Ziua Europei, Ziua Independenţei proclamată în 1877 şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 9 mai 2019, 11:49 / actualizat: 10 mai 2019, 9:40
Ziua Europei, Ziua Independenţei proclamată în 1877 şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial – sunt motivele de sărbătoare pentru poporul român, în ziua de 9 mai.
Invitat în studioul Radio Constanța, Daniel Citirigă, prodecan al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universității Ovidius, ne-a oferit o analiză pe scurt, în acest context.
Adelina Tocitu – Ziua de 9 mai, o zi cu o triplă semnificație. Ziua Europei, Ziua Independenței de Stat proclamată în 1877 și victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al doilea război mondial. Să nu uităm de Summit-ul de la Sibiu, summit-ul european care se desfășoară astăzi la Sibiu. Patru evenimente despre care vorbim cu prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius, Daniel Citirigă. Zua Independenței proclamată în 1877. Aș dori să facem o recapitulare a celor mai importante evenimente. Să vorbim despre semnificația lor, după care să ajungem la Summit-ul care se desfășoară astăzi la Sibiu.
Daniel Citirigă – 9 Mai 1877 este asociată cu Ziua Independenței României, dar, dintr-o pasiune istorică, trebuie să spunem că există o mică discuție, în sensul că la 9 Mai în urma unei interpelări în Parlamentul României ministrul de externe Mihail Kogălniceanu, răspunzând la întrebare, a răspuns ”În ce situație suntem noi, dragi colegi? În situație de răzbel! Noi suntem independenți, pentru că suntem în conflict cu imperiul otoman”. Aceasta a fost declarația pe care noi a asociem cu Independența astăzi, dar la acel moment, România fiind monarhie constituțională, doar în urma contrasemnării documentului de către domnitor devenea oficial documentul și astfel, la această contrasemnare a venit în a doua zi, în 10 Mai, care corespundea și cu data întronării lui Carol 1, prinț al României la 1866. În perioada monarhiei a fost Ziua Regalității, respectiv Ziua Națională a României. 10 Mai a fost sărbătorită până în 1947. 10 Mai nu a fost sărbătorită în 1917, pentru că atunci, capitala București era sub ocupație germană. Spuneați de 9 Mai 1945, Ziua Victoriei aliaților împotriva Germaniei naziste, dar și aici avem o mică dispută, pentru că, în realitate țările din occident au semnat capitularea Germaniei la 8 Mai, la Reims, în 1945. Din cauza revoltei lui Stalin, Uniunea Sovietică a semnat la 9 Mai 1945, după 12 noaptea. Atunci, în tările din occident spuneam, victoria împotriva Germaniei este sărbătorită la 8 Mai, în timp ce țările din fostul bloc comunist sărbătoreau această dată la 9 Mai. Astăzi, pe lângă țările din occident, mai sunt și statele baltice, pe lângă Cehia și Slovacia, care sărbătoresc în 8 Mai. Știm că la Moscova, 9 Mai, mai ales de la venirea lui Vladimir Putin la putere, s-a reluat tradiția marilor defilări ale armatei în amintirea războiului pentru eliberarea patriei, victoria împotriva fascismului. Și aici avem o dată împărțită în 8 și 9 Mai, dar, important este să înțelegem de ce este așa. Apoi, Ziua Europei, este declarația ministrului de externe francez Robert Schumann, care a stat la baza constituirii Uniunii Europene de astăzi, pe care noi o celebrăm și prin Summit-ul de la Sibiu, unde avem reprezentanții, șefii a 27 de state și guverne ai Europei plus înalți oficiali ai Uniunii Europene.
Adelina Tocitu – Practic, Sibiul, astăzi este centrul Uniunii Europene, dacă putem spune așa!
Daniel Citirigă – Aș spune că România este capitala Europei, astăzi este la Sibiu.
Adelina Tocitu – Șefii statelor europene precum și Donald Tusk, Jean Claude Junker, Antonio Tajani, Angela Merkel, participă la summit-ul informal al șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, eveniment la care sunt așteptate decizii importante pentru viitorul Uniunii Europene. Marea Britanie nueste la acest eveniment. Nu știu dacă sunteți microbist, cred că o să avem un Brexin, în condițiile în care finala de la Madrid va fi între două echipe de fotbal din Anglia. Să revenim la ce spunea Jean Claude Junker, președintele comisiei europene. Îmi voi încheia mandatul pe 1 noiembrie, anul acesta, de fapt la miezul nopții de 31 octombrie. Britanici ar trebui să plece. O să vorbesc cu Theresa May și o să-i spun că eu plec la miezul nopții, deci, vă rog să vă grăbiți.
Daniel Citirigă – Revenind puțin la ce spuneați despre meciurile de fotbal, este important că odată cu Brexit-ul, nu vor fi excluse și echipele de fotbal pentru că Marea Britanie ne arată că are potențial fantastic. Acum, revenind la Summit-ul de la Sibiu, sigur că este unul cum au fost toate evenimentele europene din urma Brexit-ului, dar, interesant este că nu aveam această discuție pe agenda întâlnirii. Dac-ar fi fost o discuție despre Brexit, cred c-ar fi fost mai dinamic, cel puțin pentru jurnaliști și pentru publicul larg. Cea mai importantă discuție este despre Mediu, la ora asta, după tornada de la Călărași, probabil că începe să ne intereseze și pe noi, românii, din ce în ce mai mult. O discuție despre Brexit ar fi animat această întâlnire. Ea, se pare că, nu va avea loc, însă, fiind o întâlnire informală, s-ar putea ca în spatele ușilor închise să fie și altfel de discuții decât cele pe care le-au anunțat.
