Constanța face sport! Andrei Mirescu, președintele Federației Române de Baseball și Softball, la „Interviul dimineții“
Publicat de , 10 mai 2019, 11:36
„Baseball, Cupa României“, „Mișcare pentru toți“ și „Trofeul Jackie Robinson“ sunt evenimentele sportive care marchează acest final de săptămână.
Manifestările sportive au debutat astăzi cu meciurile de baseball din Cupa României, iar mâine, de la ora 11, va începe meciul-eveniment de baseball dintre echipele SUA (reprezentată de militari din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu) și echipa națională de baseball a României.
Invitat în studio, Andrei Mirescu, președintele Federației Române de Baseball și Softball, ne-a introdus în tainele acestei discipline.
„Constanța este o gazdă extraordinară, trofeul Jackie Robinson are deja o tradiție, este la ediția a treia. Încercăm să oferim și în acest an un spectacol tipic american cu multă distracție și voie bună și, de ce nu, invităm cât mai mulți constănțeni să vadă cât mai multe lucruri despre baseball și de ce nu chiar să înceapă să practice”…
Larisa Calistru: Îmi spuneai că poți practica acest sport și de la 9 ani…
Andrei Mirescu: Da, poți să începi de la o vârstă fragedă, este vorba doar de a avea unde să-l practici, pentru că suferim la acest capitol. Nu avem un teren dedicat, nu avem baze sportive dedicate baseball-ului și softball-ului. Noi jucăm improvizat, pe terenuri de fotbal sau rugby…
Larisa Calistru: Să descriem baseballul…Cum se joacă?
Andrei Mirescu: Regulile par complicate, e un regulament destul de stufos, dar e un joc destul de simplu. Odată fiind echipa gazdă în apărare, să zicem că trebuie să se descurce foarte bine, ca cei din atac, într-o ordine prestabilită, să nu vină cu lovituri prea bune și să-ți cucerească acele baze și să cucerească puncte, iar când ești în atac trebuie să fii atât de priceput și să te antrenezi bine, ca să o lovești și ceilalți să n-o prindă. Și de aici pleacă spectacolul. Softball-ul face și el parte din familia jocurilor cu minge și baston, numai că, din punct de vedere tehnic, mingea este un pic mai moale și un pic mai mare. În rest, regulile sunt aceleași.
Larisa Calistru: În SUA este nebunie cu baseball-ul, este spectacol, toate biletele sunt epuizate cu mult timp înaintea jocurilor…
Andrei Mirescu: Da, și o altă țară unde este foarte iubit și promovat și are foarte mulți adepți este Japonia.Iar anul viitor acolo vor fi Jocurile Olimpice, baseball și softball sunt invitate ca sporturi, ne comportăm ca un sport olimpic, în 2024 la JO Paris se pare că nu este pe lista sporturilor olimpice, dar noi sperăm ca odată cu JO Los Angeles 2028 să devină un sport olimpic.
Larisa Calistru: Când au apărut baseball și softball în țara noastră?
Andrei Mirescu: În luna februarie a anului 1990 s-a înființat Federația Română de Baseball și Softball, iar primul campionat național a fost în 1991 la Suceava. De atunci am încercat să-l dezvoltăm, eu eram la o vârstă fragedă atunci. Joc și acum, e o pasiune destul de pronunțată la mine. Am ajuns acum să acoperim toate categoriile de vârstă. Avem copii între 10 și 12 ani, cadeți (Under 15), juniori și un campionat național de seniori care este structurat în 3 turnee plus un play-off. Sunt 6 echipe înscrise în Campionatul Național de seniori, din când în când una se mai pierde pe drum la câte un turneu. Depinde de distanță, lipsa banilor își pune amprenta și la noi…Mai ales că trebuie să importăm echipamentul, nu există magazine mai aproape de noi…
Larisa Calistru: Cât costă un echipament?
Andrei Mirescu: Să facem un calcul simplu…să ai o uniformă completă, adică să ai ghetele acelea speciale cu lame, pantaloni, să ai tricoul de baseball, o șapcă,o mănușă și o minge…ajungem cu mănușă cu tot la suma de 350 de dolari, minim…
Larisa Calistru: Astăzi avem la Constanța meciuri în Cupa României…
Andrei Mirescu: Primul meci al zilei este între LPS Roman și Leader’s Călărași. De fapt, azi sunt programate 4 meciuri, urmând ca mâine la ora 11 să înceapă meciul-eveniment dintre naționala României și SUA (reprezentată de militarii de la Baza Militară Mihail Kogălniceanu). Imediat după, începe o acțiune a Primăriei Municipiului Constanța, Mișcarea pentru Toți, unde baseball-ul și softball-ul sunt ca ofertă de sport acolo. Iar campioana olimpică la gimnastică Daniela Sofronie va da lovitura de începere a meciului, după ce anul trecut l-am avut pe Gică Hagi. Noi tot timpul urmărim să fie un constănțean și un sportiv titrat, pentru ca publicul să își creeze un model, pentru că ducem lipsă la capitolul ăsta. Îmi doresc ca publicul să vină la stadion și pentru sport, dar și pentru personalitatea care aruncă prima minge.
Larisa Calistru: Cine s-a impus în primele două ediții? România sau SUA?
Andrei Mirescu: A câștigat echipa României, ceea ce ne bucură, ne mobilizează. Să nu uităm că sunt militari americani, e adevărat că ei sunt foarte bine pregătiți din punct de vedere sportiv. Dar având meseria aceasta nu mai au antrenamentul dinainte, când erau în SUA. Dar să știți că nu ne-am impus ușor. Scorurile au fost destul de strânse (la 2 puncte, 4 puncte). România este prima și singura țară din Europa care celebrează această poveste a lui Jackie Robinson. Evenimentul înseamnă mai mult decât sport, e vorba despre diversitate, toleranță, incluziune. El a fost primul jucător de culoare admis în liga albilor, ceva ce la acel moment a fost ceva de neînchipuit în SUA.A fost jucătorul debutant al anului 1947 și din acel moment a avut o carieră în care a doborât multeb recorduri. Când ne-a părăsit, a fost retras numărul său de tricou, 42. Nimeni nu joacă având tricu cu numărul 42, decât odată pe an, în jur de 15 aprilie, când se celebrează această poveste.
Larisa Calistru: Mai avem și alte meciuri internaționale perfectate?
Andrei Mirescu: Nu mai avem, deși e mare nevoie de ele, suntem în a doua grupă valorică europeană, anul trecut am promovat din grupa C. Mă bucură însă faptul că în acest moment, la Constanța, avem un public în creștere, în celelalte orașe lucrurile stagnează, sunt aceiași spectatori. Părerea mea e că tot sportul românesc e în criză, și aici e vorba de cultură. Din punctul meu de vedere, sportul e parte din cultură.
Larisa Calistru: O ultimă întrebare – pe ce loc se află naționala de baseball și softball a României, într-un clasament mondial?
Andrei Mirescu: Suntem undeva la jumătate, pe locul 43 din 84 de echipe, dacă nu mă înșel…Clasamentul se schimbă, nu stăm rău deloc, este o poziție onorantă pentru o țară din estul Europei, suntem și o federație tânără, cu multe nevoi. Prin astfel de evenimente și prin munca tuturor colegilor de la federație sperăm ca din aproape în aproape să găsim și finanțare, să zicem sponsori alături de noi, să creștem și în rândul copiilor și să ne mediatizăm cât mai mult.
Redactor – Larisa Calistru / Foto – Radio Constanța