Delta Dunării ar putea deveni primul producător de peşte bio din Europa
Publicat de Doina Sirbu, 16 mai 2019, 18:06
Delta Dunării va deveni primul producător de peşte bio din Europa, dacă fostele amenajări piscicole vor fi retehnologizate şi redate circuitului natural, susţine guvernatorul ARBDD, Mălin Muşatescu.
Înainte de 1989, în Deltă, au existat peste 50.000 de hectare de bazine naturale, în care peştii erau crescuţi până la maturitate şi apoi redaţi mediului natural. Poluarea şi îndiguirile au redus drastic aceste amenajări, însă mai sunt şanse pentru revitalizarea producţiei în mediul natural.
‚‚Nu putem discuta despre relansarea pescăriei în Delta Dunării, dacă nu repunem fostele amenajări la locul la care erau înainte de 1989. Evident, retehnologizate, readuse în cerințele actuale, Delta Dunării poate deveni prin acele incinte, cel mai mare producător din Europa, de pește bio. În incintele respective, apa vine filtrată biologic și se poate demonstra cu probe. Revenirea lor la piscicultură rezolvă toate problemele pe care le avem în materie de pește la ora asta în Delta Dunării’’, a spus Mălin Muşatescu.
Multe dintre fostele amenajări piscicole sunt administrate de către Consiliul Judeţean Tulcea, care le-a concesionat pentru a atrage venituri la buget. Cornel Ivanov este unul dintre cei care a concesionat două hectare de luciu de apă şi susţine punctul de vedere al guvernatorului.
‚‚Singura soluție este construirea sau reanalizarea tehnologică a amenajărilor vechi. Putem face ușor o mie de kg de pește la hectar și, în condițiile acestea, spunem noi, am rezolva multe probleme și am da răgaz naturii să se refacă în Delta Dunării’’
redactor online – Doina Sîrbu