Adelina Tocitu – Sunt tare curioasă dacă vor ajunge și în presă aceste discuții neoficiale de la acest Summit informal…
Daniel Citirigă – Măcar efectele le vom vedea. Sunt unele decizii pe care șefii de stat și de guvern nu trebuie să le ia. S-ar putea să se ia o decizie în ceea ce privește Președintele Băncii Central Europene, al cărui mandat expiră. Apoi s-ar putea discuta și despre Brexit, chiar dacă nu este pe agenda oficială. Ei sunt membri deocamdată, n-au ieșit. Apoi, nu cred că este lipsit de importanță, se dorește o declarație de la Sibiu, a invocat-o și președintele Johannis, cred că în acest context, cel mai important mesaj pe care șefii de guvern și de state îl vor da, cred că ține de unitatea Europei. În acest moment greu, care a fost provocat Brexit, cred că este foarte important mesajul de unitate dintre aceste state.
Adelina Tocitu – O sinteză a discuțiilor de astăzi. Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a anunțat că va propune la Summit-ul Consiliului European de la Sibiu, reformarea Uniunii Europene prin modificarea Tratatului de la Lisabona, liderul de la Viena pledând pentru introducerea unei reglementări europene mai stricte inclusiv pentru protejarea statului de drept. Principalul subiect al reuniunii informale al Consiliului European de la Sibiu va fi viitorul Uniunii Europene, cu accent pe agenda strategică a uniunii pentru perioada 2019 – 2024. Va avea loc și un schimb de opinie, prioritățile acțiunii la nivel european pentru următorii ani. 27 de lideri ai Uniunii urmează să adopte o declarație cu privire la viitorul Uniunii Europene. Peste 1 an, la 9 Mai vom vorbi despre Declarația de la Sibiu. Cum arată România în aceste zile, în condițiile în care deține și președenția Consiliului Uniunii Europene.
Daniel Citirigă – România arată, în opinia mea, ca un stat care are probleme cu statul de drept. Este evident că, ultimele întâlniri cu oficialii europeni, s-au concentrat în jurul acestei discuții. Despre schimbarea legilor Justiției și un asalt asupra unor instituții. În același timp România arată ca una dintre țările din Europa Centrală și de est, care a fost în blocul comunist. Astfel de discuții au avut loc și în relația cu Polonia și în relația cu Ungaria. Am fi avut șansa să fim o pată de culoare și să rămânem un stat moderat dar n-am ieșit în evidență ci ne-am aliniat cumva cu statele care au creat discuții și probleme. A fost invocată posibilitatea deschiderii articolului nuclear, articolului 7, prin care să se ridice dreptul de vot. Este evident conflictul dintre președinție și guvern. Asta este politica. Cred că ar trebui să ne concentrăm foarte mult pe alegerile din 26 Mai și să arătăm ca un stat european matur, fără probleme la alegeri și democrația să-și facă datoria.
Adelina Tocitu – Orașul Sibiu devine un epicentru mediatic în aceste zile, datorită acestui summit. Putea fi ales un alt oraș, puteam avea un oraș mai bun?
Daniel Citirigă – Ne-a explicat domnul Junker. Dânsul ne-a spus că, personal a ales orașul, pentru că vrea să vorbească luxemburgheza cu domnul Johannis. Dacă vă referiți la Constanța, nu știu pe nimeni să vorbească luxemburgheză. Este evident că titlul de capitală culturală europeană pe care l-a avut Sibiul și faptul că președintele României provine de acolo sunt argumente care țin și de latura obiectivă dar revin la cea subiectivă în acest caz.
Adelina Tocitu – După acest summit ce ar trebui să facem noi, ca țară, în contextul în care suntem o țară membră a Uniunii Europene?
Daniel Citirigă – Noi suntem europeni. Problema este cât ne comportăm în conformitate cu valorile europene la care tindem și pe care le invocăm atât de mult. Geografic și cultural, România și românii aparțin spațiului european. Dovadă și integrarea milioanelor de români, care, lăsând la o parte problemele particulare ale unor cetățeni români sau problemele de început. Românii s-au integrat foarte bine pe piața muncii, românii contribuie la PIB-ul Uniunii Europene și trimit bani acasă, circulă foarte mult. Dacă ne uităm câte aeroporturi din România au curse regulate cu Europa. Este evident că suntem integrați și asta ne-am dorit. Problema este ca și autoritățile și instituțiile românești să aparțină spațiului european prin valorile pe care Europa le promovează. Nu cred că spun ceva nou când vorbim despre toleranță, despre statul de drept, despre economia de piață liberă, despre predictibilitate în afaceri. Toate astea, după ce o parte dintre afacerile unui stat intră în sfera atribuțiilor Comisiei Europene, trebuie să ai negocieri și să fii conciliant, pentru că în politică se negociază, dar, sunt lucruri care în Europa, vedem, că nu sunt de negociat. În România în ultimii doi ani a intrat în acest joc cu un domeniu care nu este de negociat în Europa, statul de drept.
Adelina Tocitu – Mulțumim pentru informații.
Realizator interviu – Adelina Tocitu / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – Radio Constanța