Interviu cu primarul Decebal Făgădău, despre reabilitarea Cazinoului
Publicat de , 10 mai 2019, 11:48
În toamnă, ar putea începe lucrările la Cazinoul din Constanţa, speră autoritățile centrale, dar primarul Constanţei, Decebal Făgădău, mai puțin optimist, avansează alt termen.
Guvernul a aprobat miercuri indicatorii tehnico-economici investiţionali pentru reabilitarea Cazinoului. Vicepremierul Daniel Suciu, a dat ieri asigurări că proiectul va fi pe site-ul de licitaţii publice la mijlocul săptămânii viitoare, iar lucrările ar putea începe chiar în această toamnă. Totodată a fost modificată legea achiziţiilor publice astfel încât să nu mai existe „contestatari de profesie”. Aflăm detalii dintr-un interviu cu primarul Constanţei, Decebal Făgădău
Decebal Făgădău – V-am anunțat că în luna mai va demara licitația, cea de-a patra și sper, ultima, pentru restaurarea Cazinoului din Constanța. În mod evident îmi doresc ca această licitație să se încheie cât mai repede și vă asigur că tot ceea ce ține de mine și tot ceea ce ține de autoritatea centrală se va face, în sensul că vom acroda sprijin comisiei de licitație, astfel încât, să preîntâmpinăm eventualele contestații, unele dintre ele de-a dreptul ridicole, sau, aș îndrăzni să spun, făcute în mod intenționat pentru a bloca acest proces. Dacă totul merge conform planificării, bineânțeles că avem 3 scenarii, un scenariu optimist, un scenariu pesimist și un scenariu realist. După scenariul realist ar trebui ca undeva la finele acestui an să semnăm contractul cu cel care va câștiga licitația pentru proiectare și execuție a lucrărilor de consolidare și restaurare a Cazinoului din Constanța.
Dana Malciu – Vicepremierul Daniel Suciu ne spunea că în toamnă lucrările ar putea chiar să înceapă! Este optimist?
Decebal Făgădău – Este termenul optimist. Din punctul meu de vedere termenul realist, pentru semnarea contractului, ar putea fi sfârșitul acestui an, întrucât documentația pentru licitație este o documentație complexă și din punctul acesta de vedere viața comisiei de licitație este una destul de grea. Cu cât se depun mai multe oferte, procesul de evaluare durează mai mult. Documentația pentru Cazino însumează metri cubi, practic o cărăm cu un papuc, o autoutilitară, nu încape în autoturism, atât de voluminoasă este. Sunt convins că de data aceasta, dincolo de minuțiozitatea cu care vor fi analizate toate aceste aspecte, există o dorință, pe care n-am mai intâlnit-o până acum, la nivelul local și național, de a face corp comun și de a acorda sprijin pentru această procedură, care sper să fie ultima și să începem odată restaurarea Cazinoului. Vestea bună este că acum față de licitațiile anterioare avem Cazinoul pus în siguranță, avem Hotărârea de Guvern care aprobă indicatorii tehnico-economici rezultați din actualizare și avem o lege a achizițiilor, ceva mai bună decât vechea variantă, dar am promisiunea domnului ministru al Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice că va lucra și la o nouă lege pentru că acest exemplu negativ pe care l–am traversat, din nefericire pe piele noastră, a constănțenilor, să nu se mai repete nicăieri în România. Procedura de licitație trebuie să fie una care să pună în centrul atenției obiectivul de investiții, nu interesele unei părți, nici ale celeilalte, nici autoritatea contractantă, dar nici participanții la această competiție, care, de multe ori, este obstrucționată în mod vădit și legea nu ne permitea să sancționăm aceste lucruri.
Dana Malciu – Lucrările pe care municipalitatea este obligată să le facă în jurul Cazinoului când vor începe?
Decebal Făgădău – După ce avem proiectul, pentru că noi, în momentul de față, avem studiul de fezabilitate aprobat cu tot ceea ce înseamnă studiile suport. De îndată ce cel care va câștiga licitația pentru proiectare și execuție va primi ordin de începere pentru realizarea proiectului. Va prezenta un proiect, din acel proiect vor rezulta lucrările pe care noi le avem de făcut sau dimensionarea lucrărilor pe care le avem de făcut, pentru că, avem nevoie să știm care este puterea instalată, care sunt cubajele de apă, care sunt cubajele de încăperi pe care trebuie să le încălzim, să le ventilăm, ș.a.m.d. Investiția municipalității se va adapta investiției Companiei Naționale de Investiții, dar vă garantez că nu la noi este blocajul și nu va fi blocajul.
Realizator – Dana Malciu / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – Dana Malciu