia aici o pungă de leurdă, pe care eu am păstrat-o la congelator. Hai să facem scoici cu leurdă!“ Gândiți-vă că au fost senzaționale!

Adelina Tocitu – Deci, o dată scoici cu leurdă de la o tătăroaică…

Cătălin Scărlătescu – O dată scoici cu leurdă. Odată am făcut chiar cu urdă. A venit un cioban, că așa mi-a zis – „Eu îs cioban, machidon, am oi. Vreau să-mi pui, știi cum se fac creveții ăia saganaki cum mănâncă oamenii prin Grecia? Hai să punem urdă…“ Și am pus urdă în scoici. Ia să încercați și cu urdă, să vedeți ce bine ies!

Adelina Tocitu – Deduc din ce spuneți că Dobrogea e fascinantă. Ai ocazia să întâlnești tradiții, să întâlnești obiceiuri…

Cătălin Scărlătescu – Dobrogea este tărâmul copilăriei mele. Aici, în Dobrogea asta, e plin nu numai de români! Turci, tătari, machidoni. Sunt o grămadă de naționalități care, fiecare în felul lor, gătesc diferit. Asta face ca Dobrogea să fie mai ofertantă decât celelalte regiuni ale țării.

Adelina Tocitu – Cătălin, ce te inspiră cel mai mult în Dobrogea, ținând cont de faptul că este tărâmul copilăriei tale, că este atât de bogată, atât de frumoasă și că tradițiile și obiceiurile sunt nemaipomenite?

Cătălin Scărlătescu – Marea. Marea este locul care mă liniștește, marea este locul care mă inspiră, marea este locul care mă atrage, marea este locul care-mi place foarte, foarte mult! Dacă m-am născut aici n-am cum să nu iubesc marea.

Adelina Tocitu – Adevărul este că marea este contagioasă fie că ești născut aici, fie că vrei să o vezi de două, trei ori pe an. Îți rămâne în suflet, n-ai ce face și revii la un moment dat. Cătălin, ținând cont de faptul că suntem la mare și că venim la Festivalul Scoicilor și că acolo avem ocazia să gustăm din ce ai preparat, în special fructe de mare. Ce alte rețete din Dobrogea te inspiră pe tine?

Cătălin Scărlătescu – Deocamdată, pentru perioada 16 – 19 mai ne interesează doar scoicile, rapanele și produsele care se pot face cu ingrediente care vin din mare. În afară de asta să știți că eu, acum vreo 5 ani de zile, am demarat un proiect în care m-am dus prin curțile oamenilor.  Și nu numai prin Dobrogea, în toată țara și am încercat să scot din cuferele lor, puțin prăfuite, niște rețete mai arhaice, mai vechi, mai uitate de timp, de vreme și de oameni. Iar în Dobrogea am găsit o grămadă de lucruri fantastice, n-am cum să nu-mi aduc aminte de… cornulețele de la Fântânelele…de plăcinta de lobodă făcută de machidoni!

Adelina Tocitu – Eu am mâncat o plăcintă cu praz, extraordinară, pe la Cogealac!

Cătălin Scărlătescu – Aia e deja faimoasă. Cea de lobodă nu este atât de faimoasă ca cea cu praz!

Adelina Tocitu – Un eveniment gastronomic de care constănțenii se bucură, au ocazia să mănânce fructele de mare, specifice acestui sezon, exact cum ai spus tu! Să te întâlnească pe tine, să faceți schimb de rețete. Care e cea mai simplă manieră de a prepara scoicile acasă?

Cătălin Scărlătescu – Cea mai simplă rețetă de scoici este următoarea! Te duci la mare, te duci la dig, scoți scoicile, te duci acasă, faci un grătar și pui scoicile pe grătar. Nu faci absolut nimic, doar le pui pe grătar. Căldura le va deschide și apa de mare care e înăuntru, în scoică, o va fierbe puțin. Așa că, asta e cea mai simplă rețetă, ever!

Realizator interviu – Adelina Tocitu / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – afiș eveniment

Actualitate vineri, 11 aprilie 2025, 08:24

AUDIO | Delta Dunării, „Destinația anului 2025”

Competiția locurilor și localităților de referință în turismul românesc și-a desemnat de curând câștigătorii. Delta Dunării a fost...

AUDIO | Delta Dunării, „Destinația anului 2025”
Actualitate vineri, 11 aprilie 2025, 08:06

Județul CONSTANȚA: Mai multe localități nu au curent electric

ISU Dobrogea anunță că din cauza condițiilor meteo, mai multe localități din județul Constanța au rămas fără curent electric. Situația...

Județul CONSTANȚA: Mai multe localități nu au curent electric
Actualitate vineri, 11 aprilie 2025, 07:26

AUDIO | Plantațiile de pomi fructiferi, afectate de temperaturile negative din primăvară

Perioadele cu temperaturi negative din primăvară pot crea pagube importante, în plantațiile de pomi fructiferi. Frigul poate afecta anumite...

AUDIO | Plantațiile de pomi fructiferi, afectate de temperaturile negative din primăvară
Actualitate vineri, 11 aprilie 2025, 07:22

Război comercial: Bruxellesul amenință că va taxa giganții americani ai tehnologiei

Bruxellesul ar putea impozita giganții americani ai tehnologiei dacă negocierile nu reușesc să pună capăt războiului comercial lansat de...

Război comercial: Bruxellesul amenință că va taxa giganții americani ai tehnologiei
Actualitate joi, 10 aprilie 2025, 23:20

Localități din județul Constanța fără curent și apă

Din cauza intensificărilor de vânt (de 70-90 km/oră), înregistrate în județul Constanța, au avut loc multiple fluctuații de tensiune, urmate...

Localități din județul Constanța fără curent și apă
Actualitate joi, 10 aprilie 2025, 21:33

Peste 30% din energia României este produsă de eoliene

Peste 30% din energia României este produsă de eoliene la această oră, la care se adaugă 20% hidro şi 11% fotovoltaic, a scris, joi, pe...

Peste 30% din energia României este produsă de eoliene
Actualitate joi, 10 aprilie 2025, 21:09

Județul Constanța, sub Cod Galben de viscol

Dobrogea se află sub avertizare Cod Galben de intensificări ale vântului și ninsori viscolite până la ora 23.00. Meteorologii au emis pentru...

Județul Constanța, sub Cod Galben de viscol
Actualitate joi, 10 aprilie 2025, 20:18

AUDIO | Misterele vieții în mediile toxice din peșterile sulfuroase

Cum poate exista viața în condiții de iad? Cum se pot hrăni viețuitoarele din peșterile sulfuroase, în medii extreme, toxice, total lipsite de...

AUDIO | Misterele vieții în mediile toxice din peșterile sulfuroase