TULCEA/VIDEO: Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului 2019, Sarighiol de Deal
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 12 mai 2019, 12:26 / actualizat: 13 mai 2019, 16:03
Tradiţii şi obiceiuri legate de păstorit, cântece și dansuri prezentate de ansambluri din țară și străinătate, la cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional Multietnic al Păstoritului. Astăzi în a IV-a zi de festival au fost programate, o Horă a prieteniei și un spectacol pe scena „Izvorul Tămăduirii”, Sarighiol de Deal, comuna Beidaud.
Pe scena „Izvorul Tămăduirii”, Sarighiol de Deal evoluează astăzi, ansambluri ale minorităților din județul Tulcea, dar și din județele: Brașov, Dolj, Vrancea, Olt, Alba, Suceava, Argeș, Teleorman. Cei mai de preț oaspeți sunt însă, Ansamblul Aromânilor Grămosteni din Skopie, Macedonia și Ansamblul folcloric „Valenașii”din Valeni, Republica Moldova. Sunt 23 de ansambluri și un recital cu Nicolae Panciu, astăzi, fiecare având o reprezentație de 15 minute, așa că spectacolul se va întinde pe o durată destul de mare, până spre ora 22.00.
Ansambluri care se vor afla pe scenă astăzi la Sarighiol de Deal: Ansamblul folcloric aromân „Dor”, din Sarighiol de Deal, județul Tulcea, Ansamblul folcloric „Valenașii”din Valeni, Republica Moldova, Ansamblurile folclorice „Astra” din Săcele, județul Brașov , Ansamblul Aromânilor Grămosteni din Skopie , Macedonia, Ansamblul folcloric turcesc „Tuna” al UDTR Tulcea , Ansamblurile grecești,, Otheelos și Zauzounia” din Tulcea, Ansamblul ruşilor lipoveni „Juravelii” din Jurilovca, județul Tulcea, Ansamblul folcloric grecesc „Odisseya” din Tulcea, Ansamblurile aromane „Lilici ditu maiu și Piturnichi ditu pădurii” ale Clubului Copiilor din Costești județul Argeș, Ansamblul folcloric „Bobocica” din Băilești, judetul Dolj, Ansamblul folcloric „Altona” din Cerna, judeţul Tulcea,Ansamblul ruşilor lipoveni „Malae Nekrasovti ” din Sarichioi, Tulcea, Ansamblul folcloric „ Sfitlina” din Vișina, județul Tulcea, Ansamblul folcloric „Țara Vrancei” din Focșani, județul, Ansamblul folcloric „Chave-Zurale”, Partida rromilor Tulcea, Ansamblul bulgaresc „Asiga” din Ceamurlia de Jos, județul Tulcea, Ansamblul folcloric „Fluierașii Dobrotești” din județul Teleorman, Ansamblul folcloric„Rândunica” din Vâlcele, județul Olt, Ansamblul folcloric „Câmpul Pâinii” din Cugir, județul Alba, Ansamblul folcloric „Mugurelul” din Costești, judetul Argeș, Ansamblul folcloric „ Florile Bucovinei” din Rădăuți, județul Suceava și Recital Nicolae Panciu din Sarighiol de Deal.
Mâine se va încheia festivalul la ora 10, cu premierea ansamblurilor artistice participante la festival, cu diplome și trofee, și un alt spectacol de încheiere susținut de acestea.
Câteva mii de sarmale și multe plăcinte s-au pregătit pentru acest festival de gospodinele din Sarighiol de deal și Beidaud, mai cu seamă pentru petrecerea câmpenească care a avut loc ieri, în satul tulcean Sarighiol de Deal. Din cei 1000 de locuitori , 30 % sunt aromâni și au mai pregătit pentru obiceiul pastoral: „Pornitul turmelor”: miel în cocă, drob și tochitură de miel, brânză și urdă și multe alte produse specifice zonei.
Manifestarea de astăzi, a debutat cu o horă a prieteniei și spectacolul tradițional păstoresc:„Pornirea turmelor” prezentat de Ansamblul Folcloric Aromân „Dor” care împlinește la 21 mai 2019, 41 de ani de activitate. Spectacolul are loc în aer liber, pe o scenă amplasată, într-un loc cunoscut de localnici drept Izvorul Licuvita – un izvor tămăduitor, în comuna tulceană Beidaud.
Povestea Festivalului Internațional al Păstoritului a început în urmă cu 16 ani, când a fost prima ediție, la inițiativa profesorului Dumitru Caimacan Popescu, coordonatorul Ansamblului Folcloric Aromân „Dor”. Există aici o reprezentativă comunitate de aromâni, iar păstoritul este pentru ei o ocupație de mii de ani.
Păstoritul este o artă tradițională ce nu se va putea pierde niciodată, spune cel ce se ocupă de Ansamblul Aromân ”Dor”, de mai bine de 41 de ani. Primul important premiu l-a obținut la Iași, în data de 21 mai 1978. De atunci și până în prezent a învățat să danseze peste 500 de tineri, cu care a smuls multe aplauze în diversele manifestări culturale din țară și străinătate.
Redactor/ foto – Liiana Fustanela / Redactor online Daniel Țăndăreanu