CONSTANȚA: „Piața muncii. Probleme și soluții. Cazuri de bună practică“
Publicat de , 10 mai 2019, 11:15
„Piața muncii. Probleme și soluții. Cazuri de bună practică” – întâlnire organizată, astăzi, la Constanța, de Fundația Health Action Overseas (HAO) România în colaborare cu AJOFM , în cadrul proiectului „Labour market Employment for young Adults with a Disability – LEAD”.
LEAD este cofinanţat din EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment şi se adreseaza: tinerilor cu dizabilităţi, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani, părinţilor şi aparţinătorilor tinerilor cu dizabilităţi, companiilor, specialiştilor şi furnizorilor de servicii de angajare asistată. Am aflat mai multe amănunte, în direct, la Radio Constanța, de la Alina Dobrescu, coordonatorul servicii ocupare, Fundația Health Action Overseas România.
Larisa Calistru – Să vorbim despre piața muncii, despre probleme și soluții, despre cazuri de bună practică. Astăzi la Constanța vom avea parte de o întâlnire organizată de Fundația Health Action Overseas (HAO) România în colaborare cu AJOFM, în cadrul unui proiect foarte interesant. Alina Dobrescu este coordonator servicii ocupare la Fundația Health Action Overseas România. Ce oferă concret proiectul LEAD angajatorilor și tinerilor cu dizabilități?
Alina Dobrescu – În cadrul proiectului LEAD, pe care noi îl coordonăm, noi suntem coordonatori de parteneriat împreună cu trei organizații din Uniunea Europeană – Portugalia, Letonia și Marea Britanie. Încercăm să promovăm și să introducem un model de bună practică în angajarea persoanelor și în special a tinerilor cu dizabilități. Încercăm să acordăm servicii de angajare asistată. Acest tip de serviciu este nou pe piața din România. În momentul de față nu există o metodologie clară. Noi am transferat această metodologie de la partenerul nostru extern din Uniunea Europeană, de la Status Employment din Marea Britanie, am transferat-o, am adaptat-o și apoi am reușit să integrăm pe piața muncii de la începutul proiectului 9 persoane. A 10-a persoană deja a avut un prim interviu ieri. Sunt 10 tineri cu dizabilități pe piața muncii, cărora le și acordăm suport la locul de muncă. Este o metodologie diferită și presupune a abordare personalizată a tinerilor în tot procesul acesta de angajare.
Larisa Calistru – De altfel, lor se adresează proiectul și nu numai lor!
Alina Dobrescu – Nu numai lor. Evident că tot acest proces de angajare asistată ia în calcul și nevoile angajatorilor. Angajatorii trebuie să simtă că au sprijin, nu numai din partea familiilor, dar în special a unor profesioniști. Cu ei analizăm locul de muncă, facem o descriere foarte aprofundată a condițiilor de muncă, a sarcinilor pe care fiecare tânăr sau persoană cu dizabilitate urmează să le desfășoare la locul de muncă și noi promovăm angajarea și ulterior formarea la locul de muncă. De multe ori angajatorii doresc tineri care să fie deja formați, dar noi știm foarte bine că formarea este mai eficientă la locul de muncă într-un spațiu real și nu artificial. Am reușit să sprijinim angajatorii și am angajat tineri cu dizabilități, care, în momentul de față, beneficiază de sprijinul nostru la locul de muncă pe care deja îl au. Deja au fost angajați și primesc acest suport în realizarea sarcinilor, în modul de integrare în echipa din care face parte, în modul de raportare la cultura organizațională și mualte alte aspecte care sunt particulare acestui proces.
Larisa Calistru – Desigur și angajatorul are niște beneficii, niște oportunități.
Alina Dobrescu – Are niște facilități. În primul rând vorbim de obligativitatea celor care au peste 50 de angajați. Ei au această obligativitate, dată de legea 448 din 2006. Ei trebuie să angajeze persoane cu dizabilități într-un procent de 4%, dar dacă nu angajează, trebuie să dea la bugetul de stat o anumită sumă de bani. Mulți dintre acești angajatori încep să se orienteze către perosanele cu dizabilități, tocmai pentru că au acest sprijin specializat și pentru că descoperă alături de noi capacitățile și potențialul acestor persoane. Dincolo de acest aspect, cei care nu au numărul acesta de angajați, minim 50 de angajați, au un număr mai mic sau care și-au rezolvat componenta aceasta de obligativitate, beneficiază în baza legii 76 din 2002 de anumite facilități. Dacă angajează pe perioadă nedeterminată persoane cu dizabilități, primesc pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată o sumă în cuantum de 2250 de lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.
Larisa Calistru – Ambele părți sunt câștigate. Și tinerii care se integrează în muncă, dar și angajatorii.
Alina Dobrescu – Da. Mai ales că există un anumit deficit pe piața muncii, deficit de forță de muncă, ne raportăm la datele statistice. Numai în 2017 au plecat din Constanța, aproximativ 7000 de persoane, în categoria de vârstă productivă, 20 – 39 de ani. Au migrat și migrează.
Larisa Calistru – Sunteți optimistă, în cazul întâlnirii organizate astăzi, că va avea succesul scontat această întânire?
Alina Dobrescu – Sigur că da! Noi avem, aici, un centru de angajare asistată în Constanța. Suntem destul de solicitați, mai mult decât na așteptam, pentru că proiectul nu a început de mult timp, practic am început în noiembrie, când am avut și conferința de presă și am deschis acest centru de angajare asistată. Suntem foarte solicitați. Problema în acest proces de angajare asistată este că noi alocăm foarte mult timp cunoașterii persoanei cu dizabilități. Componenta de profilare vocațională durează o lună, două luni, în funcție de particularitățile fiecărei persoane. Nu mergem mai departe, în celelalte 4 etape până când nu cunoaștem foarte bine persoana. Atunci există o mică presiune din partea angajatorilor să le recrutăm persoane pentru posturile disponibile însă noi ținem foarte mult la calitate și nu vrem să recomandăm pe cineva care să nu se potrivească. Conceptul acesta de angajare asistată vine pe suportul angajare de lungă durată, nu pe o angajare de 3 săptămâni, cum se procedează în serviciile de recrutare și plasare obișnuite, clasice.
Realizator interviu – Larisa Calistru / Redactor online – Liviu Predescu