Ministrul Justiției poartă negocieri cu sindicatele din penitenciare. Care sunt nemulțumirile angajaților
Publicat de , 14 mai 2019, 16:04 / actualizat: 15 mai 2019, 5:56
La începutul acestei săptămâni s-au reluat protestele în penitenciare și, conform calendarului, s-au organizat mitinguri la Aiud și Rahova. Tot de luni, 13 mai 2019, au început și negocierile sindicaliștilor din sistemul penitenciar, la Ministerul Justiției, iar liderul Federației Sindicale din Administrația Națională a Penitenciarelor, Sorin Dumitrașcu, este optimist.
„Negocierile au început cu identificarea problemelor, am încercat o prioritizare, am discutat despre legislația care ne-ar permite să deblocăm procedurile de resurse umane, pentru că aici este o problemă foarte mare. Știți că avem acel deficit de resurse umane de vreo 8.000 de posturi și ore suplimentare de mai bine de un milion, care trebuie recuperate și plătite, am discutat, de asemenea, despre bugetul instituției, este nevoie de o suplimentare și va trebui făcută la un moment dat pentru că, ne place sau nu, funcționarea instituției depinde și de existența acestor resurse. Continuăm să discutăm probleme, să identificăm soluții, dispoziția ministrului este ca miercuri, la prânz, să aibă un plan de acțiune cu măsurile urgente pentru cele mai importante probleme“, a spus Sorin Dumitrașcu.
El a adăugat că ministrul Justiției a dat dovadă de deschidere în rezolvarea problemelor ridicate de sindicaliști.
„Ministrul, după ce a luat în primire portofoliul, ne-a contactat, din proprie inițiativă chiar, și ne-a invitat la dialog. Am găsit toată deschiderea și a fost o schimbare majoră“, a mai spus liderul Federației Sindicale din Administrația Națională a Penitenciarelor.
Am solicitat un punct de vedere și conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor, care ne-a transmis că „a luat act de intenția organizării, în perioada imediat următoare, a unor mișcări de protest la nivelul unei organizații sindicale reprezentative a lucrătorilor din sistemul penitenciar, sens în care au fost dispuse măsuri în vederea asigurării continuității în activitate, garantării drepturilor persoanelor private de libertate şi siguranţei locurilor de deținere“.
„Formele de protest exprimate în context legal, fără afectarea siguranței penitenciarelor și cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate reprezintă drepturi legale ale funcționarilor publici cu statut special, fiind avute în vedere de către conducerile tuturor unităților penitenciare implicate. Menționăm că preocuparea pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor specifice sistemului penitenciar reprezintă un scop comun atât pentru administraţie, cât și pentru liderii sindicali ai funcţionarilor publici cu statut special, mișcările de protest organizate până la data prezentei având un caracter pașnic, fără a fi înregistrate incidente sau perturbări ale activităților specifice. În ceea ce privește preocuparea pentru diminuarea deficitului de personal la nivel de sistem, vă comunicăm faptul că, în prezent, se defășoară campanii de recrutare în vederea participării la concursul de admitere în instituţiile de învăţământ proprii şi cele colaboratoare, din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranță naţională, sesiunea 2019, pentru locurile repartizate sistemului administraţiei penitenciare“, ne-a transmis Compartimentul Comunicare și Mass-Media, din cadrul ANP.
Dacă negocierile eșuează, conform calendarului, la Penitenciarul Poarta Albă se vor organiza proteste în data de 22 mai, iar la Penitenciarul Tulcea – pe 29 mai 2019.
Redactor – Cecilia Pătrăhău / Foto – Ministerul Justiției