A fost lansată Harta Reciclării
Publicat de Doina Sirbu, 17 mai 2019, 18:41
S-a lansat Harta Reciclării, o platformă interactivă și educativă care permite utilizatorilor să localizeze punctele unde pot duce deșeurile reciclabile colectate separat, dar include și o componentă interactivă, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea să contribuie la baza de date a hărții prin adăugarea de noi puncte de colectare selectivă.
În decurs de câteva zile peste 5000 de utilizatori au consultat-o și au mai adăugat alte puncte peste cele 7000, înscrise pe platformă de Asociația pentru Dezvoltare Durabilă, Viitor Plus. Proiectul beneficiază de susținerea Ministerului Mediului și este finanțată prin fonduri europene, în cadrul proiectului “No planet B”.
Harta Reciclării este accesibilă atât de pe dispozitive mobile (smartphones și tablete), cât și pe laptopuri și desktop-uri. Mai multe detalii a avut Președintele Asociației pentru Dezvoltare Durabilă, Viitor Plus, Teia Ciulacu.
‚‚Harta Reciclării este o platformă on-line, interactivă, care permite oricărei persoane din România să caute cele mai apropiate puncte de colectare selectivă a deșeurilor. Pe această platformă se pot afla și informații educaționale, practice despre regulile de colectare, motivele de colectare sau și mai important cum să reducem sau să reutilizăm materialele. Dat fiind că informațiile reprezentate pe hartă provin de la autorități publice din România, nu corespund cu realitatea atunci când omul se duce în teren și caută o pubelă stradală sau un magazin, are posibilitatea direct pe hartă, cu telefonul în mână să adauge puncte, să modifice informația. Durează un minut să adaugi un punct. Adresa este hartareciclarii.ro și doar printr-o simplă logare pe platformă și în felul acesta, în timp, ne vom putea asigura că informațiile de pe hartă corespund cu realitatea, pentru că asta este una din plângerile cu care noi ne-am lovit de-a lungul anilor, în ceea ce privește reacția populației. Proiectul a pornit în 2011, făceam verificarea punctelor în teren cu ajutorul voluntarilor și ne-am dat seama că nu avem cum să facem față la volumul de muncă și la rapiditatea cu care se schimbau lucrurile în teren și atunci ne-am dorit să dezvoltăm o platformă care, tehnic, să permită utilizatorilor să facă aceste actualizări în timp real. De un an lucrăm la dezvoltarea platformei, avem și susținerea Ministerului Mediului și o parte de finanțare europeană pentru activitățile interactive de la evenimente și acum am dat drumul efectiv la platformă cu șapte mii de puncte din întrega țară. Să nu mai căutăm scuze că nu sunt. Dacă facem colectarea selectivă corect, la noi acasă și punem de-a parte deșeurile pe categorii, el reprezintă niște resurse care e important să ajungă înapoi în economie. În loc să tăiem din nou pădurile, să folosim din nou petrol să producem plastic, avem aceste deșeuri care reprezintă resurse utile și pe care le putem introduce înapoi în circuitul economic și în felul acesta vom avea și un mediu mai curat în jurul nostru, ne vom păstra resursele și pentru generațiile viitoare și sperăm să avem în felul acesta o modalitate mai sustenabilă de a ne desfășura viața de zi cu zi’’, a declarat Președintele Asociației pentru Dezvoltare Durabilă, Viitor Plus, Teia Ciulacu.
redactor – Carmen Secuiu / redactor online – Doina Sîrbu / foto – captură hartă